Nu känns det skönt att komma tillbaks till vardagen efter alla helgdagar. Ibland kan dock fantasin tryta vad gäller vardagsmaten. Här kommer några tips som jag hittade på Aftonbladets mat & vinsida amt i mitt eget receptarkiv :- )
Må gott!
//Marléne
KYCKLINGBIFF MED FETAOST & TOMAT
500 g kycklingkött, finhackat eller färs
200 g fetaost, grovhackad
2 msk fryst eller färsk basilika
100 g bacon, finstrimlat
2-3 soltorkade tomater, hackade
2 tsk salt
1 krm peppar
Matfett, till stekning
SÅS:
3 msk persilja
70 g ruccolasallad
11/2 dl rapsolja
1,5 dl kallt vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 liten klyfta vitlök
2 tsk salt
1 krm peppar
TILL SERVERING:
Pasta
Sockerärter
Blanda alla ingredienserna till biffarna i en skål. Välj gärna lårfilé, som är saftigt & mört. Forma 8 biffar & stek dem gyllenbruna på medelstark värme.
Mixa ingredienserna till såsen till en slät sås, smaka av med salt & peppar.
Stek en liten bit av smeten först & smaka av innan du steker allt
KYCKLINGENCHILADAS
400 g kycklingfiléer
1 msk matfett
Ca 400 g tomatsås med chili
250 g riven stark ost
Tex mex-krydda
1 pkt tortillas
TILL SERVERING:
Tacotillbehör, till exempel paprika, lök, tomater, majs, broccoli & gräddfil
Tärna kycklingköttet fint & bryn det i lite matfett.
Häll på hälften av tomatsåsen & hälften av den rivna osten. Krydda med tex mex-krydda.
Lägg 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop dem & lägg i smord, ugnsfast form.
Häll resten av tomatsåsen & resten av osten över. Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter.
FALUKORV MED PAPRIKARÖRA
Smör eller margarin
500 g falukorv
En halv gul lök, skivad
2 dl lätt crème fraiche
1 dl stark ajvar relish
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
1 dl ost, riven
POTATISMOS:
800 g potatis, mjölig sort
25 g smör eller margarin
2 dl mjölk
Salt och peppar
TILL SERVERING:
Haricots verts
Gröna oliver med pimiento
Smörj en ugnsfast form med lite margarin.
Skär falukorven i skivor, men skär inte rakt igenom.
Stoppa den skivade löken i den snittade falukorven & placera den i formen.
Blanda ihop crème fraiche, ajvar relish, vitlök, salt & peppar. Häll blandningen över korven.
Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Strö över osten när det återstår 5 minuter.
Koka potatisen & pressa den.
Hetta upp mjölk & smör & slå blandningen över potatisen. Vispa till fluffigt mos, smaka av med salt & peppar.
(Källa: www.aftonbladet.se/matvin)
NINAS HETA KYCKLINGSOPPA
200 g kycklingfilé
2 msk smör
1 liten purjolök i slantar
1 liten finhackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 dl ris
2 msk stark curry
1 liter kraftig hönsbuljong
4 (skållade & skalade) tomater
2 dl grädde
Salt & peppar
Hackad persilja & basilika
Skär kycklingfiléerna i cm-stora bitar
Heta upp smöret i en rymlig kastrull & låt löken puttra några minuter utan att få färg.
Lägg i riset & låt det få puttra med ytterligare några minuter. Pudra över curryn & rör om.
Slå på buljongen. Låt alltsammans koka upp. Lägg i kycklingbitarna. Koka upp & skumma.
Låt soppan sjuda under lock 15 minuter.
Tärna tomaterna. Tillsätt dem & grädden. Koka ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt & peppar. Strö över persiljan & basilikan.
ITALIENSK KYCKLINGSOPPA MED LINSER
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
ev 1/2 tsk salt
Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter & selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling & fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen & låt det koka upp. Lägg i linserna & krydda med basilika & peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden & rör ner den & persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.