Det här är "the bread of the week"!

Bästa, smarriga, frukost/middagsbrödet på semestern!

Nötig smak av sesamolja & sesamfrö, en gnutta honung & dinkel...

 

 

ZEZAM 

600 g ljummet vatten

40 g russinjäst

160 dinkel fullkorn

825 g vetemjöl special

360 g uppfriskad vetesur

20 g flytande honung

20 g sesamolja

30 g havssalt

40 g rostade sesamfrön

 

 Kör alla ingredienser utom saltet & sesamfröna i 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt sesamfröna & kör på låg hastighet tills de blandats in i degen ordentligt. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i 1 timme.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme i rumstemperatur sedan i kyl under natten.

Ta fram degen ur kylen & låt den acklimatisera sig i rumstemperatur 1 timme. 

Dela degen i 2 delar. Rundriv & spraya den släta sidan med vatten, doppa sedan i sesamfrön & lägg brödet med skarven nedåt på en bricka med bakplåtspapper.. Låt bröden jäsa 90 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms upp.

 Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.  Låt den värmas upp under 1 timme så bakstenen blir riktigt varm.

Snitta brödet som ett "Z" med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 225 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 
 

 

 

 

 

 En gammal barndomsvän skickade mig en fil angående bakningen som jag bara måste dela med mig utav… 

Tack Stefan!

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavén är en storfavorit att baka här hemma. Orginalreceptet är från boken "Den Franske Bagaren - Surdeg Mat Kärlek" av Sébastien Boudet. Inte så mycket jobb med det brödet men däremot lite planering då det totalt vilar sig i form ca 2 dygn innan gräddning. I utbyte ett saftigt, mustigt bröd med fin skorpa & mjukt inkråm.

Detta fick bli midsommarbrödet tillsammans med levainbagutter som penslats med mjölk & beströtts med flingsalt, timjan, oregano & torkad dill innan gräddningen. Mumsigt!

 

Det sköna med semestern är att man har tid för mer bakning. Det innebär nybakat bröd till frukost lite oftare än vanligt. I morgon blir det Brunkans ljusa igen. Även det en favorit!

 

 

 

Min Midsommarpavé

 

500 g vetemjöl special

250 g stenmalet,ekologiskt rågmjöl

480 g ljummet vatten

40 g russinjäst

200 g uppfriskad vetesur

25 g havssalt

 



Knåda degen antingen i 10–15 minuter för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör på medelhastighet i 5 minuter.
Mjöla degen & låt den vila i rumstemperatur under en bakduk i 1 timme.
Vik degen dubbel & mjöla den igen. Lägg degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten & ett tätslutande lock.
Låt lådan stå i kylen i 24 timmar.


Dag 2

Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan med degen stå framme i rumstemperatur med locket på i några timmar.
Stjälp ut degen på ett mjölat bord & forma den försiktigt till en limpa. Lägg tillbaka degen i lådan & mjöla ordentligt.
Sätt på locket & låt lådan stå i kylen i ytterligare 24 timmar.


Dag 3

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt eller baksten under uppvärmningen samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp ut degen på en brödspade eller direkt på en plåt/bricka med bakplåtspapper. Mjöla & snitta brödet med ett rakblad eller en snittkniv.

Skjutsa in brödet i ugnen & släng in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen så att det bildas vattenånga.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter.

Grädda brödet i ca 40-45 minuter mitt i ugnen tills innertemperaturen uppnått 98 grader.

Ta ut brödet ur ugnen & låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter.

 

NJUT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Härliga midsommar visade sig från den bättre sidan i år!

Inte en regndroppe så långt ögat kunde nå. Sol, blå himmel, sill, nubbe, jordgubbar, grillning & fint sällskap.

Cyklade hem framåt småtimmarna med en bakgrundskör av fågelkvitter.

Lycka!

 

Tack Anna & Ari för att vi fick dela dagen med er & alla fina vänner på "Playa del Calvan"!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har tidigare skrivit om den fantastiska Sara på Solhaga bageri. Kikade in på hennes blogg idag & där delar hon med sig av receptet på en midsommartårta hon monterat ihop. Såg så festligt & fint ut så jag ville dela det med er.

 

 

Kika in hos Sara då & då så lovar jag att ni får finfina recept på bröd & andra läckerheter.

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Kikar in här en snabbis för att önska er alla en trevlig midsommar!!!

Håller på att förberada mat & bröd för i morgon ska vi fira med goda vänner.

Ha det så skoj & ta väl hand om er i sommarnatten… ;-)

 

Kram Marléne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äntligen är den älskade sommaren & semestern här. Njuter varje dag & varenda sekund! :-)

 

 
 
 
 

Glass är mums även för en liten vovve…

 

 

 

 

 

Å snart blir jag moster…

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommarbakningen ångar vidare... 

Igår blev det ett gult bröd med durum & morot. Saftigt & gott! 

Startade även en pavé som ska bakas ut i morgon. 

Sen är det dax att börja fundera på midsommarbrödet... Hum!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Durum & Morot

275 g uppfriskad vetesurdeg

370 g ljummet vatten

500 g vetemjöl special

150 g durumvetemjöl

40 g russinjäst

150 g finrivna morötter

20 g havssalt

 

Se till att ha en väl uppfriskad surdeg. Småbubbligt, skummande på ytan. Kör alla ingredienser utom morötterna & saltet i 8 minuter på låg hastighet. Tillsätt morötterna & kör ett par minuter till. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i 1 timme.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 3 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till ett bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg i välmjölad jäskorg med skarven uppåt. Strö över lite vetemjöl. Jäs ca 1 timme.

Stjälp upp brödet på bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta brödet som du vill med vass kniv.

Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.

Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 40 minuter eller tills brödets innertemperatur är 96 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har äntligen semestern börjat!!!!!!

Fortsätter att mixtra med mina sommarlantbröd.

Den här gången en variant med råg, gröna Granny Smith äpplen & valnötter.

Mums!


 


Lantbröd med äpple & valnötter

 

225 g ljummet vatten

420 g vetemjöl special

90 g ekologiskt rågmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg

25 g flytande honung

15 havssalt

1 stort eller 2 mindre Granny Smith äpplen, skalade & tärnade
200 g valnötter

 

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.

Låt degen vila i bunken 60 minuter.

 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Häll ner äpple & nötter. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Försök att få äppelbitar & nötter väl inblandat i degen under vikningsprocessen.

Strö över lite vetemjöl.

Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

 

 

 

 

 

 

Dag 2:

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Jäs ca 1 timme.

 

Snitta brödet som du vill med vass kniv.

Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.

Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 

Grädda brödet i ca 35-40 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japp! Då blev det lite shopping då. En å annan pryl har jag knappat hem. Lite fint till semestern tyckte jag allt jag var värd.

Ett par av favoriterna ser ni här.

Tihi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På semestern ska jag sitta på altanen i min klänning & sippa på en sådan här….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det inte långt kvar! Semestern börjar på fredag morgon då jag kliver av nattarbetet.

Så underbart att få vara ledig, ta dagen som den kommer, sova, träna, baka & låta plötsliga infall styra tillvaron. Hoppas på att få några varma kvällar & nätter då vi kan sitta ute & bara njuta.

 

På semestern blir det givetvis massa bakning. Färskt frukostbröd var & varannan dag kommer det bli. Surdegarna mår gott i sommarklimatet. Har spanat in lite olika lantbrödsrecept som jag tänkte variera. Genom att använda mig av säsongens primörer, frukt, nötter, bär etc ska jag nog få till lite skojiga varianter.

 

Den här sommaren ska vi dessutom grilla vår hemmagjorda korv. Har inte hunnit prova korvtillverkningen än då det varit mycket annat som stulit tiden. Har dock alla ingredienser på lut så till helgen blir det premiär.

 

Har jobbat i kväll & sen blir det 3 nätter på raken så lite uppesittarkväll kan jag unna mig. Har dragit igång ett lantbröd som jag tänker baka ut i morgon. Testar mig fram för att hitta ett bra grundrecept till sommaren. Jag tror att det blir ungefär så här:

 

 

 

 

 

 

 

Mitt sommarlantbröd

 

200 g ljummet vatten

420 g vetemjöl special

90 g grahamsmjöl

400 g uppfriskad vetesurdeg

25 g flytande honung

15 havssalt

 

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.

Låt degen vila i bunken 60 minuter.

 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren.

Ställ in degen i kylen & låt jäsa under natten.

 

Dag 2:

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Jäs ca 1 timme

 

Snitta brödet som du vill med vass kniv.

Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.

Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 

Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 96 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

Succébröd!

 

 

 

 

P.S. Just nu har Bagaren och Kocken en tävling på Facebokk där man kan vinna en röd Kitchenaid!

Perfekt till dina surdegar...

Klicka här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I morgon åker pappa tillbaks till Tjeckien. Bagarstugan har hållit ångan uppe idag för att ordna en leverans av svenskt surdegsbröd till Tjeckien.

Rågpavé, durumpavé & levain med olika frön blidde det.

 

Kommer sakna pappa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måste bara dela med mig av de bästa hårprodukterna ever!

Det italienska märket Davines.

Otroligt bra produkter med fräscha, natrurliga dofter.

Gör underverk med mitt trasselhår.

Nu när jag har slingor kan jag variera nyansen på dessa genom inpackningar med olika färgpigment såsom koppar, guld, choklad, tobac etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan favorit som jag inte kan leva utan är håroljan OI/OIL. Har i den i nytvättat hår, när det är sprött efter hårborstning & innan jag går & lägger mig. Den är dessutom ett skydd vid styling.

Å doften sen! - Ljuvlig!

 

 

 

 

 

Davines SpA grundades av familjen Bolatti i Italien & har sedan 1983 producerat & marknadsfört hårvårdsprodukter för frisörer & deras kunder. Davines startade som ett forskningslaboratorium för högkvalitativa hår- & skönhetsprodukter till företag världen över.

 

Efter decennium av expertis så grundades den egna linjen Davines som idag är ett av Europas snabbast växande varumärken & finns representerade i 65 länder. Davines har kontor i New York, London, Paris & Hong Kong med huvudkontor i Parma.

 

Kvalitet för Davines betyder att kunna skapa de bästa produkterna med stor omtanke & respekt för miljö och människa.

För att detta ska vara möjligt används en hög nivå av naturliga ingredienser vetenskapligt framtagna för att garantera en autentisk & nyskapande känsla.

En stor del av ingredienserna i Davines produkter är plockade från trädgården runt Medelhavet & utstrålar ren fräschhet. Produkterna innehåller bland annat ruccola, morötter, valnötter, tomater, grapefrukt, oliver & kastanjer.