Brunkebergs Bageri har Sveriges snyggaste tårtor till Halloween!

 

 

Vill man drömma sig bort kan man alltid kika in hos Dean & Deluca för att frestas av deras fantastiska skapelser. Här har ni en "Pumkincake" & "Minipumkin-cake".

 

 

 
 
 

 

 

 Förra årets tripp till NYC innefattade såklart ett besök hos Dean & Deluca. Släpade med mig mannen till Soho Store & han höll aldrig på att få mig därifrån. Shoppade på mig en hel del & avnjöt en fika bestående av bland annat raspberrymacarons....

 

 

 

 
 
Blött, kallt & blåsigt! Ruggit är bara förnamnet. Hösten för dock med sig några fina glädjeämnen i matväg. T ex. det "röda guldet" - lingon. Kan användas i det mesta så som bakning, matlagning & dessert. Jag använder det mycket i grytor, såser men framförallt i brödbakningen. Har alltid frysta lingon på lut...
 
 
 
 
 
 
 
 
LINGON & DINKEL
 
200 g uppfriskad rågsur
100 g uppfriskad vetesur
5 g jäst
550 g ljummet vatten
300 g Dinkelmjöl fullkorn
530 g ekologiskt vetemjöl
15 g olivolja
30 g flytande honung
25 g havssalt
100 g lingon
 
 
Kör alla ingredienser utom salt & lingon på lägsta hastighet i 8 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över lingonen & lite vetemjöl. Låt vila under bakduk ca 60 minuter.
Vik degen i bunken försiktigt. Ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur 4-5 timmar.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt men försiktigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20 minuter.
 
Snitta bröden om du vill. Skjutsa in bröden i ugnen & släng in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
 
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 96 grader.
Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dinkel, Lingon,
 

 
 
Det här är ingen insamling till forskningen om bröstcancer. Tanken är dock att den rosa färgen ska påminna oss om denna sjukdom som många kämpar emot, har kämpat emot, både som vinnare & förlorare. Vill du visa ditt stöd, vilket jag tycker du bör göra, ska du gå in på Cancerfondens sida.
 
 
 
 
 
Dessa maränger är rosa, fina & med mycket hallonsmak.
 
 
MERINGUE Á LA FRAMBOISE
 
3 äggvitor
3 dl strösocker
saften av en 1/2 citron
200 g hallon
 
 
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett vitt, hårt skum.
Tillsätt resten av sockret & saften från citronen & vispa hårt en stund till.
Tillsätt de mosade hallonen lite i taget under vispning. Spritsa eller klicka ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda/torka minst 1,5 timme i 100 grader.
Busenkelt!
 
 
 
Rosa & gott fluff! Mmmmm.... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallon, Maräng, Rosa Bandet,
 
 
 
 
God mat, bröd, goda vänner & musik. Det är livet tycker jag!
Slappa, slöa & tigga godbitar är livet tycker vår vovve. Kanske jaga en å annan skata, råtta & pinne...
 
Det ska vara gott att leva!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samma enkla recept som "NATTJÄST & SUPERENKELT" men med lite ändrade proportioner & lite frön...
 
 
 
 
PUMPA & DINKEL

300 g uppfriskad vetesur
200 g fullkornsdinkel
650 g ekologiskt vetemjöl
550 g ljummet vatten
1,5 dl hårt rostade pumpafrön
några droppar sesamolja
1 tsk flytande honung
23 g havssalt
 
 
 
På kvällen: Rör bara ihop alla ingredienser & låt vila ca 60 minuter.
Vik degen i bunken. Genom att ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur över natten.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20-30 minuter.
 
Snitta bröden om du vill. Skjutsa in bröden i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
 
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
Låt svalna på galler.
 
Trevlig frukost!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept, bakning, bröd, surdeg,
 
 
 
Eller lördagsbrödet! Hur som helst ett gott bröd till middagen. Skapligt snabbt att baka för att vara surdeg eftersom degen bara rörs ihop & för att den innehåller lite jäst. Kombinationen rosmarin, ost & flingsalt är härlig!
 
Det här är en bakning som passar bra nu när jag är lite "ur form" så att säga. Kämpar på med min fot. Tyvärr behövs en hel del smärtstillande vilket gör att man blir otroligt trött & seg.
Ser fram emot kvällen då min kära man bjuder på mat & bra musik. Vinet får jag tyvärr hoppa över denna gång...
 
Fick tips av en arbetskamrat för ett par år sedan om en bra kokbok för trevliga fredagskvällar. Den heter "Fredag kväll med mat & vin" av Håkan Larsson
 
.
 
Konceptet är att förgylla veckans bästa kväll. Middag på en halvtimme med perfekt vin därtill runt hundralappen. Ingredienserna ska kunna köpas på väg från jobbet & på Systembolaget ska vi kunna gå direkt till rätt hylla & köpa ett vin som passar till utan att bli ruinerade. Dessutom har varje rätt sin egen utvalda matlagarmusik, i harmoni med årstiden & maten.
Detta var en perfekt present till min kära!
 
Tack för tipset Victoria!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ROSMARIN, OST & FLINGSALT
 
300 g uppfriskad vetesur
550 g ljummet vatten
850 g ekologiskt vetemjöl
10 g jäst
3 kvistar rosmarin, repade & hackade
1 dl riven rökt ost
20g havssalt
flingsalt
olivolja
 
 
Rör bara ihop alla ingredienser utom 1/4 av rosmarinen & flingsaltet. Låt vila ca 60 minuter.
Vik degen i bunken & vik samtidigt in 1/4 av rosmarinen & lite flingsalt. Genom att ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur 3-4 timmar tills degen jäst till dubbel storlek.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Spraya med lite vatten. Strö över lite flingsalt, resten av rosmarinen, lite mjöl & låt vila 20-30 minuter.
Skjutsa in bröden i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader.
 
Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
 
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 96 grader.
Pensla direkt med olivolja i önskad mängd.
 
Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Rosmarin, bröd, ost, surdeg,
 
 
 
 
 
 
 
Måste bara visa några foton på vår fina, dansanta tjej!
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, så är det!
Nyopererad ligger jag här i soffan med foten i högläge. Inget allvarligt utan en planerad operation. Dagarna fram tills idag har varit fyllda med ärenden av olika slag för att ha allt fixat inför min "invaliditet". Därför har jag varit dålig på att blogga den senaste tiden. Men nu mina vänner blir det ändring på det!
 
Stay tuned!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bästa Lena's chili knockoutade oss totalt. Himmel vad gott! Inte så starkt men med mycket smak. Kan tänka mig att chili- & ostbrödet skulle passa ypperligt till denna rätt...
 
Här kommer recptet vi gjorde. Här kan du hitta Lena´s recept. Här är receptet hon följde...
Receptet är en variant av vinnarreceptet som vann ett av världens första chili-VM.
 
 
 
 
 
 
 
 
NORTH TEXAS RED
 
Enligt orginalreceptet ska man börja med att ta sig en rejäl tequila. Sen ska man lyssna på en platta med låtar av Hank Williams så det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig...
 
 
Tre flaskor ljust öl, jag använde Corona, précis som Lena
1 torkad ancho-pepparfrukt (stor, ful, skrynklig sak som är söt/BBQ-smak)
½ del av en hel, torkad chipotlechili (rökt chili)
1 birdseye-pepparfrukter. Ersatte med 1 mortlad, torkad piri-piri
1 jalapeno-pepparfrukt
3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
Rapsolja
1 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar
½ kopp mörk oxbuljong eller några matskedar oxfond
½ msk hel spiskummin (ev rostad)
½ matskedar oregano
½ matskedar malda korianderfrön
½ tsk socker
Salt, efter smak
Lite grovt majsmjöl
 
 
 
Jag använde, precis som Lena, både färsk koriander & oregano, 1 kruka var. Sen använde jag även lite torkad koriander & oregano. De färska kryddorna strödde jag över i slutet av tillagningen.
 
Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar & frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan & låt svalna.
Rensa & hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan.
Fräs vitlöken mjuk & brun i olja. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan & börja stek köttet. Lägg ner i grytan.
Blanda mjöl & med den finhackade jalapenon & piri-pirin. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
chilin, tillsätt sedan till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen & öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano & koriander.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Red den då med lite majsmjöl.
 
 
Vi åt chilin med tortillabröd, natchos, crème fraiche smaksatt med vitlök & lite salt, riven rökt ost, guacamole, tomater & hackad lök. 
Sen ljus öl till förstås!
Så otroligt gott!
 



 
Ancho-chilin 
"The dead rat", som någon uttryckte det när vi tagit det här fotot :-)
 
 
 
 
 
 
Corona, chili, het, mex,
 
 
 
 
 
 
Idag blev det en sväng till Kopparlundens Bageri för att köpa mjöl. 30 kg vetemjöl blev det, så nu vet ni vad jag tänker pyssla med framöver. Ingen överraskning kanske?! :-)
Surdegarna är i fin trim så det är väl bara att köra på...
 
 
Till något helt annat. Tänkte berätta om Bakeit
Bakeit är ett receptsystem som utvecklats av Nord Mills tillsammans med KåKå. bakeit.se är en web-lösning för bagare/kunder till Nord Mills AB &/eller KåKå. Endast it-personal har tillgång att se bagarens recept. Säkerheten är av största vikt. På Bakeit får bagaren på ett enkelt sätt tillgång till hundratals bageri- & konditorirecept. I recepten finns ingredienser & information om degbearbetning & avbakning. Innehållsdeklaration & näringsvärden ingår i alla recept. Bagarna kan också lägga in sina egna recept som ingen annan kan se eller dela egna recept inom & mellan företag. Bageriets logotype kan pryda företagsrecepten.
 
Vilken tillgång för alla bagare!
Fiffigt va?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är ett matigt, smakrikt bröd som passar till rätter med lite sting i. T ex. en het chili, fisksoppa eller en kryddig pastarätt. Passar även utmärkt att rosta - kanske till räkor...
 
 
 
 
 
 
 
 
Ost- & chilibröd
 
250 g uppfriskad vetesur
200 g turkisk yoghurt
425 g ljummet vatten
160 g durum
700 g ekologiskt vetemjöl
15 g ljus sirap
1 tsk chiliflakes eller 75 g finhackad jalapenos
en "dutt" Chipotle chili (mald)
20 g havssalt
75 g grovriven lagrad ost t ex. cheddar eller Västerbotten
 
 
 
Kör alla ingredienser utom salt & ost (& jalapenos om du använder det) på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt osten (& jalapenos) & blanda försiktigt så det fördelas i degen.
Vila 30 minuter & vik degen i bunken. Vila 30 & vik igen. Jäs övertäckt med plastfilm i rumstemperatur över natten.
 
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen. 
Stjälv upp degen på mjölat bakbord. Forma till 2 bröd som läggs i 2 avlånga bakformar. Smörj dessa med olja först.
Jäs övertäckt i 2 timmar.
 
Snitta & mjöla bröden & ställ in dem i ugnen. Släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.
 
Stjälp ut bröden ur formarna & låt dem svalna på galler.
 
Smaklig spis!
:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bröd, chili, het, ost,
 
 
 
Den här filmen är så mysig! Måste ses!
"En oväntad vänskap" (Intouchables)
 
 
 
 
 
 
 
 
Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Phillip som blivit förlamad efter en drakflygningsolycka. Driss lite klumpiga men rättframma sätt uppskattas först inte av folk i Philippes närhet men snart blir de två nära vänner & lär sig viktiga läxor i livet av varandra.
 
 
Det här är en riktig "feelgood-film" som är jordnära & varm med ett fint budskap.
Den är gripande & rolig.
Man blir glad av den!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En oväntad vänskap, film, filmtips,
 
 
Gott vitt vin!
 
Château Bonnet
(nr 4151)
2011
Sauvignon blanc & sémillon
89 pix på Systembolaget
 
 
 
 

Serveras vid cirka 8°C till lättare rätter av fisk & skaldjur, eller till getost. Torr, mycket frisk, ungdomlig, aromatisk smak med inslag av svartvinbärsblad, krusbär, gräs & lime. Ungdomlig, aromatisk doft med inslag av svartvinbärsblad, krusbär, gräs & citrus. Ljus, gul färg med grön nyans. 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Lika bra att erkänna direkt. Det här receptet har jag stulit. Inte för att vara elak utan för att receptet är kanon & borde få komma många till glädje. Har dock bytt ut havregrynen mot dinkelflingor.
Receptet har jag knyckt från Sweetkay. Tack!
 
 
 
 BLÅBÄRSMÜSSLI
Cirka 1 liter mûsli
 
2 1/2 dl torkade blåbär
1/2 dl kokosflingor
2 dl dinkelflingor 
1 dl rågflingor 
1 dl vetegroddar 
1/2 dl hela linfrön 
1 dl pistagenötter (utan skal) 
1 dl hasselnötter 
1 dl torkade aprikoser 
1 msk flytande honung
 

 

Börja med att värma upp ugnen till 100 grader. Fyll plåten med dinkelflingor, kokosflingor & rågflingor. Låt detta rostas i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills du ser att ytan fått en ljusbrun färg.

Hacka nötterna & rosta dem lätt med honungen i en teflonpanna utan fett. Hacka aprikoserna. Blanda rostade nötterna med grynblandningen i en skål. Häll i blåbären, krossade linfrön, hackade aprikoser & vetegroddar. 

Rör runt, låt svalna & häll upp mûslin i en lufttät burk.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rosa bandet & kampen mot bröstcancer fortsätter!
Sara på Solhaga drar sitt strå till stacken genom att i bageriet baka & sälja "Veckans Bröst". De har skapat en liten prinsessbakelse med rosa marsipan & geléhallon på toppen. Inkomsterna från försäljningen går oavkortat till Bröstcancerfonden.
 
Kika in hos Sara Bakar & Solhaga Stenugnsbageri. Sara Bakar är en jättetrevlig blogg att följa om man gillar att baka bröd & om man går omkring med bageridrömmar...
 
 
Heja Sara!
Du är en förebild!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bröstcancer, Rosa Bandet, Sara Bakar, Solhaga Stenugnsbageri, bageri,
 
 
 
 
 
 
 
Gateau bakar riktigt bröd!
 
"På våra stenugnsbagerier i Stockholm & Lund bakar vi vårt bröd enligt traditionella franska recept med surdeg & långa liggtider precis som förebilden Poilâne i Paris gör. Varje bröd bakas långsamt för hand med naturliga råvaror. Bröden gräddas sedan hårt under hög temperatur direkt på stenhäll. Resultatet är stora saftiga & vackra surdegsbröd med hård skorpa mycket smak & naturligt lång hållbarhet"
 
Precis så som det ska vara!
Ni är nog många som sett Gateaus vackra bröd runt om i Stockholm & Malmö. Ni kanske har sett de stora, fantastiska bröden i Stergallerian, Stockholm?! Det är Gateau som bakat dessa...
Kika in på Gateaus sida så vet du vart du ska vända dig för att få tag på "riktigt" bröd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så klart så gör de fantastiska godsaker också...
 
 
 
 
 
 
De varierar sitt sortiment & har alltid "månadens". Trevligt va?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Testar lite nytt till helgens bak. Bröd med lite hetta är det tänkt.
Har precis dragit igång en deg smaksatt med chili & cheddar. Grunden är bl.a. vetesur, durum & turkisk yoghurt. Ska få jästa under natten för att bakas ut i morgon.
Tror det ska få bli ett formbröd.
Passar nog bra till salami eller serranoskinka...
Hoppas jag...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Receptet hittar ni här
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här brödet blir mörkt, grovt, syrligt, sött med knaprig skorpa men ändå luftigt. Det har en bra hållbarhet & passar bra till lite kraftigare maträtter & smakrika, lagrade ostar.
Förvara brödet i en kökshandduk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SYRLIGA RÅGBRÖDET MED RUSSIN
4 limpor
 
Fördeg:
50 g uppfriskad rågsurdeg
200 g ekologiskt rågmjöl
 
Fördegen
600 g ljummet vatten
275 g uppfriskad rågsurdeg
100 g uppfriskad vetesurdeg
375 g ekologiskt rågmjöl
500 g ekologiskt vetemjöl
25 g brödsirap
1/2 tsk mortlade fänkålsfrön
30 g havssalt
2 dl russin (ev från russinjästtillverkningen)
 
 
Kör fördegen i en degblandare på lägsta hastighet i 10 minuter. Täck över & låt vila i rumstemperatur 4-5 timmar. Blötlägg russinen. Jag hade kvar russinen från russinjästtillverkningen & de var saftiga & fina. Om man inte blötlägger torkad frukt innan bakningen tenderar de att dra vätska ur degen = torrt bröd.
 
Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet & russinen. Kör på låg hastighet i degblandaren 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt de väl avrunna russinen & blanda försiktigt för hand så de fördelas i degen. Vik ihop degen i bunken efter ca 30 minuter. Täck med plastfolie & låt stå i rumstemperatur över natten 8-9 timmar.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 4 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg med skarven uppåt i väl mjölade jäskorgar. Strö över lite mjöl & låt vila övertäckt i 20-30 minuter.
Skär ett snitt längst med brödet mitt på. Skjutsa in bröden (2 åt gången) i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperuturen till 225 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga efter 20 minuter. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
Grädda bröden tills de nått en innertempertur på 98 grader.
Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludde Luring, alltid med humöret på topp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Enkelt & så gott med nygräddat frukostbröd!
 
Se till att du har en väl uppfriskad surdeg. Rör bara ihop, låt stå en stund, vik ihop, täck över & gå & lägg dig. Ja, så enkelt är det faktiskt. Receptet kan du använda som grund. Jag har ibland bytt ut en del av vetemjölet mot dinkelsikt eller durum (Se Durumfrukost på Blåsbo Bageri). Degen kan bakas ut både som frukostfrallor eller hela bröd. 20 frallor eller 2 bröd blir det av en deg.
Kom ihåg att mata din surdeg på morgonen så du har fint, bubblande surdeg till kvällen när det är dax att röra ihop degen!
 
 
 
 
 
 
NATTJÄST BRÖD
 
300 g uppfriskad vetesur
550 g ljummet vatten
850 g ekologiskt vetemjöl
25 g havssalt
 
På kvällen: Rör bara ihop alla ingredienser & låt vila ca 60 minuter.
Vik degen i bunken. Genom att ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur över natten.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Frallor: Dela/skär i lagom stora bitar med degskrapa & strö eventuellt över lite frön efter att ha sprayat med lite vatten. Skjutsa in dem direkt i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda tills de fått ordentligt med färg.
 
Limpor: Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20-30 minuter.
Skjutsa in bröden i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 96 grader.
Låt svalna på galler.
 
Trevlig frukost!
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gudomligt kött! Det godaste jag ätit på mycket länge!
Linje Tio på söder överraskade rejält!
 
Linje Tio är en kontinentaleuropeisk restaurang & bar som kan erbjuda det rustikt lantliga samt det urbant sofistikerade. Inspirationen kommer från södra Europa.
 
Linje Tio var den spårvagnslinje som knöt ihop norr med söder och trafikerade sträckan Värtahamnen–Hornstull från 1922 till 1967. Hornstull var på den tiden en stor knutpunkt med torget Hornsplan som myllrande centrum för folklivet. Hornsplan är sedan gammalt borta men är på väg tillbaka, i ny skepnad.
 
Jag åt en Artichaut Barigoule Gril - Grillad kronärtskocka med citron & persilja till förrätt sen en Côte De Veau - Kalventrecôte med oxmärg, hasselnötter & silverlök. Till dessert blev det en Mousse De Chocolate. Jag var nästan svimfärdig av lycka efteråt... & mätt. Jättemätt! :-)
 
Kom ihåg att Prova Linje TioTjoget om du väl äta gott på söder i Stockholm.
 
 
 
 
 TJOGET
Hornsbruksgatan 24
117 34  STOCKHOLM
 
 
 
Linje Tio, Restaurang, Söder, Tjoget,
 
 
 
 
 
 
Min bästa darling överraskar med en weekend i huvudstaden. Så här ligger jag nu, i Hästens säng & laddar för kvällens galej. Drink i baren på Nordic Light där vi bor. Sen iväg till Tjoget & Linje Tio för middag med goda vänner. Lyx för mig! Å myyyyys för mannen & mig!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bokade igår en Fredagsfångst på Kajplats 9 till idag. Har precis plockat upp "fångsten" & la i morse en flaska Chabli på kylning. Brödet ska snart gräddas & svisch så var fredagskvällen räddad!


Fredagsfångsten består den här veckan av Chevré Chaud, fiskgryta med krutonger & aioli samt chokladpaj med visprädde. Tror även det blir en liten Blossa 2012... Ibland är livet bra gött! :-)

Ha en trevlig helg!

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
4 oktober idag & det är kanelbullens dag. Detta älskade bakverk som vi alla har ett speciellt förhållande till. Kanelbullens dag är ett jippo som inte funnits så länge. Det instiftades av Hembakningsrådet 1999 för att fira deras fyrtioårsjubileum. Syftet var att hylla vår hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt & älskat bakverk.
 
Idag kommer väldigt många ta sig en kanelbulle då den serveras på arbetsplatser, äldreboenden etc.
Se nu till att du får en färsk god bulle bakad med kärlek!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gräddade supergott bröd i måndags morse som jäst under natten. Wow vilken frukost det blev!
Gyllenfärgade, frasig bröd....
Recept här!
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
Nu är den här! Blossa 2012 med smak av den japanska citrusfrukten yuzu & ingefära. En vit starkvinsglögg med tydlig citruskaraktär. Jag hämtade ut vår beställning på 4 flaskor idag. Du kan beställa den här!
Min man & jag är riktiga "glöggomaner". Även hunden har lärt sig att känna igen när det är glöggdax. För då vankas det russin & mandel...
 
 
 
 
 
 
 
Å ja! Jag har tjyvsmakat. Tihi!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förra söndagen var det sensommarmarknad i Fiholm. Sensommarmarknad kändes det inte riktigt som utan snarare höstmarknad. Fint & kallt höstväder med "hög" luft var det. Jag, Linda & Morris strosade runt på marknaden en stund. Provsmakade, fotograferade, kollade in åsnorna & handlade lite. Köpte örtpesto & chutney med rökta kantareller från Solskinet Mat & Dryck. Örtpeston är gjord på dill, persilja, gräslök, rapsolja & västerbottenost. En svensk variant på den italienska röran.
Det som vi fastnade för mest var de fantastiskt fina grönsakerna från Grönsaksbonden i Orresta. "Lite" skillnad mot grönsakerna man kan hitta på Ica...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fiholm, grönsaker, marknad, sensommarmarknad,