Ben & Jerry´s glass i osannolika smakkombinationer erövrar världen. Mina favoriter är:
  • Caramel Chew Chew - Kolaglass med kolasås & chokladöverdragna kolabitar
  • New York Super Fudge Chunk - Chokladglass med vit & mörk choklad, valnötter, pekannötter & chokladöverdragna mandlar
  • Bohemian Raspberry - Vaniljglass med browniebitar & hallonsås
  • Vanilla Toffe Crunch - Rättvisemärkt vaniljglass med chokladöverdragen knäck

  •        


    Hippiehjältarna Ben Cohen & Jerry Greenfield möttes för första gången på en idrottsdag i plugget. De höll sig undan från löparbanorna, softade & tog det lugnt. Det var här som de inte helt vältränade vännerna Ben Cohen & Jerry Greenfield insåg att de delade en gemensam passion i livet - god mat. När de gått en femdollars korrespondenskurs i glasstillverkning startade de tillsammans Ben & Jerry's. De använde bara färsk mjölk & grädde från kossorna i trakten & hade bara i grejer i glassen som de tyckte om. Ju större bitar, desto bättre! Ben & Jerry's Homemade Inc. började tillverka och sälja glass i en ombyggd bensinmack i Burlington, Vermont 1978. Det tog inte lång tid innan glassen nådde kultstatus. Ben & Jerry bråkade ibland om vilka smakkombinationer som skulle funka bäst, men en sak var de överens om - att de drev sitt företag lika mycket för att ha kul som för att tjäna pengar. Som Jerry sa: "If it´s not fun, why do it?"
    Förutom fantastiska namn & smaker på glassarna så arbetar företaget efter tre deviser eller missioner- produktmission, ekonomisk mission och social mission.

    Läs mer på:
    http://www.benjerry.se/

    I kväll har jag satt i mig en Bohemian Raspberry. Mumsigt var det...



    Ben & Jerry´s goda smaker finns numera även som LipBalm......


    Kvällens mysmiddag är hämtat från Allt Om Mat. Keson i såsen brukar jag byta ut mot lätt crème fraiche & lite majonäs. Prova!!!
    Gå in på:
    www.alltommat.se/recept?recipeid=1578

    Lax- & grönsakspaj med limesås

    Enkelt & gott!!!

    LAXGRATÄNG
    4 port

    800 g laxfilé
    flingsalt
    pepparmix
    1 burk kräftstjärtar
    ca 150 g chèvre
    2 dl crème fraiche
    7 soltorkade, marinerade tomater
    1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
    1 msk sesamfrön
    4 tomater
    2 vitlöksklyftor
    1 tsk oregano

    Sätt ugnen på 250 grader.
    Ta bort skinn & eventuellt ben från laxen. Lägg i en smord ugnsfast form. Salta & strö på rejält med peppar mix.
    Fördela kräftstjärtarna över.
    Skär osten i mindre bitar & mixa med crème fraiche till en slät blandning.
    Strimla de väl avrunna soltorkade tomaterna & blanda ner tillsammans med dragon. Smaksätt med lite salt & peppar.
    Bred ostkrämen över laxen & kräftstjärtarna. Strö på sesamfrö,
    Skär bort blomfästet på tomaterna. Stick ner vitlöksstrimlor & krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.
    Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills laxen är genomstekt & ytan har fått en fin färg.
    Servera med potatismos.
    Potatismoset kan klickas vid sidan om laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen





    Alla hjärtans dag närmar sig. Fira eller inte fira, det är frågan. Visst är det lite mysigt ändå. Kom ihåg att det är tanken som räknas, inte priset. Men, om det är priset som räknas kan man alltid köpa lite lyxiga praliner hos Dean & Deluca. Eller så kan man enbart titta på dem. Gå i så fall in på:
    www.deandeluca.com

        





    Vem älskar inte pannacotta?!
    Vi gör det i alla fall & det är så otroligt enkelt att tillaga om man använder Gelésocker Multi från Dansukker. Gelésocker Multi innehåller vegetabiliskt geleringsmedel & kan användas till en lång rad gelade desserter i stället för gelantin. Gelésockret ger en bra konsistens ihop med både vatten, fruktjuicer & mjölkprodukter - enkel & bekväm att använda!

    PANNACOTTA SOM VI BRUKAR GÖRA DEN

    4 port. 

    1 dl Dansukker Gelésocker Multi 
    4 dl grädde
    SMAKSÄTTNING
    1 vaniljstång delad på längden & fröna urskrapade

    Blanda samman gelésocker multi, grädde & vaniljstången + frön i en kastrull och koka i 1/2 minut. Plocka ur vaniljstången.
    Häll upp i portionsglas. Låt svalna & ställ in i kylen.
    Ta fram ur kylen en liten stund innan servering så de inte är iskalla. Servera med bär ex. hallon & blåbär som lättsockrats.

    Klicka gärna på länken nedan för att se hur enkelt du gör pannacotta!!!


    http://web.dansukker.com/files/filer/film/panna_se/paco.html

    Fler bra recept med Gelésocker Multi kan du hitta på:
    www.dansukker.com


    Förra helgen var det vår första bröllopsdag. Champagne & hummer fick det bli. Klart att det firades, trots vit månad...



      

    Det här är verkligen jättegott & superenkelt! Alla i familjen åt som sjutton. Serverade det med jasminris & broccoli.
    Ett tips från senaste numret av Buffe (nr 1, 2009)


    KYCKLING MED HET DILLSÅS

    Portioner: 4


    500-600 g kycklingfilé
    1 gul lök
    1 morot (ca 70 g)
    3 msk vetemjöl
    5 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning
    1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
    1 msk ättiksprit (12%)
    2 msk sweet chilisås
    1 1/2 dl hackad dill
    smör, salt


    Kyckling med het dillsås


    Skala och skiva lök och morot tunt. Skär kycklingen i 2 cm breda strimlor.
    Stek kyckling, lök och morot i 2 msk smör i 3-4 minuter. Strö över mjölet. Tillsätt vatten och buljongtärning. Rör om. Låt koka ca 5 minuter.
    Blanda i kokosmjölk, ättika, sweet chilisås och 1/2 tsk salt. Tillsätt dillen strax före servering.

    Här kommer ett recept på underbart knäckebröd. Degen kan vara lite besvärlig (kletig) men det är väl värt besväret att baka det. Ni som var på vår fest i våras kommer säkert ihåg detta bröd. Det gick åt som smör i solsken....


    MARLÉNES KNÄCKEBRÖD


    Lös upp 50 g jäst i 5 dl ljummet vatten.

    Tillsätt 1,5 tsk salt, 2 dl vetemjöl & 8 dl grovt rågmjöl.

    Arbeta degen väl.

    Låt jäsa 1 timme.

    Sätt ugnen på 225 grader.

    Knåda degen & dela upp i 3 delar.

    Kavla ut varje del med MYCKET rågmjöl så att den inte fastnar.

    När degen är ca 2 mm tjock; pensla med vatten & strö på flingsalt & de frön du vill ha (t.ex. vallmo, sesam, solroskärnor, pumpafrön etc...)

    Kavla in flingsaltet & fröna så att de verkligen fastnar.

    Skär i vackra former.

    Grädda i ugnen ca 15 minuter.

    Passa så att det inte blir bränt!

    Förvara i burk.


    Nu känns det skönt att komma tillbaks till vardagen efter alla helgdagar. Ibland kan dock fantasin tryta vad gäller vardagsmaten. Här kommer några tips som jag hittade på Aftonbladets mat & vinsida amt i mitt eget receptarkiv :- )

    Må gott!

    //Marléne


    KYCKLINGBIFF MED FETAOST & TOMAT



    500 g kycklingkött, finhackat eller färs

    200 g fetaost, grovhackad

    2 msk fryst eller färsk basilika

    100 g bacon, finstrimlat

    2-3 soltorkade tomater, hackade

    2 tsk salt

    1 krm peppar

    Matfett, till stekning


    SÅS:

    3 msk persilja

    70 g ruccolasallad

    11/2 dl rapsolja

    1,5 dl kallt vatten

    1 msk vitvinsvinäger

    1 liten klyfta vitlök

    2 tsk salt

    1 krm peppar


    TILL SERVERING:

    Pasta

    Sockerärter


    Blanda alla ingredienserna till biffarna i en skål. Välj gärna lårfilé, som är saftigt & mört. Forma 8 biffar & stek dem gyllenbruna på medelstark värme.

    Mixa ingredienserna till såsen till en slät sås, smaka av med salt & peppar.

    Stek en liten bit av smeten först & smaka av innan du steker allt



    KYCKLINGENCHILADAS

     


    400 g kycklingfiléer

    1 msk matfett

    Ca 400 g tomatsås med chili

    250 g riven stark ost

    Tex mex-krydda

    1 pkt tortillas


    TILL SERVERING:

    Tacotillbehör, till exempel paprika, lök, tomater, majs, broccoli & gräddfil


    Tärna kycklingköttet fint & bryn det i lite matfett.

    Häll på hälften av tomatsåsen & hälften av den rivna osten. Krydda med tex mex-krydda.

    Lägg 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop dem & lägg i smord, ugnsfast form.

    Häll resten av tomatsåsen & resten av osten över. Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter.



    FALUKORV MED PAPRIKARÖRA

     


    Smör eller margarin

    500 g falukorv

    En halv gul lök, skivad

    2 dl lätt crème fraiche

    1 dl stark ajvar relish

    2 vitlöksklyftor, pressade

    Salt och peppar

    1 dl ost, riven


    POTATISMOS:

    800 g potatis, mjölig sort

    25 g smör eller margarin

    2 dl mjölk

    Salt och peppar


    TILL SERVERING:

    Haricots verts

    Gröna oliver med pimiento


    Smörj en ugnsfast form med lite margarin.

    Skär falukorven i skivor, men skär inte rakt igenom.

    Stoppa den skivade löken i den snittade falukorven & placera den i formen.

    Blanda ihop crème fraiche, ajvar relish, vitlök, salt & peppar. Häll blandningen över korven.

    Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Strö över osten när det återstår 5 minuter.

    Koka potatisen & pressa den.

    Hetta upp mjölk & smör & slå blandningen över potatisen. Vispa till fluffigt mos, smaka av med salt & peppar.

    (Källa: www.aftonbladet.se/matvin)


    NINAS HETA KYCKLINGSOPPA 

    200 g kycklingfilé

    2 msk smör

    1 liten purjolök i slantar

    1 liten finhackad lök

    4 finhackade vitlöksklyftor

    1 dl ris

    2 msk stark curry

    1 liter kraftig hönsbuljong

    4 (skållade & skalade) tomater

    2 dl grädde

    Salt & peppar

    Hackad persilja & basilika



    Skär kycklingfiléerna i cm-stora bitar

    Heta upp smöret i en rymlig kastrull & låt löken puttra några minuter utan att få färg.

    Lägg i riset & låt det få puttra med ytterligare några minuter. Pudra över curryn & rör om.

    Slå på buljongen. Låt alltsammans koka upp. Lägg i kycklingbitarna. Koka upp & skumma.

    Låt soppan sjuda under lock 15 minuter.

    Tärna tomaterna. Tillsätt dem & grädden. Koka ytterligare 5 minuter.

    Smaka av med salt & peppar. Strö över persiljan & basilikan.



    ITALIENSK KYCKLINGSOPPA MED LINSER

    4 port


    2 kycklingfiléer, ca 250 g
    50 g rökt fläsk
    2 gula lökar
    2 morötter
    1 bit rotselleri, ca 100 g
    smör
    8 dl hönsbuljong
    1 1/2 dl röda linser
    2 tsk basilika
    1/2 tsk svartpeppar
    1/2 dl hackad persilja
    1 msk vetemjöl
    2 1/2 dl matlagningsgrädde
    ev 1/2 tsk salt


    Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter & selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling & fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen & låt det koka upp. Lägg i linserna & krydda med basilika & peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden & rör ner den & persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.



       

    I slutet av december gjorde jag & min mamma ett besök på restaurang Frank i Västerås. Där intog vi underbar mat & dryck i en härlig atmosfär. Vi åt en 4-rätters meny bestående av två förrätter, varmrätt & dessert som kockarna själv komponerade. Det blev en överraskning helt enkelt men otroligt gott! Det blev som följande: Ankleverterrin med fikonmarmelad & brioche, pilgrimsmusslor med betor, örtsallad & rostade pinjenötter, Ängsögös Bourguignon, Chokladfoundant med varma körsbär.

    Frank är en avslappnad liten bistro mitt i Västerås centrum där menyn står på en griffeltavla & maträtterna skiftas kontinuerligt. Menyn styrs utav vilka färska råvaror som kockarna får tag på. Bistron har 40 sittplatser & är ofta fullbokad, ibland veckor i förväg. Tisdag till fredag är bokningsbara dagar & lördagarna är vikta för drop in. Detta för att behålla bistron som en levande mötesplats utan månadslånga köer.

    För Frank handlar livet om passion & valmöjlighet. Hur kul är det egentligen att umgås med samma människor hela tiden? Följdfrågan blir: hur kul är det att äta samma mat hela tiden? Frank vill att du som gäst skall uppleva lite passion & välja det du är sugen på just för tillfället, på plats i bistron. Därför har Frank medvetet valt att jobba med sin griffeltavla där maträtter kommer & går dag för dag & vecka för vecka, allt styrt av vilka färska råvaror de får tag på (källa: www.frankbistro.com)


    Vill du veta mer? Kika in på:
    http://www.frankbistro.com/hem.asp

       
       


    Kallt, kallt, kallt.... men vad gör väl det när solen skiner från en klar himmel. Det är bara att klä sig ordentligt & bege sig ut. Jag måste ut varje dag då min fyrbente vän Morris kräver det. Tur är väl det för matte behöver också frisk luft & solljus. Soffan lockar alldeles för mycket denna årstid.
    Morris är dock en mycket morgontrött herre så matte slipper i alla fall gå ut i ottan...

    Idag blir det en älggryta. Har införskaffat diverse godsaker & detta skall tillredas enligt följande recept.
    Viltkött är lyx för de flesta. Den här grytan är ett bra sätt att ta tillvara på köttet så att smakerna verkligen kommer till sin rätt. Får ni inte tag just älg fungerar samma recept på hjort och rådjur.
    Vilt innehåller omega-3 som vi behöver äta mycket av. ;- )





    ÄLGGRYTA


    1 pkt tärnad bacon

    ca 800 g grytbitar av älg
    Salt & peppar
    2 msk vetemjöl
    1 tsk timjan

    1 msk tomatpuré
    2 morötter, i bitar
    10-tal steklökar
    1 klyfta rotselleri, i stavar
    1 lagerblad
    6 kryddpepparkorn
    6 enbär

    1 lagerblad

    250 g brynt svamp i bitar (ex. kantarell, trattkantarell eller vit taggsvamp)

    2 köttbuljongtärningar
    ½ flaska rött vin
    1 dl grädde
    Smör till stekning

    Hackad persilja


    Stek baconet i en gryta. Krydda köttet & bryn det i stekfettet. Lägg köttet i en gryta, strö på timjan & mjöl. Vänd runt & rör ned tomatpuré. Bryn morötter, lök & rotselleri i smör & lägg i. Tillsätt kryddorna & slå på vin så det knappt täcker. Koka sakta under lock tills köttet är mört 50 - 60 minuter. Ta upp köttet. Smaka av såsen. Runda av med grädde. Tillsätt kött & svamp. Koka upp. Strö över persilja.

    Palsternacksmos (koka hälften potatis & palsternacka), brysselkål samt gelé är gott till viltgrytan. Samt ett glas rödvin!

    Här kommer ett förslag på ett nyttigt & smarrigt alternativ efter julens & nyårsaftonens frossande.

    HONUNGS- & PEPPARBIFF

    4 port


    375 g utskuren biff, finstrimlad

    1 tsk sesamolja

    1 gul lök, tunt skivad

    1 vitlöksklyfta, krossad

    300 g sockerärtor

    2 msk flytande honung

    2 msk soja

    2 msk ostronsås

    1 tsk krossade svartpepparkorn

    Tagliatelle, äggnudlar eller ris


    Värma oljan i en wok eller stor stekpanna. Bryn köttet på ganska stark värme. Rör om under tiden. Ta upp köttet.

    Stek lök & vitlök på lite svagare värme. Lägg i sockerärtorna & låt allt fräsa några minuter.

    Blanda ner honung, soja, ostronsås & peppar. Lägg tillbaka köttet & låt allt hettas upp. Servera med tagliatelle, äggnudlar eller ris.
    Vill du kan du variera grönsakerna med tex minimajs, morotsstrimlor, gröna bönor, böngroddar eller skivad paprika.