Nu har vi varit hemma 1 vecka. Man blir lite seg av tidsomställningen. Trött på kvällarna & väldigt morgonpigg. Börjar komma in i de normala vardagsrutinerna igen. Jobba, träna, mat, tvätta , baka, sova. 
 
I söndags var mina nära & kära här för att fira mig som nyss tagit steget in i "vuxenvärlden". Smörgåstårta & bubbel & babbel blev det. Massa fina blommor & presenter fick jag. Fick en present från alla närvarande + några till. En present som är lite mystisk. En gåta på ett kort & med informationen att jag kan vänta mig att fler ledtrådar kommer med posten... Hum! Sådant här kan göra mig galen av nyfikenhet!
 
I fredags var jag en sväng till Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar. Köpte massa påskliljor för att få lite vår- & påskkänsla här hemma. pssade på att ta en fika med mamma, syster, svåger & lilla Ludde. Ludde växer så det knakar & upptäcker världen runt omkring med stor nyfikenhet. En riktig liten godbit!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jobbar just nu med ett recept som är super. Känner att det här är ett bra grundrecept & att man kan variera det i oändlighet. Det är enkla ingredienser med råg & vete. Jag kallar brödet "Plain" helt enkelt.
Igår gjorde jag en variant på det smaksatt med linfrö, tranbär & pistagenötter. Mums!
 
 
 
 
"PLAIN"
 
170 g uppfriskad vetesur
170 g uppfriskad rågsur
500 g vatten ljummet
150 g ekologiskt rågmjöl
550 g ekologiskt vetemjöl
30 g havssalt
 

 

Dag 1
Kör allt utom salt på låg hastighet tills allt blandats. Låt vila 30–60 minuter. Kör på mellanhastighet tills degen blivit spänstig & fin vilket kan ta någonstans mellan 10 & 15 minuter. Häll i saltet när det är någon minut kvar. Låt degen vila övertäckt i bunken 1 timme. Nu är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Strö över vetemjöl, täck med plast & ställ in i kylen tills dagen efter, ca 12-24 timmar.
 
 
 Dag 2
Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar & rundriv dem. Vik in degens kanter mot mitten tills ytan blivit slät & lite spänd. Vänd då degen så att skarven hamnar nedåt & snurra degen en aning med kupade händer så att den blir rund & fin. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 

Nu ska degen formas till bröd. Vänd degen så den släta sidan ligger nedåt. Vik övre sidan mot mitten & tryck till försiktigt. Vik höger & vänster kant mot mitten & tryck försiktigt så att de stannar. Vänd nu återigen övre kanten nedåt & rulla sedan ihop den så att den till formen liknar en kaffeböna. Lägg i välmjölade korgar med verket (skarven) uppåt. Täck jäskorgarna med en handduk & låt jäsa på ett varmt ställe. Exakt hur länge de behöver jäsa är svårt att säga, men de ska ha jäst upp ordentligt & liksom vara lite puffigt säckiga i konsistensen. Trycker man försiktigt ett finger i degen ska det lämna ett litet märke efter sig. Räkna med en jäsning på mellan 3-6 timmar.

 
 
Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en oöm ugnsform på nedersta våninngen. Grädda 1 bröd i taget. Vänd upp brödet på en lätt mjölad bakspade (eller skärbräda/bricka med bakplåtspapper) & gör 4 tvärgående snitt. Skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar i ugnsformen på botten.  

 

Ta en titt på bröden & vädra ut ånga efter 15 minuter. Bröden ska gräddas ca 25 minuter & få en innertemperatur på 96 grader. Vädra gärna ugnen några gånger på slutet av gräddningen så får den bättre skorpa. Jag tycker om när de har riktigt mycket färg, men det ska inte vara bränt, så det gäller att hålla lite koll.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Hoppas det smakar!

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Semestern är över för den här gången. Vi har haft det underbart & skönt på den lilla ön Phu Quoc utanför Vietnam. Solat, badat, latat oss & frossat i färska skaldjur. Batterierna är laddade.

Direkt när vi kom hem idag fick surdegarna sig en uppfräschning. Nu står lördagens frukostbröd på jäsning. Frasig durum med krossad havre kommer det bli.

Trevlig helg på er!