FÄNKÅL

0kommentarer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SOMMARLANTBRÖD MED FÄNKÅL
 
 

225 g ljummet vatten
420 g vetemjöl special
90 g ekologiskt stenmalet rågmjöl
0,5 dl krossad råg
400 g uppfriskad vetesur
20 g russinjäst/vildjäst
25 g flytande honung
1,5 msk hela fänkålsfrön
15 g havssalt
 
 
 
 

Kör alla ingredienser utom salt på lägsta hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 4-5 timmar i rumstemperatur.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 4 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa 4- 5 timmar i rumstemperatur. Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 1 ovalt bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl täck över & låt jäsa 2 timmar. 

Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 10 minuter ska temperaturen sänkas till 200 grader. Grädda 20 minuter, släpp ut ånga. Släpp ut ånga ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp en fin skorpa.

Grädda totalt ca 35-40 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.

 

 

Innan gräddning...

 

 

Kommentera

Publiceras ej