Hittade ytterligare ett smarrigt recept på saffransdeg som jag så klart trixat lite med. Det är den fantastiska Leila som inspirerat mig. Det blev ett stort brytbröd i långpannan smaksatt med vanilj, kokos & kardemumma. Fördelen att göra stora bröd av saffransdeg är att det blir saftigt & mer hållbart. Lussekatter & lussebullar tenderar att bli torra ganska fort då saffranet har en uttorkande effekt på degen.
 
 
 
 
 
 

SAFFRANSBRYTBRÖD

4 dl mjölk 3 %
1 dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran
Ca 2 msk mörk rom
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella eller Kvarg 10 %
100 g rumstempererat smör
Ca 16 dl vetemjöl special

Fyllning:
300 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl kokos

Ägg till pensling
Ljus sirap & vatten till pensling
1 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

 

Mortla saffranet, slå på rom & låt dra i ca 30 minuter eller längre.
Värm mjölk, vispgrädde & saffran (rom) till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker & kesella.
Tillsätt mjukt smör & vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl i assistent tills den blir blank & smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

Blanda smör, strösocker, vaniljsocker & kokos till krämig fyllning.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
Rulla till en rulle & skär i ca 14-18 bitar. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 275 grader.

Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker & nymortlad kardemumma. Ställ in i ugnen, sänk till 200 grader & grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Pensla de nygräddade saffransbrödet med sirap utrört med en skvätt vatten & strö genast över ännu mer stött kardemumma blandat med strösocker.

 

Lycka till! 😜👍

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Nya pallarna på plats i köket! I morgon blir det till att fixa några lammskinn så att man sitter mjukt & varmt. 
Blev himla nöjd faktiskt!
 
I morgon blir det skaldjursjulbord på Kajplats 9 med styrelsen i Antifire AB. Ser jag verkligen fram emot & det har jag gjort sedan vi åt julbord där förra året. Det var något så fantastiskt bra!
Något glas bubbel lär nog också slinka ner. Tihi!
 
Trevlig helg på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Första advent & julmyset sätter fart på riktigt. Stjärnor & stakar är placerade i fönstren & tomtarna står på tur. Under tiden jobbar assistenten för fullt. Det är dax för 1a adventsfikat. På eftermiddagen kommer kusinerna & jag tänkte bjuda på saffransbutterkaka med vit choklad & mandel.
 
Bästa receptet på saffransdeg är hämtat från Solhaga Stenugnsbageri där jag gick en surdegskurs i våras. Degen är smidig & lättarbetad & kan verkligen rekommenderas om man vill forma lussekatter & andra figurer. Det enda tilläggen/ändringarna jag gjort i receptet är att minska lite på mjölmängden samt att saffranet löses upp i lite rom. Min mormor lärde mig att man ska ha en skvätt starksprit i saffransdegen för att denna tunga deg ska få sig ett lyft. Använder jag russin i degen så brukar dessa få dra en stund i rom.
 
 
 

SAFFRANSDEG
500 g kall standardmjölk
1 g saffran i påse (Upplöst i lite rom)
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält smör)
1000 g vetemjöl med hög proteinhalt

Min fyllning:
400 g vit choklad
200 g mjukt smör
Hackad mandel i önskad mängd
1/2 dl socker

 

Låt saffranet dra i lite, lite rom en stund. Blanda med jästen upplöst i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) & knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Om degen känns för hård, tillsätt mera mjölk. Det är viktigt att den blir smidig & elastisk.
Platta ut degen på en plåt, täck över & ställ in den i kylen en stund så att den får slappna av lite. Då blir den lättare att kavla ut.

Kavla & baka ut i den form du önskar. Jag brer på smör, strör över socker, hackad mandel & vit choklad. Rullar ihop degen & skär i bitar som läggs i en smord form med lösbartag kant. Låt sedan jäsa till ungefär dubbel storlek, 1–2 timmar.

Sätt på ugnen i god tid så att den är riktigt het.
Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Om du bakar bullar så grädda dem i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, kolla att de även har fått fin färg på undersidan. Butterkaka eller längder gräddas i samma temperatur i ca 5 minuter, sänk sedan värmen till175°. Grädda tills innertemperaturen nått 98°. Butterkakan får svalna sen ringlar jag över en florsockerglasy. Mums!!!!!

TREVLIG FÖRSTA ADVENT TILL ER ALLA! ⭐️