Idag är det Heddas 15-årsdag! Hurra, hurra, hurra, hurra!

Födelsedagsbarnet har beställt grillat kött, vitlökssmör & hasselbackspotatis. Lite sallad till det & nybakad durumlevain.

Givetvis en prinsesstårta till prinsessan som efterrätt...

 

Grattis finaste Hedda!

 

 

 

 

 

 

 

Igår var det fest! Jobbarkompisen Christina fyller 50 år & firade det storstilat med fest för 111 personer? Såååå trevligt med välkomstbubbel & snittar, smarrigt buffé med mycket vin & dessert. I baren var det alldeles för bra priser :-)

Humöret var på topp & det dansades vill jag lova. Det är nog många förutom jag som har ömma, trötta fötter idag.

Att tillägga; alla var jättefint klädda & vackra i håret...

 

 

Tack Christina för en otroligt välordnad fest!

Å grattis igen!

 

 

Kram Marléne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavén med durum som jag bakade förra veckan efter receptet ur boken "Den Franske Bagaren" blev super!!! Nu ska jag ge mig på en pavé ur samma bok. Orginalpavén kan vi kalla den. Skillnaden är att det är rågmjöl i denna. Två dygn tar det innan vi får njuta av det. "Rom byggdes inte på en dag" som man så ofta brukar säga. Torsdag kväll blir det alltså brödfest igen. Pavé förresten; det betyder gatsten :-)

 

Här kan du hitta mer information om Den Franske Bagaren -Sebastién Boudet. Länk till bloggen, lite recept & möjlighet att köpa boken.

 

 

 

 

 

 

 

Idag har vår lilla hero Morris fått sin sista behandling för cancern han fick i vintras. Han är pigg & alert men det finns inga garantier. Håll nu alla tummar & tår för vår lilla vän! Han behövs i vårt liv - verkligen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 & början av 2012 har varit tungt. Tungt på många sätt & vis. En rad händelser & upplevelser under 2011 gjorde att min vinter kantades av sjukdom, dålig sömn, deppighet & olustkänsla i allmänhet. Kontentan har blivit att jag dragit mig undan lite från det mesta i mitt liv. Jag håller mig på min kant så att säga. Det är när en kris hälsar på i ens liv som man märker vilka som står en närmast. Vilka som är ens riktiga vänner. Det är inte alltid som man tror.  Sååå kära ni; svarar jag inte när ni ringer eller att ni inte hör ifrån mig på ett tag så betyder det inte att jag inte finns där. Det gör jag! Behöver bara pausa emellanåt.

 

Just nu rehabiliterar jag mig själv & börjar så sakteligen må lite bättre men det är en bit kvar. Jag är på min vakt & lyssnar på kroppens signaler. Behövs vila så vilar jag. Försöker lägga massa måsten åt sidan & ägnar mig åt de små glädjeämnena i livet.

Förutom de små glädjeämnena i livet, ser jag just nu fram emot sommaren då jag ska bli moster igen åt en liten kille.

 

Bakning är en del av mitt liv om ni inte redan märkt det :-)

Kikade in på bästa Saras blogg & fann ett recept på solrosbröd som jag givetvis var tvungen att göra om på mitt egna sätt. Därför jäser just nu en solros- & sesamlevain i kylen som ska bakas ut i morgon kväll. Något att se fram emot? Ja faktiskt! För mig ger det en viss form av tillfredsställelse…

 

Sköt om er!

 

Kram Marléne

 

 




Myter om bröd:
Är bröd onyttigt, blir man verkligen tjock av bröd & innehåller vitt bröd inga fibrer?
TV4 nyhetsmorgon tar upp frågan: Bröd - Rätt eller fel? Kolla in klippet!
Vad tycker du?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja men hur bra blev det inte då! Durumpavén! Jättebra!
Ett jättevackert & gott bröd!
Ändrade lite i receptet för att det skulle passa mig. Inga stora förändringar. Följde receptet i föregående inlägg & bakade på 200 g flytande vetesur men fegade ur & tillsatte 15 g russinjäst (vildjäst). Jag körde alla ingredienser utom saltet i 10 minuter på låg hastighet. Tillsatte saltet & körde ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Degen fick vila 1 timme i rumstemperatur för att sedan vikas & skickas in i kylen. Vid gräddningen drog jag ner temperaturen från 275 grader till 225 grader efter 5 minuter. Vädrade två gånger under gräddningen & mitt bröd var färdiggräddat med en innertemperatur på 98 grader efter 40 minuter.
Det här brödet kommer jag definitivt baka igen :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tänkte jag skulle prova att baka Sébastiens durumpavé. Fick igång degen igår. Ska ge den lite kärlek i kväll för att sedan baka ut den i morgon.

Gott bröd kräver sin tid...
Receptet har jag hämtat ur Sébastiéns bok "Den Franske Bagaren - surdeg, mat, kärlek".

 


 

 


Å här kommer orginalreceptet. Vi får se om jag följer det eller om jag tar ut svängarna på mitt sätt ;-)
Återkommer om det senare...


DURUMPAVÉ Á LA SÉBASTIEN BOUDET


500 g stenmalet vetemjöl
250 g durumvetemjöl
500 g ljummet vatten (5 dl)
20 g grovt havssalt (oraffinerat)
100–200 g flytande surdeg eller 100–200 g levaindeg


Dag 1

Blanda vetemjöl & durumvetemjöl på ett bakbord & gör en urgröpning mitt i.
Tillsätt vatten, salt & surdeg eller levaindeg i urgröpningen. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills du har en kompakt deg.
Tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös.
Låt degen vila i rumstemperatur under en bakduk i 1 timme.
Knåda degen antingen i 10–15 minuter för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet.
Mjöla degen & låt den vila i 10 minuter i rumstemperatur.
Vik degen dubbel & mjöla den igen. Lägg degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten & ett tättslutande lock.
Låt lådan stå i kylen i 24 timmar.


Dag 2

Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan med degen stå framme i rumstemperatur med locket på i några timmar.
Stjälp ut degen på ett mjölat bord & forma den försiktigt mot kroppen till en limpa. Lägg tillbaka degen i lådan & mjöla ordentligt.
Sätt på locket & låt lådan stå i kylen i ytterligare 24 timmar.


Dag 3

Sätt ugnen på 260 grader.

Stjälp ut degen på en brödspade eller direkt på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla & snitta brödet med ett rakblad eller en snittkniv.

Sänk värmen till 240 grader & släng in lite kokhett vatten på ugnsbottnen så att det bildas vattenånga.

Grädda brödet i 50 minuter mitt i ugnen.

Ta ut brödet ur ugnen & låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår blev det pasta till middag. Olivolja, vitlök, chili, salami, soltorkade tomater, parmesan & ruccola. En klassiker! Till det vårt egna middagsbröd som vi doppade i en fin olivolja smaksatt med vitlök & flingsalt. Enkelt & så in i bängen gott!!!

 

 

 

DURUM, PARMESAN & OREGANO

 

100 g grahamsmjöl

300 g durumvetemjöl

1150 g uppfriskad vetesurdeg

750 g vetemjöl special

600 g vatten

30 g russinjäst

15 g honung

15 g sesamolja

30 g havssalt

riven parmesanost

oregano

 

 

Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanväxel i 5 minuter. Strö över riven parmesan & oregano. Låt degen vila övertäckt på varmt ställe i 30 minuter. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Strö över ytterligare parmesan & oregano. Låt vila 3o minuter till & vik en gång till. Ställ in degen i kylen & jäs över natten.

 

Ta fram degen & ställ på varmt ställe i ca 1 timme.

Dela degen i 4 delar. Forma degbitarna till avlånga lite lätt vridna bröd. Lägg 2 & 2 på brickor med bakplåtspapper. Strö över flingsalt & oregano. Täck över & låt jäsa på varmt ställe i 1 timme.

 

Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 

Snitta bröden som du vill. Skjut in bröden med bakplåtspappret in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 250 grader. Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Grädda totalt mellan ca 30-35 minuter tills innertemperaturen uppnått 96 grader. Ta ut, pensla med olivolja & låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår var det "Ortiscup" med jobbet. Maskerad var årets tema. Så himla tok-roligt! Alla hade engagerat sig & var utklädda. Många goda skratt blev det :-)

 

 

 

Idag tänkte jag baka ett middagsbröd med medelhavsinfluenser. Durum, sesam, parmesan & oregano. Degen kändes lovande så nu är det bara vänta & se...

 

 

 

 

 

 

 

Skrädmjöl är ett ekologiskt, stenmalet havremjöl som tillverkats av hel, blötlagd & rostad havre. Det ger en aromatiskt smak, jättefin färg & det doftar underbart när man bakar. Havre innehåller inget gluten så bakegenskaperna är jättedåliga. Mjölets kraftiga, nötiga smak gör att man inte behöver använda så mycket för att ge brödet fin smak. Enligt Martin kan den som vill baka ett skrädmjölsbröd, ta sitt bästa recept på ett ljust bröd & byta ut 10 procent av vetemjölet mot skrädmjöl.

 

Jag bakade ut mitt skrädmjölsbröd igår. Det blev jättegott!!!!!




 


HAVRE-LEVAIN MED RUSSIN

880 g levain

155 g skrädmjöl

750 g vetemjöl special

35 g russinjäst

600 g vatten

3 dl russin (jag använde russinen från russinjäst-tillverkningen)

30 g havssalt

 

Kör alla ingredienser utom salt & russin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanväxel i 5 minuter. Blanda i russinen för hand. Låt degen vila övertäckt på varmt ställe i 30 minuter. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik ett & ett halvt varv tills att degen känns riktigt spänd. Låt vila 3o minuter till & vik en gång till. Ställ in dgen i kylen & jäs över natten.

 

Ta fram degen & ställ på varmt ställe i ca 1 timme.

Dela degen i 3 delar. Vik varje bit genom att ta tag i ena kanten & vika in mot mitten. Ta tag i degkanten på motsatt sida & vik över den första vikningen. Lägg på bricka med bakplåtspapper & låt jäsa på varmt ställe 1 timme.

 

Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 

Snitta ett ordentligt kryss tvärs över bröden & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 250 grader. Vädra ut ånga efter 20 minuter. Upprepa efter ytterligare 15 minuter. Grädda totalt mellan ca 40-45 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut & låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

För ett tag sedan berättade jag om "Javabrödet", ett bröd som skållats med kaffe. Mörkt & fyllt med frön & tranbär. Här kommer receptet!

 

RÅGBRÖD MED PUMPAFRÖ, TRANBÄR & DINKEL

Friska upp din rågsurdeg! Gör sedan enligt följande:

50 g rågsurdegsgrund

200 g ljummet vatten

120 g rågmjöl

 

Blanda surdegsgrund med vatten & mjöl  i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie & låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

 

Skållning
100 g pumpafrö (rostas)
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö
100 g hel dinkel
250 g hett kaffe

 

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie & låt över natten eller 8-10 timmar.

 

Deg

Rågsurdegen från ovan
Skållningen från ovan
75 g brödsirap (alt mörk sirap)
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl special

6 g jäst
15 g tsk salt

 

Rör ihop skållningen & surdegen med resten av ingredienserna & kör i degblandare på låg hastighet i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform & strö i lite vetemjöl. Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö över vetemjöl & täck formen med plastfolie & låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter & man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler & vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.

NJUT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vanligt är det något som jäser & myser i vårt kök. Det är bara så det är helt enkelt...

Tänkte testa ett levainbröd med skrädmjöl. Skrädmjöl är ett ekologiskt, stenmalet havremjöl som tillverkats av hel, blötlagd & rostad havre. Det ger en aromatiskt smak. Tillsammans med "supersurdegen" levain blir det nog ett toppenbröd :-)
Rapporterar resultatet senare....

 

 

 

 

Härliga Esa & Sari!!!
Våra fina vänner bjöd in oss på påskaftonsmiddag. -Kalkon & Amarone! Kan det bli bättre?! :-)

Påskhälsningar Marléne

 

 

 

Efter middagen blev det spex á la Esa. Vi fick klä ut varandra till påskkärringar/häxor & bege oss ut i natten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitt bröd i all ära men kungen är ändock surdegsbaguetten! Passar till allt & gillas av alla. Bakar man den dessutom på levain så får man in en riktig lyckträff.

Idag kör vi "baguette au levain" till vår chili con carne. "Chilin", mina vänner, är gjord med färsk chili & blandade bönor. I det här fallet små & stora vita-, kidney- & borlottibönor. Spetsat med en stor portion kärlek så klart!