Solrosfrön eller pumpakärnor är alltid gott att smaksätta bröd med. Ännu mer smak blir det om du rostar dem innan det tillsätts i degen. Rosta dem i långpanna i 200° i några minuter, inte för hårt. Låt dem svalna.
 
 
 
 
 
SOLROS & RÅG 
 
500 g ljummet vatten
825 g vetemjöl special
10 g jäst
310 g rågsurdeg (uppfriskad)
15 g mörk brödsirap
200 g rostade solrosfrön
25 g havssalt
 
 

Knåda allt utom salt i cirka 10 minuter på långsam hastighet. Tillsätt saltet, öka hastigheten & knåda 4-5 minuter tills degen är riktigt elastisk. Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma sedan till runda limpor. Mjöla två jäskorgar & strö lite solrosfrön i botten på dem. Lägg bröden med skarven neråt. Låt bröden jäsa övertäckt i kylen över natten ca 12-24 timmar.

Värm ugnen till 275°. Låt bakstenen (eller en plåt) vara i ugnen under uppvärmningen. Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 
Stjälp upp bröden ur korgarna t.ex. på en bricka klädd med bakplåtspapper. Hiva bakplåtspappret med brödet in på den varma plåten/bakstenen. Kasta även in en skvätt vattenr i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader.
Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa vädringen efter ytterligare 5 minuter. Genom att vädra ut ångan på slutet bygger du upp en fin skorpa på brödet.

Baka av i cirka 30-35 minuter.

Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Igår fick jag ny energi genom umgänge med några sköna damer. God mat & trevligt sällskap är en av de saker i livet som av mig uppskattas väldigt mycket. 
Desserten var för oss en nygamla favorit; lakritspannacotta med färska hallon. Vilken fantastisk kombination!!!
Vi smaksatte pannacottan med lakritspulver från Ramlösa Lakritsfabrik.
En annan goding som ska avnjutas hela helgen är ramslöken jag fick som gåva. En hel kasse med nyplockad ramslök fick jag. Lyx!!!!!!!! För er som inte träffat på ramslök tidigare kan jag berätta att det är sällsynta, späda blad med mild lösmak som växer i vår natur på utvalda ställen. 
Till kvällen får det nog bli en sallad med ramslök, gorgonzola & valnötter till den grillade köttbiten...
 
Trevlig helg på er!
 
 
 
Morgonsmörgåsen "Plain", ramslök & kyckling.
 
 
 
 
 
 
 
Har kikat in hos Sally igen...
Mmmmmm vilka smaskiga bakverk hon gör. Se efter själva.
Nu har jag fastnat för "Nutella-Stuffed Cinnamon Sugar Muffin"
 
Mums!
 
 
 
 
 
Fotona är Sallys - hämtat från hennes fina blogg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Titta vad jag hittade! Ser det inte underbart ut?!
Choklad, oreos & salta jordnötter i en himmelsk blandning.
Godast dagen efter bakning när smakerna "smält samman".
Glöm inte att kolla in på Sally´s Baking Addiction. Fantastiska bakverk i massor...
 
 
 
SNICKERS & CHEESECAKE BARS
 
Botten
20 oreos
50 g smält smör
 
Fyllningen
400 g Philadelphia ost
1 stort ägg
1 äggula
0,5 dl socker
100 g snickers
1 msk vaniljsocker
75 g ljus eller mörkt choklad
 
 
 
Krossa kexen & smält smöret. Grädda i ugnen i 200 grader i 9 minuter.
Ta fram en form & klä den med bakplåtspapper.
 
Vispa sedan ihop osten, ägget, äggulan, sockret & vaniljsocker.
Skär snickers i bitar och vänd i.
Grädda i ugnen ca 30-35 minuter.
Låt stå i kyl minst 3 timmar.
Skär ut önskade bitar & ringla lite choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Då var april slut & vi går en alldeles underbar tid till mötes. Blir väckt av fågelkvitter varje morgon men vad gör det :-) Försöker ta till vara på de små tillfällena med sol. Den energin behövs just nu. Det finns bara ett smolk i bägaren. Pollen!!!!! Fy vad tråkigt med allergi. Känner mig störtförkyld hela tiden...
 
 
 
 
 
I tisdags var det Valborgsmässoafton & då tände de flesta grillen. Även vi. Medans vi väntade på glöden mumsade vi på nybakad foccacia med pesto, färskost, serranoskinka & oliver. Min kära hade varit förbi Carlströms Kött & Chark & införskaffat några rejäla skivor entrecôte som vi grillade & musade med diverse smarriga tillbehör. Det här köttet är av så bra kvalitet så några marinader eller glazes behövs inte. Salt & peppar räcker gott & väl. Till dessert blev det en mäktig historia som faktiskt var en höjdare. Pecankolapaj!
 
 
 
 
 
Startade en deg (Saras recept) med poolish dagen innan. bakade ut det i en långpanna smöjd med olivolja, flingsalt & hackad rosmarin. Petade ner diverse gottesaker (soltorkade tomater, rödlök, rosmarin etc) & strödde över flingsalt. Bakade av brödet i 275 grader tills det fått fin skorpa. därefter penslades brödet rikligt med olivolja.
 
 
 
 
 
 
 
 Här kommer receptet på den smaskiga desserten. Funderar på att servera den med något syrligare nästa gång i stället för grädde. Uppvispad crème fraîche kanske...
 
 
PECANKOLAPAJ
 
Mördegsbotten:
120 g smör
3 dl vetemjöl
3 krm salt
1 mk strösocker
1 tsk bakpulver
3 msk vatten

Fyllning:
120 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk maizenamjöl
3 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
3 krm salt
2 st lätt vispade ägg
2 msk vaniljsocker
175 g grovt hackade peacan-nötter + några till garnering
 
 

Värm ugnen till 200 grader.
Pajskal: Smält smöret & låt svalna. Blanda ner resten av ingredienserna & rör ihop allt till en smidig deg. Tryck ner i pajformen. Förgrädda i ca 20 minuter.

Fyllning: Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, salt & majsenamjöl i en kastrull & låt det sjuda 5 minuter under omrörning. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Blanda i nötter, vaniljsocker & de lättvispade äggen. Slå i fyllningen i pajskalet och grädda 40 min 175 grader.
Vänta gärna 2 timmar innan ni serverar pajen. Gott med lättvispad grädde eller vaniljglass till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hon är väl för härlig Leila! Följer henne på bloggen & via Instagram & hon lägger verkligen ut de läckraste av bilder. Dessutom är hon oerhört generös med att dela med sig av sina recept.
Besök Leila här!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leila har några brödrecept i sin samling. Jag föll för "Tortano med fetaost & Oliver"  som jag definitivt ska provbaka någon dag.
 
 
 
 
 
 
Hej på er!
 
Nu har det varit radioskugga ett tag. Inspirationen har inte funnits helt enkelt.
Var nyligen på kurs hos Sara Wennerström på Solhaga Stenugnbageri i Slöinge. Efter att ha följt Saras blogg under några år har jag fått följa med på en resa som började med bakintresse på fritiden & som resulterat i ett eget bageri. Därför var det extra roligt att få komma just dit & gå kurs i surdegsbakning. Det var en himla trevlig & intensiv dag där vi fick många tips från kunniga Sara. Framför allt åkte jag därifrån med massor av inspiration. Just då kände jag mig övertygad om att slå upp portarna till ett eget bageri någon dag.
Har anmält mig till en ny kurs i slutet av sommaren... Mer om det senare.
 
 
 
 
 
 
Den gamla stenugnen som blev starten på något nytt...
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi satte en deg som Sara senare bakade ut. Receptet finns på hennes blogg men jag kopierade det så varsågod!
 
 
KURSBRÖDET
 
500 g vatten
500 g rågsurdeg
1000 g vetemjöl
25 g salt
 

Kör allt i degblandare på låg hastighet i 10–15 minuter. Låt degen vila i en inoljad plastlåda med lock i 2 timmar, vik i hop den efter halva tiden. Se bara till att den har jäst upp ordentligt innan du viker den första gången. Eventuellt kan du vika den ytterligare en gång under jäsningen om du vill ha en fastare deg. När degen har jäst upp, ställ in hela lådan med degen i kylen över natten.

Ta fram plastlådan ur kylen, vält försiktigt ut degen på mjölat bakbord & dela i lagom stora bitar med en spackelspade utan att trycka ur för mycket luft.

Värm ugnen till 275° med baksten eller en plåt inne. Lägg småbröden på en bricka med bakplåtspapper på. Skjutsa in hela pappret med bröden på den varma stenen eller plåten & spruta samtidigt in vatten. Om du bakar riktigt små bröd kan du låta värmen vara på max, annars vrider du ner till 225°. Baka tills de har rejält med färg & skorpa.