DAX FÖR LEVAIN & SÅ LINGONBRÖDET

0kommentarer

 
 
 
Nu var det bra länge sedan jag bakade med levain - världens bästa surdeg! Sagt & gjort, nu är den igångsatt & om 2 dagar ska jag baka underbara bröd. Tjoho!
 
För ett tag sedan gjorde jag ett lingonbröd. Utgick från receptet på den fantastiska pavén med råg. Saftigt & gott blev det!
  
 
 
      &           
 
 
 
 
LINGONBRÖD Á PAVÉ
 
225 g färska lingon
50 g råströsocker
15 g mörk brödsirap
500 g ljummet vatten
500 g ekologiskt vetemjöl
250 g ekologiskt rågmjöl
200 g uppfriskad vetesur
25 g havssalt
 
 

Blanda lingon, socker & sirap. Låt stå en stund & rör om igen.

Knåda alla ingredienser utom lingonblandningen & saltet antingen i 10–15 minuter för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör på medelhastighet i 5 minuter.
 Sänk till lägsta hastighet & tillsätt lingonblandningen. Kör bara tills de blandats in i degen. Mjöla ordentligt & låt den vila i rumstemperatur under en bakduk i 1 timme.
Vik degen dubbel & mjöla den igen. Lägg degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten & ett tätslutande lock.
 Låt lådan stå i kylen i 24 timmar.


Dag 2

Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan med degen stå framme i rumstemperatur med locket på i några timmar.
 Stjälp ut degen på ett mjölat bord & forma den försiktigt till en limpa. Lägg tillbaka degen i lådan & mjöla ordentligt. 
Sätt på locket & låt lådan stå i kylen i ytterligare 24 timmar.


Dag 3

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt eller baksten under uppvärmningen samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen. Stjälp ut degen på en brödspade eller direkt på en plåt/bricka med bakplåtspapper. Mjöla & snitta brödet med ett rakblad eller en snittkniv. Skjutsa in brödet i ugnen & släng in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen så att det bildas vattenånga.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter. Vädra ut vattenånga efter totalt 20 minuters gräddning. Gör det ett par gånger till för att bygga upp en bra skorpa.

Grädda brödet i ca 40-45 minuter mitt i ugnen tills innertemperaturen uppnått 98 grader. Ta ut brödet ur ugnen & låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter.

 

 

Kommentera

Publiceras ej