Några timmar kvar av det gamla året & snart traskar vi rakt in i det nya året 2013.
Mycket har hänt & mycket ska hända. Ser fram emot ett år med kärlek, resor, lära känna Ludvig ännu mer & jobba på & hoppas på hälsa för mig själv & mina kära.
 
Nyårsafton spenderas hemma med familjen. Långpromenad, bowling & bastu på dagen. Sedan lagar vi mat tillsammans & dricker champagne.
Vi tänkte börja med "Spanska räkor", hembakad levain & ett gott vitt vin.
Sen kör vi vidare på oxfilé, som så många andra... Helstekt & sedan "ingnodd" i pistou (en provensalsk röra med basilika, vitlök & olivolja), rödvinssky, rostad sötpotatis med pinje samt en wok med grön sparris, sockerärtor, rödlök & salladslök. Givetvis ett gott rött vin till detta (har inte bestämt vilken sort än - lämnar det valet till maken)
Till dessert tänkte vi prova något som kallas "Pot au Chocolat fleur de sel" - små koppar chokladkräm med flagor av havssalt på toppen & till det färska hallon. Tydligen en klassisk sött-salt-kombination. Spännande! Blir det bra så slänger jag ut receptet här framöver.
 
 
Ha en fantastisk rolig nyårsafton & ett gott nytt år till er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallå på nattkvisten!
Här har ni nattugglan. Jobbat ett par nätter under julhelgen därav min sena dygnsrytm. Förutom jobb har vi haft en skapligt fridfull jul. Trots att vi inte firade julen hemma hos oss blev det ändock en hel del pyssel. Det har gått för runt kan man säga.
Jag har varit dålig på att uppdatera här på bloggen. Det går i skov lixom. Kanske dyker upp några smarriga funderingar kring mat & bak nu när nyåret närmar sig.
 
I kväll har jag installerat vår AppleTV & streamat film från datorn på övervåningen ner till tvn på nedre våningen. Helt otroligt vad bra det fungerar. Å jag som är ett litet teknikfreak innerst inne bara jublar av lycka.
 
God fortsättning på julen & var rädd om dina närmaste!
 
Kram Marléne
 
 
 
 
 
 
 
 
        
Älsklingens julklappar blev foton på Morris, Hedwig & Sebastian.
Så fina & det är min syster som är fotografen.
 
 
      
Paket är spännande även om man bara är 5 månader...
 
 
Mamma
 
 
 
       
    Kikar på Kalle
 
 
 

Gissa vem som vann Tess tävling som jag annonserade ut här på bloggen nyligen?!
Jo, JAG! Hurra!!!!
Snacka om julklapp! 😃
Luxury schampoo & conditioner från Unite.
Det ni!
Tack Tess!



 
 
 
 
Igår hade jag finbesök av mamma, syrran & lilla Ludvig. Åh vad jag har uppskattat alla besök när jag varit hemma & sjukskriven. Ni ska veta att det betyder så mycket!
Lite smarrigt fikabröd blev det. Förutom mina traditionella saffransskorpor blev det en svulstig pepparkaksruta med frosting. Inte helt fel så att säga...
Här kommer receptet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PEPPARKAKSRUTA MED PHILLYFROSTING & LINGON
ca 16 bitar
 
300 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 stora ägg
1,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mortlade kardemummakärnor
 
FROSTING
200 g Philadelphiaost 
100 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
några droppar citronsaft
 
TOPPING
1-2 dl frysta lingon
 
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj & bröa en ugnsform, ca 25x35 cm.
Vispa smör, strösocker & farinsocker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget (vispa ordentligt) samt mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver & kryddor. Rör försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i formen & bred ut den försiktigt. Grädda mellan 20-30 minuter. Här varierar det beroende på ugn. Testa med provsticka.
Låt svalna i formen.
 
Vispa ihop färskost, smör, florsocker & citron till en slät smet. Jag använder elvisp. Bred över kakan när den svalnat helt. Strö över de frysta lingonen. Ställ svalt en stund & skär sedan i 16 moffiga godbitar.
 
 
 
 
 
 
Trevlig Lucia på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucia, Pepparkaka,
 
 
 
 
Baka Surdeg på Facebook har anordnat en tävling tillsammans med Lyckas med mat. Du kan vinna en baksten/täljsten från Hanriis till ett värde på 599 kr.
 
För att delta i utlottningen ska du:
1. "Gilla" Baka Surdegs Facebook sida
2. "Gilla" tävlingsinlägget på FB
3. "Dela" inlägget "offentlig"
4. Göra det senast annandag jul 2012
 
Lycka till!
För mer information om Hanriis bakhäll; klicka på bilden ovan...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kika in hos Tess för att ta chansen att vinna superschyssta hårprodukter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här brödet har jag nämnt ett par gånger tidigare. Tål att nämnas igen; "Javabrödet" Mörkt som natten!  Med knapriga pumpakärnor & sötsyrliga tranbär men framför allt; Kaffe! Passar faktiskt ypperligt nu i juletider.
Tack Fabrique för inspirationen!
 
 
 
 
 
 
 
 
JAVABRÖD MED PUMPA, TRANBÄR  & VÖRT
 

Surdeg
50 g rågsurdegsgrund

200 g ljummet vatten

120 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

 

Skållning
100 g pumpafrö (rostas)

75 g tranbär (torkade)

25 g linfrö

100 g matkorn
250 g hett kaffe
10 g vörtmix men gärna flytande om du får tag på det 

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie & låt stå över natten eller 8-10 timmar.

 

Deg
rågsurdegen från ovan

skållningen från ovan

75 g mörk brödsirap

100 g ekologiskt rågmjöl

150 g ekologiskt vetemjöl
15 g havssalt

 

Rör ihop skållningen & surdegen med resten av ingredienserna & kör i degblandare på låg hastighet i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform & strö i lite vetemjöl. Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö över vetemjöl & täck formen med plastfolie & låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter & man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler & vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.

NJUT!

 

     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här bakar jag varje år! Dubbel sats.
Perfekt & supergott till fikat. Har dem i en stor burk bredvid kaffemaskinen.
 
Välkommen på fika i december!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SAFFRANSSKORPOR
 
100 g smör
2 paket saffran (1g)
50 g sötmandel
2 ägg
2 dl ströscoker
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl russin
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret & blanda ner mortlad saffran & låt svalna. Grovhacka mandeln. 
Vispa ägg & socker pösigt. Rör ner resten av ingredienserna & blanda till en deg.
 
Rulla ut till 3 längder, lika långa som plåten du klätt med bakplåtspapper. Lägg dem på plåten & platta till lite lätt. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Skär genast i smala sneda bitar.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Rosta skorprna med snittytan uppåt i ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
 
Stäng av ugnsvärmen & låt skorporna torka på eftervärmen med ugnsluckan lite på glänt. Sätt en träslev mellan ugn & lucka.