Nu var det bra länge sedan jag bakade med levain - världens bästa surdeg! Sagt & gjort, nu är den igångsatt & om 2 dagar ska jag baka underbara bröd. Tjoho!
 
För ett tag sedan gjorde jag ett lingonbröd. Utgick från receptet på den fantastiska pavén med råg. Saftigt & gott blev det!
  
 
 
      &           
 
 
 
 
LINGONBRÖD Á PAVÉ
 
225 g färska lingon
50 g råströsocker
15 g mörk brödsirap
500 g ljummet vatten
500 g ekologiskt vetemjöl
250 g ekologiskt rågmjöl
200 g uppfriskad vetesur
25 g havssalt
 
 

Blanda lingon, socker & sirap. Låt stå en stund & rör om igen.

Knåda alla ingredienser utom lingonblandningen & saltet antingen i 10–15 minuter för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör på medelhastighet i 5 minuter.
 Sänk till lägsta hastighet & tillsätt lingonblandningen. Kör bara tills de blandats in i degen. Mjöla ordentligt & låt den vila i rumstemperatur under en bakduk i 1 timme.
Vik degen dubbel & mjöla den igen. Lägg degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten & ett tätslutande lock.
 Låt lådan stå i kylen i 24 timmar.


Dag 2

Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan med degen stå framme i rumstemperatur med locket på i några timmar.
 Stjälp ut degen på ett mjölat bord & forma den försiktigt till en limpa. Lägg tillbaka degen i lådan & mjöla ordentligt. 
Sätt på locket & låt lådan stå i kylen i ytterligare 24 timmar.


Dag 3

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt eller baksten under uppvärmningen samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen. Stjälp ut degen på en brödspade eller direkt på en plåt/bricka med bakplåtspapper. Mjöla & snitta brödet med ett rakblad eller en snittkniv. Skjutsa in brödet i ugnen & släng in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen så att det bildas vattenånga.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter. Vädra ut vattenånga efter totalt 20 minuters gräddning. Gör det ett par gånger till för att bygga upp en bra skorpa.

Grädda brödet i ca 40-45 minuter mitt i ugnen tills innertemperaturen uppnått 98 grader. Ta ut brödet ur ugnen & låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter.

 

 

 
 
 
Tänk vad skoj jag hade det härom kvällen då jag öppnade mitt "hembageri" en liten stund. Hade bakat massor, förvarnat om eventuellt öppethållande på min Facebooksida samt hört av mig till de som bett om att få köpa bröd. När jag hade gräddat tillräckligt med bröd la jag ut ett evanemang om bageriets öppethållande på Facebook. 10 minuter senare ringde det på dörren. Allt bröd var slutsålt på 1 timme!
Gud vad skoj det här var! Det måste göras om...
För pengarna köpte jag en säck mjöl på 30 kg :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Öppet from nu!
Stänger vid 20.00 eller vid slutsålt.
 
Välkomna!
 
 
 

Detta gäller så klart bara mina vänner & bekanta. På min FB-sida finns vidare instruktioner & mobilnummer.
Det är bara brödförsäljning & ingen husesyn. Vänligen respektera!!!
Så småningom blir det kanske ett större försök. Vi får se!
 
 
Må gott!
/Marléne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I dag lyssnade jag på några sommarpratare i P1 via Sveriges Radios app. Ett avsnitt jag missade under semestern var Sébastien Boudet. Den franske bagaren som startade bageriet "Petit France" i Stockholm. Har sedan länge följt Sébastien via hans blogg Brödpassion samt att jag i våras köpte hans bok "Den franske bagaren". Han är en riktig ambassadör för surdegsbakningen. Dessutom uttrycker han sin passion för yrket & bakningen så det smittar av sig. Avsnittet kommer ni till om ni går in här.
 
Resultatet efter att ha lyssnat på Sébastiens sommarprat blev några rejäla degar som nu står & trängs i min kyl för utbakning i morgon. 
Fortsättning följer & eventuellt öppnar Blåsbos Bageri tillfälligt för försäljning i morgon kväll.
Vi får väl se! ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kommer receptet på brödet mamma & jag åt till kräftorna i lördags. Vi hade en vällagrad prästost & Bregott havssalt till...
 
 
 
MITT "DILLABRÖD"
 
500 g ljummet vatten
800 g ekologiskt vetemjöl
450 g uppfriskad vetesur
28 g salt
5 g torkad dill
5 g mortlade fänkålsfrön
 
 
 

Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen & fänkålen. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Sista minuten kan dill & fänkålsfrön tillsättas så de blandas in ordentligt. Låt degen vila i bunken 60 minuter. 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Strö över lite vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar. Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl. Dela degen i 2 delar. Forma till "2 snurror" genom att vrida åt motsatt håll & trycka till ändarna. Lägg bröden bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över mjöl & flingsalt, täck över & låt jäsa 2 timmar. Värm samtidigt ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. 

Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 25 minuter eller tills innertemperturen är 98 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
En bild säger mer än tusen ord....
Ludde & hans mamma
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår var det egentid med mamma. Kräftmys körde vi. Vätternkräftor, räkor, mitt egna dillabröd & vällagrad ost. Så mycket mer behövdes ej.
Mys!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den hemgjorda müsslin blev riktigt bra! Riktigt lyxig faktisk!
 
 
 
MÜSSLI BY ME

10 dl dinkelflingor
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl kokosflingor
1/2 tsk havssalt
1/2 dl rapsolja
2 dl ananasjuice
(ev några droppar flytande honung eller lönnsirap)
150-200 g torkade tranbär
rostade blandade nötter efter smak & tycke
 
 
Blanda alla ingredienser utom tranbär & nötter ordentligt. Rosta ca 20-25 minuter i 200 grader. Rör om då & då så det inte bränns. Låt svalna. Blanda ner tranbär & rostade nötter. Lägg i burk med tätslutande lock.
 
Mums!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I natt tar vi en nattamacka på jobbet. Pavé & Levain blir det.... :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilken härlig dag!!!!! SommarSverige visade sig från sin allra bästa sida. Dessutom var det väl passande på denna utflyktsdag. En sväng till huvudstaden för besök på Rosendahls Trädgård & Waldemarsudde. Vi åt en finfin lunch i Rosendahls trädgårdscafé. Passade även på att inhandla lite godsaker i deras shop. Dessutom fick jag en massa nya idéer om inläggningar, müsslis, honungsmarinerade nötter, oljor etc. Tjoho vad roligt!!!
 
Färden drog vidare till Waldemarsudde. Där spatserade vi runt i de fina omgivningarna & beundrade utsikten över vattnet & staden. I slottet hålls just nu en utställning av Nobelporslinet. Annars var det prins Eugens avtryck som allra mest präglade udden. Läs mer här.
Innan regnet kom & vi satt i tryggt förvar i bilen hann vi inta en smarrig blåbärspaj på Café Ektorpet.
 
Utflykt tär på krafterna så direkt när jag kom hem slocknade jag & sussade så skönt i 1 timme. Bra det! Då orkar jag vara uppe & baka lite i kväll ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Funderar som vanligt på olika smaksättningar av bröd. Så här i nektarintider har jag fått en idé om att smaksätta ett bröd med dessa söta frukter. Ett lite kompaktare bröd där nektarinerna får samsas med nötter. Kanske valnötter... Ett bröd tänkt att äta tillsammans med smakrika dessertostar.
Kan det vara något så säg?!
 
 
 
 
 
 
 
 
I fredags var det Hedda som stod för myset. En riktigt gosig kladdkaka förärad vår hund :-)
 Tack Hedda!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SOMMARLANTBRÖD MED FÄNKÅL
 
 

225 g ljummet vatten
420 g vetemjöl special
90 g ekologiskt stenmalet rågmjöl
0,5 dl krossad råg
400 g uppfriskad vetesur
20 g russinjäst/vildjäst
25 g flytande honung
1,5 msk hela fänkålsfrön
15 g havssalt
 
 
 
 

Kör alla ingredienser utom salt på lägsta hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 4-5 timmar i rumstemperatur.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 4 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa 4- 5 timmar i rumstemperatur. Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 1 ovalt bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl täck över & låt jäsa 2 timmar. 

Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 10 minuter ska temperaturen sänkas till 200 grader. Grädda 20 minuter, släpp ut ånga. Släpp ut ånga ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp en fin skorpa.

Grädda totalt ca 35-40 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.

 

 

Innan gräddning...

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Igår var vi i Borlänge & firade Caroline & Micke som blivit 90 år tillsammans!
En så trevlig kväll med fina människor, god mat, trubadur, skratt & gott i glasen. Framförallt var det så roligt att få träffa våra gamla grannar som lämnade oss för 1 år sedan. Vi saknar dem så!!!
Tack Caroline & Micke för en fantastisk kväll!
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
Förra veckan tog vi en utflykt mamma & jag. En liten tur till Arboga för att besöka Wallby Gård. Ett jättemysigt ställe med inspiration för hemmet, schyssta kläder & gott fika i det gamla stallet med anor från 1700-talet. De har kläder & skor från Barbour, Fiorentini+Baker, DKode, RM Williams, NN 07, Tom Joules, Timberland, Marlboro Classic, Primeboots, Napapijri, Container, I Say, Day Birger & Mikkelsen, Noa Noa, Ewa i Walla, Parajumpers, Stylesnob, Melmelli m.fl
Jag gjorde flera fynd på rean som pågår just nu. "Tyvärr" hittade jag alldeles för många fynd. Kunde inte köpa allt även om jag gärna ville... 
 
Eva som driver stället har verkligen skapat en liten oas där du dessutom kan checka in på Lilla Hotellet - ett mysigt hotell med fyra trivsamma, individuellt inredda rum.
 
Mycket trevlig personal som gör att man känner sig välkommen!
 
 
 
 
Eva
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hitta till Wallby Gård
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har det blivit ännu mera baguetter. Jakten på de perfekta, perfekta baguetterna fortsätter. Nåväl, de jag bakat hitills går inte av för hackor men ändå. Man kan alltid förbättra & förfina. Dessutom snabbade jag på starten av jäsningen genom att låta degen påbörja jäsningen i 25 grader varm ugn ett par timmar. Sedan några timmar till i rumstemepratur. Det blev 2 större baguetter & ett större franskabröd. Nja, det dög väl men jag jobbar vidare på det....
 
Startade även upp en deg med rågsur, vetekross & färskfrysta lingon. Degen har stått till sig hela dagen & nu fortsätter den sin resa i vår kyl tlls i morgon kväll. Ser lovande ut.
 
Det är bra drag i surdegarna så här års. Man får passa sig annars pyser det över...
 
 
 
Lingon, råströsocker & lite mörk sirap gonar till sig lite innan det åker ner i degen...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiär i kväll för kräftorna!
Vi delade på 1 kg hjälmarekräftor. Mums!
För att fylla ut våra magar (vi var 3 hungriga själar) så kompletterade vi med kantarelltartaletter, gratinerad hummer, rökta räkor & hembakad surdegsbaguetter... Inte illa va?! :-))
Gjorde en ny variant av surdegsbaguetterna. Delar med mig av receptet framöver. Tills vidare får ni hålla till godo med det här
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nybakat bröd på morgonen är fortfarande lyx för oss här hemma även om det blir ganska ofta nu för tiden. I förrgår körde jag ihop en deg med råg & solros som fick kalljäsa i kylen 24 timmar. Bakade ut hälften till frukostfrallor som gräddades direkt. Den andra halvan formades till ett avlångt bröd som fick jäsa i jäskorg några timmar till. Då hade vi även ett färskt bröd till gårdagskvällens tzatsiki... 
 
 
 
 
 
RÅG, SOLROS & VALLMO

500 g ljummet vatten
250g ekologiskt stenmalet rågmjöl
550 g vetemjöl special
450 g uppfriskad vetesur
28 g salt
20 g solroskärnor
blå vallmofrön
flingsalt
 
 

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Sista minuten kan solroskärnorna tillsättas så de blandas in ordentligt. Låt degen vila i bunken 60 minuter. 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Strö över lite vetemjöl. Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl. Dela degen i 2 delar. Forma ena halvan till 6 frallor som får jäsa med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper i 60 minuter. Värm samtidigt ugnen till 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. 

Forma den andra degbiten till ett avlångt bröd genom att dra i degen ena sidan mot mitten, därefter den andra sidan mot mitten. Tryck till lätt & lägg i välmjölad jäskorg med skarven uppåt. Täck över & åt jäsa 4-5 timmar på varm plats.

Pensla frallorna med mjölk & strö över blå vallmofrön & lite flingsalt. Skjutsa in frallorna i ugnen, släng 4 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 15 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler. 

Gräddning av det avlånga brödet: Stjälp upp brödet på bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 225 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.