ATT GÖRA LEVAIN

0kommentarer




Levain är grunden till fantastiska franskbröd & baguetter (se recepten på Levainbaguetter & Bernsborgslevain).
Det här går inte att misslyckas med. Brukar man ha svårt att få fart på sina surdegar är levain ett säkert kort för att baka fantastiska bröd.
Wikipedia benämner Levain som en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd. Levain kan användas tillsammans med vanlig bagerijäst eller helt ersätta denna. Ett klassiskt bröd som bakas med levain är Panettone men normalt används levain för osötade vete- & rågbröd, t.ex. Pain de Campagne & Pain de seigle. Bröden får förnämliga egenskaper med en kraftig & god arom & håller sig färskt längre till skillnad från bröd bakad med konventionell jäst, som snabbare tappar smak & blir torrt.
För att göra levain behöver du russinjäst.
 
För att göra en Levain, startdeg, börjar man på kvällen:
20g vatten
40 g russinjäst
60 g vetemjöl special eller Manitoba Cream

Blandar allt i en glasskål täck med plastfilm & låt stå till nästa morgon på en varm plats. Golvvärme brukar vara ypperligt.
 

Efter steg 1.

Nu blandar man i ytterligare:
50 g vatten
60 g vetemjöl special

Låt stå till kvällen på varmt ställe.

 

Efter steg 2

Nu till sista steget.
Tag 600 g vatten & 1000 g vetemjöl special. Blanda med den ursprungliga degen i en stor skål & låt jäsa i en täckt skål, på varm plats till morgonen.

 

Nu har man en "levain". Den kan man ha i kylen i upp till en vecka. Men den ska helst vara täckt så den inte torkar. En plastlåda med lock brukar fungera bra (ganska stor).

Lycka till

Härlig deg som ger härliga bröd!