VILDJÄST - RUSSINJÄST
3kommentarer
Att göra sin egen vildjäst, i det här fallet russinjäst är väldigt enkelt. I gengäld ger det underbara bröd med härlig arom.
En klassisk levain (fransk surdeg) grundar sig på russinjäst.
Russinjästen är hållbar i kyl flera månader.
En klassisk levain (fransk surdeg) grundar sig på russinjäst.
Russinjästen är hållbar i kyl flera månader.
RUSSINJÄST
1000 g vatten
500 g russin
250 g socker
100 g honung
Värm vattnet till 30-35°. Häll över de andra ingredienserna och låt stå i en stängd burk på varm plats i 4-6 dagar. Rör om varje dag. När det börjar bubbla på ytan, sila bort russinen och häll upp på flaska. Denna russinjäst håller i flera månader i kylen.
3 kommentarer
Alexandra
19 Feb 2012 15:34
Nu har jag precis påbörjat min russinjäst. Tack för din inspirerande blogg!!
Marléne
19 Feb 2012 15:42
Åh, vad roligt! Det brukar vara bra drag i russinjästen. Sista dagarna av tillverkningen kan det ibland pysa & gnälla lite från burken. Då vet du att du lyckats!
Baka sedan bröd på levain som du gör av russinjästen. Ger fantastiska bröd!
Good luck! :-)
/Marléne
Christer
01 Oct 2012 12:06
Verkar spännande, jag skall göra russinjäst omedelbums. Många fina och bra recept på din blogg. Kanon.
Kommentera