LEVAINBAGUETTER

0kommentarer

 
 
 
 
 
En levain låg i kylen & höll på att förgås. Det får inte hända så en laddning baguetter fick det bli. Åh vad bra de blev! Frasiga, lite segt inkråm med stora bubblor.
För att baka dessa baguetter behöver du en levain
 
 

LEVAINBAGUETTER

800 g levain
800 g vetemjöl special
550 g vatten
15 g russinjäst
30 g havssalt


Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 2 timmar. Vik ihop degen ett par gånger. Ställ in lådan i kylen & låt kalljäsa under natten. 1 timme innan utbakning tas bunken ut ur kylen för att stå på ett varmt ställe. Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 6 delar. Knåda inte degen. Sno degen till 6 st baguetter. Lite tjockare på mitten & avsmalnde i ändarna. Lägg på baguetteplåtar, strö över mjöl, lägg över bakduk & låt jäsa i 90 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 275 grader. Lägg en mindre ugnsfast form i botten av ugnen som får värmas upp ordentligt. Sätt in baguetterna, släng in ca 5 st isbitar i den ugnsfasta formen (bildar vattenånga) & sänk temperuturen till 250 grader. Efter 5 minuter ska du öppna ugnsluckan & vädra ut ånga under några sekunder. Grädda ytterligare i ca 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra en gång till under gräddningen. Baguetterna ska ha rejält med färg (bruna) för att få den härligt frasiga skorpan.

 
 
 





Väldigt ojämna i formen men ack så goda! :-)