Nu har det varit tyst en lååååång stund. Har verkligen kopplat av ifrån allt. Skönt! Nu blir det nya friska tag i köket. Har börjat sylta & safta inför vintern. Idag kokades en rabarbermarmelad som ska passa fint till vinterns lagrade ostar.
Efter en tripp till Köpenhamn med frossande av smörrebröd har jag mixtrat med att få fram det bästa receptet på danskt rågbröd. Tror jag snart är där...
Härom dagen bakades ett fröbröd med smak av fänkål. Gott men kan göras godare. Här är första versionen av det.
 
 
Trevlig helg!
 
😄
 
 
 
 
 
 
 
 
FÄNKÅL, PUMPA- & LINFRÖ

500 g vatten
100 g uppfriskad vetesur
150 g uppfriskad rågsur
5 g jäst
800 g ekologisk vetemjöl special
25 g mörk sirap
30 g havssalt
3 tsk mortlade fänkålsfrön
3 msk linfrö
25 g rostade pumpakärnor
 
blandade frön & kross till topping
 
 
 
Dag 1
Kör allt utom salt & frön på låg hastighet tills allt blandats. Låt vila 30–60 minuter. Kör på låg hastighet tills degen blivit spänstig & fin i ca 10 minuter. Häll i saltet & kör på mellanhastighet i 5 minuter. Häll i fröna när det är någon minut kvar. Låt degen vila övertäckt i bunken 1 timme. 
Nu är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Strö över vetemjöl, täck med plast & ställ in i kylen tills dagen efter, ca 12-24 timmar.
 
 
 Dag 2
Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar & rundriv dem. Vik in degens kanter mot mitten tills ytan blivit slät & lite spänd. Vänd då degen så att skarven hamnar nedåt & snurra degen en aning med kupade händer så att den blir rund & fin. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 

Nu ska degen formas till bröd. Upprepa proceduren med runddrivningen. Sraya den släta ytan med vatten & doppa i fröblandningen. Jag använde pumpafrön, linfrön & havrekross. Låt jäsa på bakplåtspapper under handduk på ett varmt ställe. Exakt hur länge de behöver jäsa är svårt att säga, men de ska ha jäst upp ordentligt & liksom vara lite puffigt säckiga i konsistensen. Trycker man försiktigt ett finger i degen ska det lämna ett litet märke efter sig. Räkna med en jäsning på mellan 3-4 timmar.

 
 
Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en oöm ugnsform på nedersta våninngen. Grädda 1 bröd i taget. Snitta ett kryss. Skjuts in i ugnen! Hiva in en halv kopp vatten i ugnsformen på botten. Sänk värmen till 250 grader. 

 

Ta en titt på bröden & vädra ut ånga efter 15 minuter. Bröden ska gräddas ca 25 minuter & få en innertemperatur på 96 grader. Vädra gärna ugnen några gånger på slutet av gräddningen så får den bättre skorpa. Jag tycker om när de har riktigt mycket färg, men det ska inte vara bränt, så det gäller att hålla lite koll.

 

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.