Nu är det äntligen dax!
För sju månader sedan bokade vi resan & idag bär det av mot Vietnam. Det var 5 år sedan vi var där sist. Då reste vi runt. Den här gången är målet Phu Quoc Island & avslutningsvis ett par dygn i Ho Chi Minh City (fd Saigon).
Ser verkligen fram emot värmen, maten & att bara få koppla av tillsammans med min stora kärlek.
 
See You!
 
 
 
 
 
 
 
Här är en liten del av min surdeg på väg till ett nytt hem...
 
Lycka till Johan! 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Börjar så sakta hämta mig efter helvetesinfluensan, tror jag... Febern börjar gå ner men jag är ganska matt efter 4 dygn med hög feber. Känner mig otroligt svag & sliten.
Det här var inte att leka med! 
 
Idag ska jag mata surdegarna som fått sura i fred längst in i kylen alldeles för länge. Kanske kan det bli något gott i helgen om orken faller på.
 

Här är receptet på ett bröd med mycket smak, fyllt med äppelbitar & hela valnötter. Perfekt till en buffé men allra läckrast med en vällagrad ost & ett gott portvin.
 Kornmaltet har jag köpt på Saltå Kvarn. Det ger extra enzymer till brödet. Det ger degen extra jäskraft, smakfullt inkråm & en fin skorpa på brödet.
 På Saltå Kvarns blogg beskrivs kornmalt så här: Kornmalt är mältad korn, dvs korn som blötlagts så att groningsprocessen kommer igång, sedan avbryts den genom att kornen torkas & rostas. Om den rostas försiktigt så finns amylasen kvar. Amylas är ett enzym som kan sänka högt falltal i spannmål & som också påverkar degen. Korrnmalt är ett fantastiskt bakhjälpmedel som påverkar smak, hållbarhet och inkråm i brödet. Falltal är ett kvalitetsmått på mjöl som anger enzymaktiviteten. Är falltalet för högt kan det alltså sänkas med enzymatisk kornmalt.
 
 
 
 
 
 
 
 
ÄPPLE & VALNÖT
 
900 g vetemjöl special
120 g ekologiskt rågmjöl (Saltå Kvarn)
650 g ljummet vatten
20 g kornmalt
2 g jäst
15 g flytande vört
370 g uppfriskad vetesur
150-200 g torkade äppelringar i bitar, blötlagda
200 g valnötter
30 g grovt havssalt
 
 
 
Kör alla ingredienser utom äpplen, valnötter & salt på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt äppelbitarna & kör på låg hastighet tills de blandats in i degen ordentligt. Tillsätt valnötterna kör försiktigt tills de blandats in i degen. Täck över för jäsning.
 
Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Jäs på varmt ställe i 2 timmar.
 
Baka ut till 2 st stora bröd. Vik ihop & tryck till skarven lätt så brödet har en chans att öppna sig vid gräddningen. Flytta över till välmjölade jäskorgar. Skarven nedåt. Har man inte jäskorgar kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en välmjölad tygservett i. Jäs övertäckt i 3 timmar.
 
Sätt ugnen på 275 grader & låt bakstenen (eller en plåt) vara i ugnen under uppvärmningen. Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
 
Grädda ett bröd i taget eftsom de är så stora. Vänd jäskorgen upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Hiva bakplåtspappret med brödet in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 250 grader. Vädra ut ånga efter 20 minuter & snurra brödet 1/2 varv. Upprepa vädringen efter ytterligare 5 minuter. Genom att vädra ut ångan på slutet bygger du upp en fin skorpa på brödet.
Grädda totalt mellan 25-30 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna.
Ta ut & låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Önskar er alla en mysig & trevlig alla hjärtans dag!
 
 
 
 
 
 
Jaha, då var det min tur då. Att få influensan.
Kände mig väldigt kulen i måndags morse när jag gick till jobbet. Framåt lunch hade jag jätteont i kropp & huvud. Det var bara att åka hem & bädda ner sig. Haft rejäla febertoppar titt som tätt sedan dess. Så Alvedon & vatten är mina bästa vänner just nu. Orkar knappt gå upp för trappen här hemma. Å inte blev det någon semla heller. Etc.. Tycker lite synd om mig själv faktiskt.
 
Tur för mig att jag har en sådan fin man som fixar & trixar här hemma ❤
Jag är lyckligt lottad & det är bara att rida ut stormen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu är det helg även fast det innebär jobb för min del. Lite mys med familjen ska klämmas in i alla fall. I morgon tänkte vi mumsa på räkor & till det givetvis nybakade baguetter.
Det här receptet tar lite tid. Tid i form av lång kalljäsning. I gengäld får man frasiga baguetter med mycket smak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LÅNGJÄSTA BAGUETTER
 
50 g vete- eller rågsurdeg
125 g vatten
125 g vetemjöl special

Blanda ihop ingredienserna på morgonen. Täck över med plast & låt stå mellan 6–8 timmar.

På eftermiddag/kväll
300 g vetesurdeg (från gårdagen)
500 g kallt vatten
750 g vetemjöl special
25 g salt
2 g färsk jäst 

 
Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila övertäckt i 30-60 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt degen vila övertäckt i bunken cirka 1,5 timme.
 
 
Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 5 delar. Vik sedan ihop varje degbit till ett litet paket. Dra ut dem lite på bredden, vik in ena kanten mot mitten & sen andra kanten mot mitten. Rulla dem sedan ovanifrån så att de blir till en liten rektangulär degklump. Låt vila övertäckt i 30 minuter. 
 
När spänningen i degen har släppt är det dags att rulla baguetter av den. Här har jag fått tips av "Pain de Martin" hur man bakar ut baguetter. Vänd degbitarna så att de ligger i lodrät riktning med skarven uppåt. Tryck till degen med handloven i mitten & vik sedan övre sidan mot mitten. Tryck till med handen igen & vik sedan underkanten så att den överlappar. Vik återigen överkanten mot mitten, tryck till med handloven & "stäng" sedan baguetten genom att vika överkanten mot underkanten. Rulla sedan baguetten så att den får lagom längd. Lite tjockare på mitten & avsmalnde i ändarna. Lägg på baguetteplåtar, strö över mjöl & lägg över bakduk. Nu ska baguetterna få jäsa riktigt länge. Jag ställer baguetteplåten på en bricka & låter det jäsa i kylen ca 12 timmar. Man ska inte hänga upp sig på tiderna, det är förstås hur brödet faktiskt jäser som är det viktiga. Man får prova sig fram.
 
Värm upp ugnen (med bakstenen i) till 275 grader i ca 1 timme. Lägg en mindre ugnsfast form i botten av ugnen som får värmas upp ordentligt. Snitta & sätt in baguetterna. Släng in ca 5 st isbitar i den ugnsfasta formen (bildar vattenånga) & sänk temperuturen till 250 grader. Efter 5 minuter ska du öppna ugnsluckan & vädra ut ånga under några sekunder. Grädda ytterligare i ca 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra en gång till under gräddningen. Baguetterna ska ha rejält med färg (bruna) för att få den härligt frasiga skorpan.
 
 
Trevlig Helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här måste jag bara sno! Gud så gott det ser ut!
Stulet från bloggen Mammaliv Tack!
 
 
BOUNTYRUTOR
 
Botten
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör
2 dl kokande vatten
 
Kokoskräm
225 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos (ca 200 g)
 
Garnering
200 g ljus choklad
1/2 msk olja
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj & bröa en långpanna, ca 24 x 30 cm
Vispa ägg & socker poröst i en bunke. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver & kakao i äggblandningen.
Smält smöret & koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt den varma blandningen i bunken. Vispa ihop till en smet. Bred ut smeten i långpannan & grädda mitt i ugnen 20–25 min.
 
Kokoskräm: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg & kokos. Kyl kakan i frysen i ca 30 min när den svalnat efter gräddningen. Bred på kokoskrämen på chokladbotten. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner oljan. Bred ut chokladen över kokosfyllningen & låt den stelna.
Förvara kakan i kylskåp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har haft världens skönaste helg! 
Fredagsmys med bastu, bakning, mat & film. Lördag med inget planerat. Det blev träning, fika & så mat & mys igen. Söndagspromenad i ett fantastiskt vinterväder, kaffe i solen på altanen & sen lite mindre roliga sysslor - städning! Kändes bra efteråt i alla fall. Sen mer träning, bakning, mat, mys & film.
Åh vad vi behövde en helg hemma & bara rå om varandra... 
 💞
 
 
 
 
Här kommer en ny favorit i bageriet!
 
 
 
 
 
 
 
 LINFRÖ, KORNFLINGOR & TRANBÄR
 
150 g uppfriskad vetesurdeg 
150 g korngryn
50 g linfrön
600 g vetemjöl special
600 g ljummet vatten
25 g salt
100 g torkade tranbär
 
 
Kör alla ingredienser utom salt & tranbär på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt tranbären & kör på lägsta hastighet tills de blandats in i degen. Låt degen vila i 90 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord & tryck ur luften (knåda inte). Låt degen vila i ytterligare 60 minter. Tryck ur luften ur degen & forma till två bröd. Lägg med skarven nedåt i välmjölade jäskorgar. Jäs under bakduk i 60 minuter. Täck med plast & skjutsa sedan in bröden i kylen. Låt kalljäsa 12-24 timmar.
 
Ta ut bröden ur kylen. Sätt ugnen på 275 grader & låt bakstenen (eller en plåt) vara i ugnen under uppvärmningen. Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
 
Låt bröden acklimatisera sig  rumstemperatur ca 1 timme medans ugnen värms upp. Vänd jäskorgarna upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader. Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa efter ytterligare 5 minuter.
Grädda totalt mellan 20-30 minuter tills innertemperaturen uppnått 96 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Dra på värmen mot slutet om du vill ha mer färg på skorpan.
Ta ut och låt svalna på galler.