Nyårsafton närmar sig. Menyplanering pågår för fullt. Världens bästa Linda står för förrätten - Jordärtskocksoppa toppad med Kalixrom & handskalade räkor. Tanken är att jag ska baka grissini att servera till soppan. Givetvis vill jag prova en surdegsvariant. Surfat runt lite & hittade ett blogginlägg i ämnet som jag kanske ska prova...
Grissini är perfekt att servera till en förrättssoppa. Gott, frasigt & inte allt för tungt & mättande som ett vanligt bröd.


Nu har jag varit frånvarande väääääldigt länge. Kände till slut ett måste att uppdatera bloggen & då tappade det sin charm. MEN jag har inte slutat fascinerats av köket. Det är min absoluta favoritplats här hemma. Det gör inte saken sämre att köket fick sig en rejäl renovering för 2 år sedan. Det blev dessutom större till min förtjusning. Lägger ut lite bilder framöver så får ni se.

Det som är mitt stora intresse i köket är brödbakning. Surdegsbröd & bröd på vildjäst. Industrijäst används enbart till bullbak för närvarande men jag ska nog hitta en bra lösning på det också :-) Brödet blir godare, mer hållbart & fantastiskt med surdeg. Det krävs lite tid & planering men det är det värt.
Just nu sitter jag & väntar på att ett levainbröd ska bli klart. 2 stora, fina bröd bakat på levain som gjorts på min russinjäst. Ska beskriva för er längre fram om tillverkningen av russinjäst.
De fina bröden har idag smaksatts med solroskärnor, kummin & flingsalt.

 

BERNSBORGS-LEVAIN
Ett perfekt bröd med härlig smak, syrlighet, stora hål & frasig skorpa.

500 g ljummet vatten
20 g russinjäst
450 g levain
750 g Vetemjöl Special eller Manitoba Cream
25 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet & kör i assistent på medelhastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & arbeta degen i 5 minuter till på lite högre hastighet. Lägg degen i en inoljad 6-liters plastlåda med lock (finns att köpa på byggvaruhus, typ Bauhaus) Låt jäsa i 3 timmar. Vik ihop degen efter halva tiden genom att med inoljade fingrar lyfta ena halvan & vika den över den andra. För syrligare bröd låt brödet jäsa i kyl under natten efter vikningen.Dela degen i 2 delar & forma till bröd genom runddrivning utan att knåda degen. Låt bröden jäsa på bakplåtspapper i 60 minuter. Under tiden värms ugnen upp till 250 grader med plåten i. Ställ en mindre ugnsfast form i botten av ugnen.Pensla bröden med uppvispad äggvita & strö om du vill över lite olika frön ex sesam, solros, pumpa, flingsalt etc. Brödet smakar även gott utan frön. Snitta 2 snitt i varje bröd. Dra försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Släng in 4-5 isbitar i den ugnsfasta formen.Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter & öppna ugnsluckan för att vädra ut vattenånga. Grädda bröden ytterligare 40 minuter tills de nått en innertempertur på 98 grader. Låt svalna på galler. Njut!

Berättar mer sen om russinjäst & levain. Nu är bröden färdiga & jag ska snart hugga in på en macka…

Tittar in här då & då med lite tips, tankar & idéer.

Bye, bye!