VILDJÄST - RUSSINJÄST

3kommentarer

 
 
Att göra sin egen vildjäst, i det här fallet russinjäst är väldigt enkelt. I gengäld ger det underbara bröd med härlig arom.
En klassisk levain (fransk surdeg) grundar sig på russinjäst.
Russinjästen är hållbar i kyl flera månader.
 
 

RUSSINJÄST
 

1000 g vatten
500 g russin
250 g socker
100 g honung

 


Värm vattnet till 30-35°. Häll över de andra ingredienserna och låt stå i en stängd burk på varm plats i 4-6 dagar. Rör om varje dag. När det börjar bubbla på ytan, sila bort russinen och häll upp på flaska. Denna russinjäst håller i flera månader i kylen.


 

 

 

 

3 kommentarer

Alexandra

19 Feb 2012 15:34

Nu har jag precis påbörjat min russinjäst. Tack för din inspirerande blogg!!

Marléne

19 Feb 2012 15:42

Åh, vad roligt! Det brukar vara bra drag i russinjästen. Sista dagarna av tillverkningen kan det ibland pysa & gnälla lite från burken. Då vet du att du lyckats!

Baka sedan bröd på levain som du gör av russinjästen. Ger fantastiska bröd!

Good luck! :-)

/Marléne

Christer

01 Oct 2012 12:06

Verkar spännande, jag skall göra russinjäst omedelbums. Många fina och bra recept på din blogg. Kanon.

Svar: Vad roligt att du hittat hit! När du väl fått fart på din russinjäst måste du göra en levain!!!!! Det är ett måste!
Lycka till med bakningen & återkoppla gärna. Tips mottages gärna!
Med vänlig hälsning, Marléne
Marlénes godbitar!

Kommentera

Publiceras ej