Här kommer receptet på den absolut godaste morotskakan!
Mums!



MOROTSKAKA

4 ägg
350 g finrivna morötter
2 1/4 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel

GLASYR
100 g philadelphiaost
1/2 dl mjukt smör
2 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Smöra & bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg, rivna morötter & olja poröst.
Blanda de torra ingredienserna & rör försiktigt ner blandningen morotsmassan.
Grädda 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 60 - 70 min.
Låt svalna.

Vispa med elvisp ihop ost, smör, flor- & vaniljsocker till jämn smet & bred på den kalla kakan.

 

 


 

 

 

Förra helgen bakade jag en gammal klassiker från 60-talet. Då en prisbelönt kaka. Den passar faktiskt alldeles ypperligt så här i påsktider...




AMBROSIATÅRTA

1 st


300 g smör

3,5 dl socker

 5 ägg

 2 tsk vaniljsocker

 4 dl vetemjöl

 2 tsk bakpulver

 rivet skal av 2 apelsiner

 1 dl pressad apelsin

Fyllning:

 1 sats vaniljkräm

Glasyr och garnering:

4 dl florsocker

 ½ dl pressad apelsin

2 msk syltade apelsinskal



Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj & bröa en rund form, ca 1,5 l. Borsta apelsinen i varmt vatten, torka den och riv av det gulröda. Dela sedan apelsinen och pressa ur saften.

Vispa ägg & socker poröst. Blanda ner resten av ingredienserna. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-55 min (prova med sticka). Låt kakan svalna något innan den stjälps ur formen.


Skär kakan i två bottnar innan den glaseras. Lägg ihop dem med vaniljkräm emellan.

Blanda florsocker & pressad apelsin. Rör till en jämn & slät glasyr. Bred den över den avsvalnade kakan. Strö över syltade apelsinskal.

Ibland har man bara inte tid med jäsning men vill ändå äta hembakat bröd. Då är bröd bakat på bikarbonat en snabb & smidig lösning...



GROVT FILMJÖLKSBRÖD

1 st


4.5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2.5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl aprikoser
1 dl russin


Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en avlång brödform (á 1,5 liter).

Hacka aprikoser & hasselnötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner filmjölk & sirap.

Fyll formen med smet & grädda brödet i cirka 45 minuter.

Täck brödet med aluminiumfolie om det ser ut att brännas vid.

Stjälp upp brödet, vira in i kökshandduk & låt vila ett par timmar.



Igår åt vi rökt makrill & stuvad spenat. Så gott & ganska smart mat. Mycket antioxidanter & omega-3.

Observera att du eventuellt ska ta det lugnt med saltet i den stuvade spenaten i fall du köper färdigrökt makrill. Detta eftersom rökt makrill kan vara ganska salt i sig.


STUVAD SPENAT
250 g bladspenat
5 cm purjolök
2 msk smör
1 krm riven muskotnöt
5 msk grädde

5 msk Philadelphia
salt & nymalen svartpeppar


Ansa spenaten & skölj den. Skär bort grova bladnerver. Använder du djupfryst spenat ska den tinas till hälften. Finstrimla purjolöken. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs spenaten & purjolöken. Tillsätt grädden & koka upp. Krydda med muskot, salt & peppar. Rör ner Philadelphian. Lägg upp spenaten på en varm tallrik & lägg makrillen ovanpå. Servera med citronklyfta & eventuellt kokt potatis.





FRYST MOCKAGRÄDDE MED MARÄNG & CHOKLADSÅS


4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
2 msk florsocker
100 g små maränger
Chokladsås:
100 g mörk choklad
2 msk vispgrädde
1 msk smör
1 dl mjölk


Blanda samman grädde, kaffepulver (snabbkaffe) & florsocker i en rundbottnad skål. Vispa grädden tjock.
Spar några maränger till garnering. Varva mockagrädden & resten av marängerna i en rund form t ex en tårtform. Täck med plastfilm.
Låt mockagrädden stå i frysen minst 3 tim.
Chokladsåsen:
Bryt chokladen i bitar & lägg den i en kastrull. Tillsätt grädde, smör & mjölk.
Låt allt koka på svag värme under ständig vispning i några minuter. Låt såsen svalna.
Doppa glassformen hastigt i hett vatten & stjälp upp mockaglassen på ett fat. Lossar inte efterrätten direkt så skär försiktigt runt kanten med en bordskniv. Garnera med maränger. Servera med chokladsåsen.