RÅG, SOLROS & VALLMO

1kommentarer

 
 
 
 
 
Nybakat bröd på morgonen är fortfarande lyx för oss här hemma även om det blir ganska ofta nu för tiden. I förrgår körde jag ihop en deg med råg & solros som fick kalljäsa i kylen 24 timmar. Bakade ut hälften till frukostfrallor som gräddades direkt. Den andra halvan formades till ett avlångt bröd som fick jäsa i jäskorg några timmar till. Då hade vi även ett färskt bröd till gårdagskvällens tzatsiki... 
 
 
 
 
 
RÅG, SOLROS & VALLMO

500 g ljummet vatten
250g ekologiskt stenmalet rågmjöl
550 g vetemjöl special
450 g uppfriskad vetesur
28 g salt
20 g solroskärnor
blå vallmofrön
flingsalt
 
 

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Sista minuten kan solroskärnorna tillsättas så de blandas in ordentligt. Låt degen vila i bunken 60 minuter. 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Strö över lite vetemjöl. Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl. Dela degen i 2 delar. Forma ena halvan till 6 frallor som får jäsa med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper i 60 minuter. Värm samtidigt ugnen till 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. 

Forma den andra degbiten till ett avlångt bröd genom att dra i degen ena sidan mot mitten, därefter den andra sidan mot mitten. Tryck till lätt & lägg i välmjölad jäskorg med skarven uppåt. Täck över & åt jäsa 4-5 timmar på varm plats.

Pensla frallorna med mjölk & strö över blå vallmofrön & lite flingsalt. Skjutsa in frallorna i ugnen, släng 4 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 15 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler. 

Gräddning av det avlånga brödet: Stjälp upp brödet på bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 225 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

 

  

 

 

1 kommentarer

Eva-Lena

04 Aug 2012 12:30

Ser riktigt gott ut:)

Svar: :-)
Marlénes godbitar!

Kommentera

Publiceras ej