Hon må ha ansetts som den typiska blondinen men hon hade ändock en positiv syn på livet. Synd bara att livet inte var så som gott som hon trodde om det...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
God kväll!
 
Ledig helg å allt men ack vilket trökigt väder! Man tappar liksom gnistan. Det får bli mys för hela slanten. Tända ljus överallt, tänt i öppna spisen, vin, god mat & musik. Å så en bra film förstås! Tjejmyset kan börja!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommer öppna bageriet vid några tillfällen framöver.
Ska operera min fot i slutet av oktober & om jag mår skapligt så tror jag nog att det blir en hel del bakning när jag är hemma. Så under november månad kan det bli några tillfällen för bröd & bullar från mitt bageri om någon skulle bli sugen...
 
 
 
 
 
 
 
 
Välkomna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag släppte Lindex sin kollektion med ikoniska kläder designat av det italienska modehuset Missoni. Missoni är kända för sin utmärkande design & färgglada mönster. Missoni känner man igen på deras zig-zagmönster som är en mismatch av mönster & färger.
 
 
Jag lyckades få tag i några utav godbitarna! :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Foton tagna av min syster Eva-Lena i vårt kök. Favoritplatsen i hemmet...

Tack syrran!

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Inte världens bästa foto men så kan det bli när man fotar med mobilen...
Världens godaste frukostfrallor blev det i morse. Rörde bara ihop degen igår kväll. Vek ihop den efter 1 timme & så fick den stå framme & jäsa under natten. I morse var det bara att vika ihop degen till ett paket som fick vila 1 timme medans ugnen & bakstenen blev varm. Skar degen i bitar & så in i ugnen.
Frasiga, fluffiga & med stora hål.
Precis som de ska vara!
 
Recept här...
 
Ha en bra söndag!
Kram Marléne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår gräddade jag ett bröd gjort med mycket dinkel. Fullkornsdinkel, dinkelsikt & dinkelflingor fick sätta karaktär på degen. Ett stort saftigt bröd som idag fick sällskap med salami när vi gjorde smörgåsar till skogsutflykten.
 
 
 
 
 DINKEL x 3
 
200 g uppfriskad vetesur
500 g ekologisk vetemjöl
150 g dinkelsikt
100 g fullkornsdinkel
100 g dinkelflingor
500 g vatten
24 g havssalt
mjöl + dinkelflingor till jäskorgarna

 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 10 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i ytterligare1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 1 stor limpa eller 2 mindre. Lägg brödet/bröden i jäskorgar som är välmjölade & beströdda med dinkelflingor. Strö över mjöl & dinkelflingor, Täck över med plastfolié. Skjutsa in bröden i kylen & låt kalljäsa i 12-24 timmar.

Tag ut bröden ur kylen, ta bort plastfolién & täck med handduk. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. Låt värmas upp 45-60 minuter innan gräddning.

Stjälp upp brödet/bröden på bakplåtpappersklädd bricka. Snitta i önskat mönster. Skjutsa in brödet/bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 20 minuter. Då öppnar du ugnsluckan & vädrar ut vattenånga. 

Vänd brödet/bröden ett halft varv. 

Släpp gärna ut vattenånga ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp en knaprig skorpa. 

Brödet har en innertemperatur på 98 grader när det är färdigt Räkna med 30-40 minuters gräddning.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

 
 
 
Det här är enkelt & såååå gott!
En viss framförhållning krävs dock men i gengäld får du ett mörkt, mustigt bröd med mycket "knaper". Det är ett rågbröd med rostade pumpafrön, tranbär & kaffe!
Har skrivit om Javabrödet här förr men orginalet kommer från bageriet Fabrique i Stockholm. Pain de Martin har provat sig fram till en egen variant som jag bakat efter men med någon liten justering. Pain de Martins bröd kan du hitta här.
 
 
 
Foto: Martin Johansson - Pain de Martin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bästa bagaren i stan!
Kopparlundens Bageri här i Västerås - väl värt ett besök!
 
Doris med personal bakar bröd & godsaker på ett hantverksmässigt sätt. De använder rena råvaror, som i de allra flesta fall är ekologiska. De använder riktigt smör, mjölk, ägg & rent mjöl. De bakar med fördegar, surdegar, skållningar & poolish. Vilket är grunden i de flesta bröden & allt bakas så klart på plats.
 
Gillar du att baka själv eller vill prova det här med surdegsbakning kan du köpa jäskorgar, surdegskultur & mjöl i bageriet. De säljer också ett "Baka-själv-kit" där det även ingår lite recept & tips på hur man vårdar sin surdeg. En bra present kanske!?
 
Brukar köpa en säck mjöl där då & då. Kan väl erkänna att det samtidigt slinker ner en å annan godsak. Min man var inte så glad för ett tag sedan när förarsätet, av någon anledning, var full med strösocker. Vaniljbullen var jättegod kan tilläggas...
 
Var beredd på kö!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hitta dit!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Le kanelbulle"
 
 
 
 
 

För ett tag sedan bakade jag kanelbullar på surdeg enligt Sébastien Boudets recept. Det var enkelt, ett otroligt bra recept & bullarna jäste bara på flytande surdeg under 24 timmar (liggtid & jästid). Bullarna penslades med sockerlag direkt när de kom ut från ugnen. 

Det var de godaste bullarna jag ätit –någonsin!

 

 

Här kan du se en liten film av Sébastien som visar hur han bakar ”Le Kanelbulle”

 

 

 

 

 
 
Härom kvällen fick jag besök i baren under bakningen. En hårig, cool snubbe gjorde mig sällskap...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu när jag köpt mjöl i 30 kg säckar kom problemet med förvaring upp. Lösningen fanns hos IKEA, Plantagen, Biltema & Granngården. Mjölet förvaras perfekt i IKEA:s tunna "Knodd". För att kunna förflytta denna tunga pjäs införskaffades ett krukunderlag med hjul. Den var i furu; me don´t like! Lite svart fälgsprayfärg från Biltema & så va saken biff. För att ösa upp mjölet införskaffades en rostfri foderskopa från Granngården. 
Bara att rulla fram min mjöltunna när det är dax för bakning.
Fiffigt va?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotograf: Eva-Lena Ericsson

 

 
 
I lördags hade vi kräftknytis med släkten. Min pappa var på besök från Prag så då vi passade på att samla ihop släkten. Mycket gott blev det & många goda skratt. Minstingen i sällskapet sov sig igenom hela kvällen men ett stort leende gav han oss innan hemfärd...
 
 
 
 

 Ludvig      
 
 
 
Tack till mina fina släktingar & familj för en mysig kväll & tack för den jättefina presenten!
Den kommer användas till bröd som ni kanske förstår...
 
 
 
Korgen kommer från det danska märket Rice vars produkter är "fun, funky & faboulos"!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Le baguette I´m in love!
 
I kväll kör vi levainbaguetter till trattkantarellsoppan. 
Sebastién Boudet, min favoritbagare, har gjort en liten fiffig film där han visar hur man bakar baguetter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På gång.....
Russinjäst tillverkas. Ja, jag vet att det ser lite suspekt ut men tro mig; resultatet är häpnande.
Dax för nya, mustiga "levainer"!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En kollega till mig överraskade härom dagen med att vara med i Expressens extrabilaga "Mitt Kök". Lena har tydligen en superduper matblogg som jag helt missat men nu har jag upptäckt den.
Vilka smarriga recept & fantastiska bilder.
Jag dreglar!!!!!!
 
Kika in hos supermamman Lena & bli inspirerad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista skvätten levain från den senaste laddningen började närma sig bäst-före-datum. Baka för sjutton gubbar! Sagt & gjort! En seg deg som fick jäsa i 3 av mina 6 nya jäskorgar som jag fått av min pappa. Ett segt & gottigt bröd som passade perfekt till kvällens tomatsoppa med mozzarella.
 
 
LEVAIN MED DINKELSIKT
 

700 g levain
500 g dinkelsikt
250 g ekologiskt vetemjöl
450 g ljummet vatten
25 g brödsirap
25 g salt
 
 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 20 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 3-4 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 3 avlånga bröd som läggs med skarven nedåt i välmjölade jäskorgar. Täck över med plastfilm, ställ in i kylen & låt dem kalljäsa i 12-24 timmar.

Tag fram bröden ur kylen 1 timme innan gräddning. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd bricka. Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 25 eller tills innertemperturen är 98 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här bakas det på så det ångar! ;-)
Just nu är det olika varianter av levain. Olika degblandningar & olika sätt att baka ut på. 
För tillfället kikar jag lite på brödgurun Jan Hedhs recept. Tyvärr är erfarenheten av hans recept tyngre & kompaktare bröd. Å andra sidan kan man använda recepten som grund & använda lite mindre mjöl i stället. Jag vill ha fluffiga bröd med stora hål!
Just nu väntar jag på att få grädda "Pain de Campagne traditionnel" - ett klassiskt franskt lantbröd bakat med levain. Brödet är lätt & luftigt med en kraftig skorpa & ett mustigt innehåll. Mitt bröd blir förmodligen ännu luftigare eftersom mjölmängden minskats. Ett bröd får jäsa i jäskorg & ett utan för att se skillnaden.
Experimenten rullar vidare...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I fredags var jag & hälsade på den lilla godingen Ludvig. 
Mosters lilla Ludde!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Levainen är färdig för att användas. Igår svängde jag ihop en deg med den tillsammans med durum & vete. En smidig deg som fick jäsa i kylen under natten.
 
 
DURUMLEVAIN
 
450 g levain
500 g ljummet vatten
250 g durummjöl
500 g ekologiskt vetemjöl
20 g havssalt
 

Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger. Ställ in i kylen & låt kalljäsa tills dagen efter.

Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 2 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper eller i välmjölade jäskorgar. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.

Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen. Grädda ca 5 minuter till - totaltid 30-35 minuter. Kontrollera innertemperturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.