Igår berättade jag om Anna & Fannys parisiska bröd. Bakade ut dessa bröd i morse. En ny frukostfavorit som dessutom kommer bli kanon till sommarens grillmiddagar.
Jag har givetvis modifierat receptet med surdeg & justerat lite för att passa just surdegsbakning.
Håll till godo!
BRÖD FRÅN SACRÉ CŒUR
450 g uppfriskad vetesur
500 g ljummet vatten
20 g russinjäst.
24 g olivolja.
800 g vetemjöl special
60 g fullkornsdinkel
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
2 msk blå vallmofrön
3 tsk fänkålsfrön
2 tsk hel spiskummin (inte vanlig kummin)
25 g havssalt
3 msk blandade frön & flingsalt att strö över bröden
Äggvita
Kör alla ingredienser utom saltet & fröna i degblandaren på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt fröna & kör på låg hastighet tills de blandats in ordentligt i degen.
Jäs på varmt ställe i 2 timmar. Skjutsa in i kylen & låt kalljäsa under natten.
1 timme innan utbakning tas bunken ut ur kylen för att stå på ett varmt ställe. Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 6 delar. Knåda inte degen. Sno degen till 6 st avlånga smala bröd. Lägg på 2 brickor med bakplåtspapper, lägg över bakduk & låt jäsa i 90 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 275 grader med en baksten/plåt inne. Lägg även in en mindre ugnsfast form i botten av ugnen som får värmas upp ordentligt.
Pensla bröden med uppvispad äggvita & strö över frön & flingsalt. Snitta & skjutsa in dem i ugnen, släng in ca 5 st isbitar i den ugnsfasta formen (bildar vattenånga) & sänk temperuturen till 250 grader. Efter 5 minuter ska du öppna ugnsluckan & vädra ut ånga under några sekunder. Grädda ytterligare i ca 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra en gång till under gräddningen.
Låt bröden svalna på galler.