Durumbröd är så himla gott! Bästa brödet, tillsammans med baguetter, att servera till en middag eller till en värmande soppa.
Drog igång en deg igår som fått kalljäsa i kylen under ett dygn. Bakat ut & får kalljäsa ytterligare ett dygn för att bli smarriga bröd till fredagsmyset & lördagsfrukosten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DURUMLYX

550 g uppfriskad vetesurdeg
700 g vatten
1100 g ekologiskt vetemjöl
250 g durumvetemjöl
35 g havssalt

Se till att ha en välmående surdeg när du börjar baka. Bubblande, pysande & full av liv ska den vara. Kör alla ingredienser utom saltet i 15 minuter, sedan med salt på högre hastighet i 5 minuter. Låt degen vila 2 timmar övertäckt.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Täck över med plast, in i kylen & låt jäsa i 24 timmar. 

Jag bakade 2 st lite mindre bröd & ett stort som får kalljäsa i välmjölade jäskorgar tills i morgon. 

Ugnen värms upp till 275 grader under 1 timme. Under tiden får bröden acklimatisera sig i rumstempereatur. Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd bricka. Jag kommer snitta tre gånger & in i ugnen på 275° i 5 minuter, sedan på 225° i 20 minuter eller tills innertemperturen är 96 grader. Glöm inte att slänga in några isbitar i en liten form i botten av ugnen. Vädra efter ca 15 minuter. De större brödet kommer gräddas något längre. Dra på värmen mot slutet om du vill ha mer färg på skorpan.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
Det blir nog till att gå på museum i helgen...
 
 😃
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För ett tag sedan blev jag bjuden på Spa i Trosa av min fina kusin. En jättetrevlig utflykt genom ett svinkallt, soligt & rimfrostat landskap.
 
Vi stannade till på Saltå Kvarn i Järna där jag shoppade loss rejält i kvarnbutiken för framtida bakning. Där finns även ett café & vi bestämde oss för att intaga vår lunch där. Allt är vällagat & givetvis kommer brödet från deras egna bageri. Åt en "fröig" smörgås med hommus & soltorkade tomater. Sen en lite minisemla därefter. Kommer ta en liten utflykt dit i sommar tror jag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I Trosa strosade vi omkring i de små fina butikerna & bland alla vackra hus. Gud så vackert det är i Trosa! Måste ta med mannen hit någon gång & romantisera...
Efter det så värmde vi oss vid brasan på Trosa Stadshotell innan vi högg in på deras fantastiska afternoon tea. Nybakade scones, marmelader, ostar, kallrökt lax, rökt lammfiol, skagenröra, smoothies, små minidesserter, hemgjort godis, nötter, kakor, olika te-sorter & kaffe. Vi var näst intill döende efteråt men det var det värt.
Sen blev det Spa på Stadshotellet. Vi bubblade, bastade både ång- & torrbastu, hade ansiktsmasker, slappade i Aroma-rummet, låg i vilstolar & surrade, mumsade frukt & drack juicer. Så skönt & så välbehövligt då jag vid tillfället inte mådde särskilt vidare. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fantastiska Marsipangården
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tack fina Cathrine för en jättemysig & skön dag!
 
Loves you!
 
💕
 
 
 
 
 
 
 
Det här ska bli så himla roligt! En kurs för hemmabagare på Solhaga Stenugnsbageri i vår. Kusledare är den fantastiskt inspirerande Sara Wennerström som följt sin dröm & som nu driver Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge.
 
 
 
 

 

 

Om Solhaga

I ett gammalt uthus med vedeldad stenugn har vi byggt ett modernt hantverksbageri där vi bakar surdegsbröd och söta bakverk på lokala råvaror från bland andra Berte Qvarn och Ugglarps Grönt.

Allt bakas enligt processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör brödet nyttigare. Men framför allt blir det gott, och den goda smaken är det som vi tycker är allra viktigast. Därför använder vi heller inga tillsatser eller halvfabrikat. Vi kavlar croissanter och pain au chocolat med riktigt smör och kokar vår egen vaniljkräm från grunden. Allt är färskt och bakas här på plats.

Här kan man också ta en fika om man vill, gör som våra stamkunder och boka vårt enda bord inomhus för att garanterat få plats. Till vår smörgåsmeny har vi samlat det allra bästa från matföretag i närheten; Gudmundsgården, Mostorps Gård, Ugglarps Grönt, Laxbutiken och Wapnö. Till smörgåsen kan du dricka nybryggt kaffe, Kusmite, varm Valrhona choklad eller ren äppelmust från Carlslund utanför Halmstad.

 

Historien i korthet
Bageriet startades i början av 2011 av Sara Wennerström, som köpte fastigheten som sommarhus 2008. Hon började renovera den gamla stenugnen i uthuset och berättade om bygget och sina recept på bloggen sarabakar.se. 2010 började hon en utbildning till hantverksbagare för Jan Hedh, och tankarna på att bygga ett bageri blev mer konkreta. Kurskamraten Gustav Fagerman blev bagerichef och tillsammans bestämde de sig för att göra Solhaga Stenugnsbageri till något alldeles extra. I dag har bageriet fyra heltidsanställda plus säsongsmedarbetare, och har belönats med fina priser:

Skåneländska Gastronomiska Akademien har 2012 tilldelat Solhaga en utmärkelse på 5000 kronor samt ett diplom “för att med utomordentlig professionalism, framåtanda och på kort tid, ha kombinerat utsökt produktionskvalitet med design och kreativ kommunikation“.

“Sara Wennerström uppmärksammas nu av Hallands Akademi för att hon tagit tillvara ett gammalt kulturarv, stöpt om det i modern form och därmed skapat en plats för inspiration och livskvalitet. Hon lyckas binda samman entreprenörskap och nyskapa halländsk matkultur.”
Hallands Akademi, 2012 

 
 

 


Å nu ska jag dit på kurs! Tihi!

😃

 

http://solhagastenugnsbageri.se/

 

 

 
 
 
Det händer inte så mycket nu. Nedräkning för solsemestern dock. 1 månad kvar sen åker vi till Vietnam igen. Vi var där för 5 år sedan & passande på att gifta oss kvällen innan avresa 😊 Den här gången har vi annat att fira...
 
Annars bakar jag på som vanligt. Har bara inte haft lust att blogga. Det betyder att jag samlat några bra recept på hög. Portionerar ut dem lite då & då framöver här på bloggen.
 
Det här blev bra! Mycket bra! I love it!!!! Ibland har jag tillsatt ett par teskedar flytande vört eftersom det finns kvar sedan i julas. Blir jättegott utan också.
 
 
 
MARLÉNES SURIS
 
400 g ljummet vatten
800 g ekologiskt vetemjöl
180 g ekologiskt grahamsmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg
400 g uppfriskad rågsurdeg
50 g mörk brödsirap
30 g havssalt
 
 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 10 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 3-4 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 3 avlånga bröd som läggs med skarven nedåt i välmjölade jäskorgar. Täck över med plastfilm, ställ in i kylen & låt dem kalljäsa i 12-24 timmar.

Tag fram bröden ur kylen 1 timme innan gräddning. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd bricka. Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 20-25 minuter eller tills innertemperturen är 96 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter samt ytterligare en gång till för att bygga upp skorpan. Dra på värmen mot slutet om du vill ha mer färg på skorpan.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ledig i 5 dagar. Inte illa alls. Hinner uträtta alla måsten men även få tid för lite vila & eftertanke. Idag blir det lunch med fina kusinen, lite träning, kanske en semla & så fredagsmys med familjen. Lyxdag helt enkelt!
 
Deg är satt för lördagens frukostbröd. Ett ljust & lagom grovt bröd som även barnen kan gilla. Beströ med de frön du har hemma & gillar. På vårt blir det sesam, pumpa, vallmo & linfrö. Förra gången körde vi bara sesam & vallmo...
 
Trevlig helg!
 
 
 
HELGFRUKOSTBRÖD
 
200 g ljummet vatten
420 g vetemjöl special
90 g grahamsmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg
35 g dinkelflingor
25 g flytande honung
15 havssalt
blandade frön
 
 
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.
Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.
Låt degen vila i bunken 60 minuter.
 
Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren.
Ställ in degen i kylen & låt jäsa under natten.
 
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Jäs ca 1 timme
 
Snitta brödet som du vill med vass kniv. Spraya på vatten bred blomspruta & strö över frön.
Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.
Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
 
Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 96 grader.
Låt bröden svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Han växer så det knakar. 10-kilos Ludde 😃
En riktig sötnos!!! ❤
 
 
 
Fotograf: Eva-Lena Ericsson
 
 
 
 
 
 
Så här efter jul- & nyårsfirandet verkar det som många slagit in på en hälsosammare bana. Undrar varför!? 😃
Gymmet är överfullt & man hör folk prata om olika dieter & levnadssätt i allmänhet. Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Min surdeg har förökat sig & fått komma till många nya hem & ska få komma till många fler. Nedan följer en liten snabb genomgång om vad surdeg är, hur den fungerar & hur du håller den vill liv.
 

 

 

 

SURDEG

Arbetsinsatsen på en surdeg är liten & när den är klar håller den flera år i kylskåpet. Ge den bara nytt mjöl & lite ljummet vatten en gång i veckan. Surdegen är bra för brödets struktur, smak & hållbarhet. Den vilande surdegen förvaras i en glasburk i kylen för att plockas fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv & börjar att bubbla. En surdeg består enbart av vatten & mjöl. I mjöl finns bakterier & jästsvampar. När vatten tillsätts kan dessa små organismer börja föröka sig. När degblandningen blir sur så trivs mjölksyrabakterier & jästsvampar & dessa förökar sig. Resultatet är att man har en syrlig degblandning som är full med jästsvampar & mjölksyrabakterier som kan användas som jäst.

 

ATT TÄNKA PÅ VID SURDEGSBAKNING



• Använd hushållsassistent eller degblandare för att bearbeta degen till rätt konsistens.


• När du bakar med surdeg, använd hushållsvåg! Chansa inte på mått.


• En termometer kan vara bra att ha för att kontrollera att bröden har rätt innertemperatur.


• En surdeg ska vara trögflytande. Är den fast bildas för lite jäst. Är den däremot för lös blir den för syrlig.


• Fint mjöl ger bättre jäsning än grovt. Ju lösare deg & varmare omgivning, desto bättre jäser degen.


• En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. Ta ut den ur kylskåpet & mata den en gång i veckan.


• När du bakar med surdeg: Börja med mjölet & tillsätt vätskan vartefter. Inte tvärtom!


• Kärntemperatur i brödet ska vara minst 96-98°

 

MATA DIN SURDEG



En gång i veckan behöver du mata din surdeg enligt följande proportioner. Slå bort lite av surdegsgrunden så du har ca 100 g kvar. Mata, blanda & ställ på varmt ställe i några timmar eller över natten så surdegsgrunden bubblar upp fint. Klart! Nu kan du använda grunden för bakning eller så skjutsar du in den i kylen igen tills den ska användas.



Rågsur
60 g ekologiskt rågmjöl
100 g ljummet vatten
 
 
Vetesur
100 g ekologiskt vetemjöl
100 g ljummet vatten
 
 

LYCKA TILL!