Att lyxa till med champagne då & då är inte helt fel. Kanske ett glas med bästa väninnan eller som inledning på en middag. Champagne är dessutom den dryck man kan dricka rakt igenom en middag. Passar till allt & då behöver man inte bekymra sig om olika viner till olika rätter.

Champagne med något gott tilltugg känns som en fantastisk öppning på en kväll tillsammans med kära vänner.





SMÖRDEGSRULLAR


Färdigkavlad smördeg

2 vitlöksklyftor

150 g vällagrad Västerbottenost

1 kruka basilika

½ påse pinjenötter


Mixa ihop vitlök, ost, basilika & pinjenötter.

Bred röran på smördegen. Rulla ihop & frys 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Tag fram smördegen & låt halvtina. Skär i centimetertjocka bitar.             

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 10-20 minuter beroende på ugn.

Servera till champagne.


Njut!!!

Fy vad mörkt det är. Finns inte mycket lust & ork. Man skulle helst vilja åka raka vägen hem från jobbet & ner i sängen. Det kanske är meningen att vi nordbor ska gå i ide under den mörka årstiden...
Matlagningen känns som ett måste när man ständigt är trött. Vi har i alla fall bestämt vissa rutiner vad gäller vardagsmaten. Bla att det blir soppa en dag i veckan & någon husmansklassiker en dag i veckan. Idag blev det biff á la Lindström. Det var år & dagar sedan vi lagade det. Hemlagade Lindström är underbara!!! Till det potatis sås & morötter. Mums


BIFF Á LA LINDSTRÖM
ca 4 vuxna

400 g nötfärs eller blandfärs
1 ½ tsk salt
lite vitpeppar
2 medelstora kokta mosade potatisar
1 ägg
1 dl vatten
1 ½ dl fint hackade inlagda rödbetor
4 msk hackad gul lök

2-3 msk hackad kapris
2 msk smör till stekning


Arbeta färsen med salt och lite peppar. Tillsätt sedan övriga ingredienser.
Forma färsen till 8-10 biffar. Stek biffarna i smör på medelstark värme, 2-3 minuter på varje sida.
Servera biffarna med kokt potatis, grönsaker & en skysås. En klassiker är att servera ett enkelstekt ägg till.

     


Vardagsmat ska ibland vara snabb & god. Koka spagetti. Fräs finhackad vitlök & chili i rikligt med god olivolja. Blanda i pastan tillsammans med flingsalt. Strö över hackad persilja & servera med riven parmesanost. Kan "lyxas" till genom att tillsätta skaldjur eller ngt annat gott. Räkor & musslor passar bra.

Mvh. Marléne



                

Lördagskväll & dille på lax. Sugen på paj med en kall sås. Kom ihåg att min vän Nina bjöd på en underbar laxpaj som jag fick receptet på. Letade fram det ur mina gömmor. Serverade den med en kall romsås & sallad. Såååå gott!

LAXPAJ á la NINA

Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
2 msk kallt vatten

Fyllning:

150-200 g rökt lax

1 finhackad gul lök

1-2 msk smör

250 g bladspenat, fryst

1 dl hackad dill

3 dl riven ost

3 ägg

2,5 dl matlagningsgrädde

Nymald svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader.
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel & låt vila kallt 15 minuter. Förgrädda ca 10 minuter.
Tina spenaten, skär laxen i tärningar.

Fräs finhackad lök, hacka spenaten grovt & blanda ner. Tillsätt laxen.

Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet. Täck med dillen & osten. Vispa samman grädde ägg & svartpeppar. Häll det i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stelnat.


Romsås:

1 dl majonnäs
3 dl Crème Fraiche 
1,5 dl hackad gräslök
100 g ishavsrom eller röd stenbitsrom
några droppar lime
nymalen svartpeppar

Rör ihop ingredienserna & låt stå kallt till serveringen.



Hösten är här! Det viner runt knutarna & snart kommer vintern... Då kommer glöggen!!! Hurra! Jag & min man är riktiga glöggfantaster. Har smygkikat på Blossas webbsida, http://www.blossa.se/. Där presenteras årets årgångsglögg - Blossa 08 med en smak av blåbär & kryddnejlika. Tappad på en blå flaska. Blossa 08 lanseras den 3e november.


Det börjar bli dags att peta ner hyacintlökarna om man vill njuta av blommorna i december. Amaryllisarna likaså. Så det måste jag fixa i helgen...
Blir nog lite bakning också...

//M



BROWNIEKAKA I LÅNGPANNA


200 g mörk choklad

200 g smör, rumsvarmt

4 ägg

300 g muscovadosocker, mörkt

1 2/3 vetemjöl


GLASYR

1 dl mjölk

1/2 dl strösocker

50 g smör

1 1/2 msk kakao

100 g mörk choklad


GARNERING

Flagor av vit choklad


Smält chokladen och rör ner det rumstempererade smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och rör ner i chokladblandningen.  Häll smeten i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper, ca 24×24 cm.

Grädda på 150° i ca 35 minuter. Tag ut, stjälp upp och låt svalna.

Värm mjölken till glasyren tillsammans med socker och smör tills det nästan kokar upp.

Tillsätt kakao och chokladen i bitar. Rör om så att chokladen smälter helt. Låt stå en stund att "sätta" sig och bred den sedan över kakan. Riv över flagor av vit choklad.



Den 7-9 november är det dags igen!

Då tar Det Goda Köket plats på Stockholmsmässan. Nodens största mässa för Mat, Dryck & Kök. Ett måste för alla matlagningsfantaster men även för de som bara gillar livets goda.
Kika in på:
www.detgodakoket.se
för mer information...

Jag ska dit! Så klart...

//M

Öppettider Det Goda Köket 2008
Fredag 7 november 10.00-20.00
Lördag 8 november 09.00-18.00 NY TID!
Söndag 9 november 10.00-18.00

Entrépriser 2008
Vuxen 130 kr
Ungdom (12-18 år) 50 kr
Barn (7-11 år) 20 kr
Familj (2 vuxna + 2 Barn,7-11 år) 270 kr
Grupp (min 10 pers) 120 kr per person



I lördags kväll var min mamma hos oss på middag. Hedda & jag tillverkade pasta & Ronny gjorde supergod pastasås med trattkantareller (igen...) som vi serverade med riven, vällagrad ost.


Det är inte så svårt att göra egen pasta men det underlättar väldigt mycket om man har en pastamaskin. Pastadegen är väldigt styv & kan vara jobbig att kavla. I pastamaskinen valsas degen till önskad tjocklek. Sedan kan man forma till den pasta man vill ha. Koktid 2-3 minuter.


PASTADEG


1 ägg per 2 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften durumvete)

Ev. några droppar vatten

Knåda degen i ca 10 minuter

Låt vila 30 minuter & baka ut.











 



Lördagen spenderades på tomten. Förberedelse för vinterns antågande. Trots att det snart är november så blommar Änglatrumpeterna för fullt. Det var med sorg i hjärtat som jag beskar dem inför vinterförvaringen. Änglatrumpeternas "toppar" spardes dock & sattes in i hink för att vi skulle kunna njuta av blommorna några dagar till.

//M





Fredagskvällen bestod av texmex á la Hedda & Oliver. De fick fria händer i köket medan Catti & jag sippade på varsitt glas vin. Vi fick dock göra några inryckningar bl.a. när det gällde att hacka lök. Sveda i ögonen är obehagligt tyckte de båda. Hedda gick så långt att hon hämtade sitt cyklop för att skydda sig...

Det blev jättegott & sen landade vi i soffan framför Idol.

 

     




Guacamole


1/2 liten finhackad gul lök

1 liten finhackad röd chilepeppar (kärnhus borttaget) eller chiliflingor

1 tomat skuren i små tärningar

2-3 mogna avokado

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 ½ msk pressad citron

2 msk Crème Fraiche

Salt & svartpeppar


Mosa avokadon med gaffel eller stavmixer.

Blanda i citron direkt så det inte mörknar.

Blanda i resten av ingredienserna.

Smaka av med salt & lite peppar



Onsdag & torsdag middag bestod av snabbt tillagade rätter. Och här kommer tips på dessa snabba men väldigt goda vardagsrätter som inte känns trista...

Tagliatelle med en pastasås av rökt lax & bladspenat samt rårakor serverade med gräddfil, rödlök & stenbitsrom. Mumsigt!


PASTASÅS MED RÖKT LAX & BLADSPENAT


½ finhackad lök

1 liten påse fryst bladspenat

1 msk smör

5 dl matlagningsgrädde

2 msk mjöl

En skvätt vitt vin (kan uteslutas)

1-2 msk fiskfond

300 g kallrökt lax

Dill

Lite salt

Svartpeppar


Fräs lök & bladspenat i smöret tills "vätskan" kokat in. Häll i grädden ihopskakad med mjölet. Tillsätt en skvätt vitt vin & fiskfonden.

Låt sjuda några minuter.

Tillsätt laxen strimlad & låt koka upp.

Smaksätt med dill, salt & peppar.

Var försiktig med saltet eftersom laxen är salt...

Servera med tagliatelle





RÅRAKOR MED GRÄDDFIL, RÖD LÖK & STENBITSROM


5 stora potatisar

½ finhackad lök

1 ägg

Salt

Svartpeppar

Smör att steka i

Gräddfil

1 finhackad röd lök

Stenbitsrom


Riv potatisen grovt. Blanda med ägg & tillsätt salt & peppar.

Hetta upp smör i en stekpanna. Forma 2- 3 rårakor åt gången i pannan & stek på medelvärme tills de blivit gyllenbruna på båda sidor (1/2 cm tjocka).

Vid serveringen toppas rårakorna med flingsalt, gräddfil, finhackad rödlök & stenbitsrom

Lördagen blev lugn & slö. Städade lite efter fredagens dammiddag. Lunch på Falkenbergska kvarnen sen pizza- & fotbollskväll. Hemmagjord pizza skapad av mannen!!!! Mums! En perfekt kväll för detta. Alltid extra gott när någon annan lagar mat men alltid lika svårt att inte lägga sig i matlagningen ;- )
Tack Ronny!








Var in på Dean & Delucas website & slötittade lite. De brukar ha fantastiska bakverk som i sig är riktiga konstverk. Inför halloween finns det exempelvis tårtor & kakor i form av spöken, pumpor etc.
Gå in på www.deandeluca.com så får ni se.


//M
Kladdkake-SM avgjort! Tävlingen gick av stapeln igår på Nordiska museet i Stockholm. Vinnaren Therese Ågren har skapat en kladdkaka med marshmallows och Mariannefluff.


KLADDKAKA MED MARSHMALLOWS & MARIANNEFLUFF




4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 ägg

En nypa salt

100 g smält smör

En stor näve mini-marshmallows

Mariannefluff:

3 dl vispgrädde

1 påse Mariannekarameller


Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädda i 150 grader i 35 minuter.

Ta ur Mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel.

När all Marianne är krossad i små bitar, häll i grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i Mariannekrosset och rör tills det smält helt.

Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan upp grädden till ett fluff.

Skär upp kladdkakan i bitar och lägg i botten på ett glas eller liknande, lägg sedan på några marshmallows och sedan en klick Mariannefluff.

(Källa Aftonbladet.se, http://www.aftonbladet.se/matvin/article3518995.ab )

I fredags var det dammiddag! 13 härliga tjejer vid mitt långbord. En brokig blandning tjejer sittandes på en brokig blandning stolar. Lyckades skrapa ihop 7 olika modeller varav 3 stolar från grannen Caroline. Hennes snälla man kom förbi med stolarna på eftermiddagen (Tack!).




Vi började med Sangria Las Palmas, smördegspizza med sälta samt ört- & vitlöksmarinerade oliver. Eftersom det är höst & familjen har varit i svampskogen ett flertal gånger fick det bli trattkantarellsoppa till huvudrätt. Serverad med rustik baguette & färskost. Till kaffet en äppelpaj med nöttosca & vaniljglass. Min Marie kom lite tidigare & blandade Sangrian samt såg till att alla tjejerna fick sig ett glas. Min kära kusin Catti hade med sig en stor kasse med is från sitt jobb så Sangrian hölls sig kall hela kvällen...




En person fattades & vi undrade vart hon tagit vägen. Det visade sig att hon tagit fel på dag & trodde middagen var på lördagen. Anledningen till att hon upptäckte det var att hennes man ringde min & frågade om han vill komma förbi & titta på fotboll lördag kväll när tjejerna hade middag. Hon ringde direkt, piffade till sig & slängde sig i en taxi. Lagom till desserten dök Bettan upp. Hon kom i alla fall & det ska hon ha en eloge för. Du är för härlig Bettan!




Så jättetrevligt att få träffa alla! Tyvärr gick kvällen alldeles för fort & jag kände att jag inte riktigt han prata med alla så mycket som jag önskat. Får väl göra om kvällen snart igen helt enkelt...



Morris var också med på dammiddagen men tyckte nog vi var lite för surriga...



SANGRIA LAS PALMAS

1 l apelsinjuice av god kvalitet

1 l Tropicana äppeljuice

1 l billigt rödvin

3 dl sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten)

Färska frukter i skivor t.ex. apelsin, citron, lime & jordgubbar

Is

(Källa: Leilas middagstips)





ÖRT- & VITLÖKSMARINERADE  OLIVER


1 burk kalamataoliver

1 burk stora gröna oliver med kärnor

Vitlök

Hela torkade chilipepparfrukter

Torkade örter ex körvel, dragon, timjan, oregano

Örtsalt

God olivolja


Lägg oliverna i en skål. Pressa ett par vitlöksklyftor över samt lägg i några hela (skalade). Lägg i 5-6 chilipepparfrukter.

Tillsätt önskad mängd örter samt örtsalt.

Rör om.

Lägg i burk med tättslutande lock & häll över olivolja.

Låt stå svalt ett par dagar.




SMÖRDEGSPIZZA


Färdigkavlad smördeg

Pesto

Körsbärstomater

Soltorkade tomater

Pinjenötter

Mozzarella

Sardeller

Ruccola


Lägg smördegen på plåt med bakplåtspapper. Bred över pesto & lägg på strimlade soltorkade tomater. Strö över riven mozzarella.

Finhacka sardeller & strö över tillsammans med pinjenötterna. Grädda i 225 grader ca 15- 20 minuter. Skär i portionsbitar & strö över ruccola innan servering.


FÄRSKOST


1 liter ekologisk mild yoghurt (hög % fett)

Vitlök 1-2 klyftor

1 tsk torkad körvel

1 tsk flytande honung

1 msk olivolja

Örtsalt


Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i kylen över natten. Tillsätt vitlök, körvel, honung & olivolja. Smaksätt med örtsalt.




TRATTKANTARELLSOPPA


300 g färska rensade trattkantareller (25 g torkade)
33 st schalottenlökar
123 msk smör

1msk tomatpuré
13 msk vetemjöl
11 l vatten
22 tärningar hönsbuljong
35 dl vispgrädde
22 krm salt
11 krm vitpeppar
11 tsk citronsaft
0.750.75 dl rödvin

2 msk kalvfond

1 tsk timjan
1 dl persilja och purjolök till garnering


Om torkad svamp används, lägg i blöt ca 1 timme. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Skär trattkantarellerna i bitar. Finhacka lök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpuré & fräs en stund till.

Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.

Salta och peppra och tillsätt citronsaften, kalvfonden & rödvinet. Låt koka ca 10 minuter. Smaksätt med timjan. Garnera med lite hackad persilja och purjolök.




ÄPPELPAJ MED NÖTTOSCA


Pajdeg:

3dl vetemjöl

2msk strösocker

125 g smör

1-2 msk kallt vatten


Fyllning:

4 st äpplen


Nöttosca:

200 g blandade nötter, t.ex. sötmandel, hasselnötter, cashewnötter & valnötter.

100 g smör

2 msk vetemjöl

1 dl strösocker

0,5 dl flytande honung


Blanda vetemjöl, socker och smör i bitar i matberedare. Kör ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form (ca 28 cm i diameter) och ställ den kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen.

Klyfta äpplena och lägg dem i formen. Fortsätt grädda ca 20 min tills äpplena börjar mjukna.

Nöttosca: Skålla och skala sötmandlarna. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll nötterna i en handduk och gnid av löst skal.

Smält smöret. Blanda ner mjölet och sedan socker, honung och nötter. Låt sjuda ihop 1 min. Häll blandningen över äpplena och fortsätt grädda ytterligare 15 min tills nötterna fått fin färg.

Ta ut och låt svalna.

Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

(Källa: www.svt.se)

  
Anna, Bettan, Karin & Annika

  
Sari & Anna

  
Catti



Det togs många foton men en del var benägna att hålla sig undan...

På fredag kommer de! Tjejerna! Då blir det mat, vin & fnitter. Högt i tak brukar det vara.
Planerar maten för fullt. 1000 idéer som vanligt. Det ska vara gott, årstidstema & enkelt så jag kan umgås & inte stå i köket hela kvällen. Svamp, äpplen etc... Är ledig på fredag som tur är.

Ser verkligen fram emot att träffa er tjejer!!!

//M
Efter kurs i Göteborg med mycket stillasittande god mat & dryck, kom jag äntligen hem på fredag kväll. Borta bra men hemma bäst! Mannen hade gjort middag bestående av rostade rotfrukter, grillad rostbiff & aromsmör. Till det ett glas rött! Mmm... Trots proffsiga kockars måltider i Göteborg kunde inget slå det här! Det beror säkerligen på atmosfären där måltiden intas. Här i ett kärleksfullt hem som jag längtat efter. Inramningen var helt enkelt perfekt.

Lördagkvällen blev vi spontant inbjudna till våra grannar, Micke & Caroline samt deras barn, Jenna & Maximilian. Där blev vi bjudna på; vin såklart, antipasto, "kärleksgryta" & blåbär/hallon med vaniljkesella & digestive. Sååå gott! Tack snälla ni! Kärleksgrytan är en succé som fler har tagit del av, fick jag veta. Jag har redan roffat åt mig receptet. Caroline; hoppas du inte har något emot det men jag länkar till receptet... (Denna kan man finna på Aftonbladet Mat&Vin)

wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=14542 (kopiera & klistra in i din webläsare)

I kväll är det jobb som väntar. Dagens väder gör ingen pigg & glad så därför tänkte jag försöka pigga upp mina arbetskamrater med amerikanska chokladmuffins. Choklad blir man lycklig utav, sägs det...



AMERIKANSKA CHOKLADMUFFINS

12 st


5 dl vetemjöl
3 ägg
1 1/2 dl kakao
25 g margarin
2 dl mjölk
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl mörk choklad 70 % (hackad)

Glasyr:
2 dl florsocker
2 1/2 msk kakao
1 krm olja
1 1/2 msk vatten
30 g mörk choklad


Sätt ugnen på 200°C. Smörj en muffinsplåt för 12 muffins eller ställ i formar för stora muffins.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Hacka chokladen i små bitar.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan mjölk, mjölblandning och den hackade chokladen. Fördela smeten i plåten eller i 12 stora pappersformar.
Grädda mitt i ugnen ca 16 min.
Låt svalna och bred över glasyren.
Glasyr: Smält den ohackade chokladen, tillsätt siktat florsocker, kakao, vatten och olja.

(Källa: Dagens Muffin)