Polkagrisdröm
4 port

2 dl polkagrisar
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
4 digestivekex
2 msk smält smör
2 1/2 dl kesella (10 %)
1-2 msk färskpressad limejuice


Stöt polkagrisarna grovt i en mortel. Ta undan lite till garnering.
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.
Smula digestivekexen & blanda med det smälta smöret.
Blanda den vispade grädden med kesella & den smälta chokladen. Rör ner polkakrosset. Smaka av med limejuice. Lägg digestiveblandningen i bottnen på 4 glas. Fördela gräddblandningen över. Ställ i kylen 4–6 timmar. Garnera med polkagrisar & gärna citronmeliss.





PIRI-PIRIGRATINERADE RÄKOR MED ÖRT- & VITLÖKSBRÖD

400 gram räkor, skalade, (ca 1 kg med skal) 
4 st salladslök(ar) 
3 msk olivolja 
1 st vitlöksklyfta(or) 
40 gram parmesanost, färskriven 
2,5 st Piri-Piri, ca (torkad stark chili) 
Brödet 
1 dl örtkryddor, färska, t ex timjan, persilja, basilika 
1 st vitlöksklyfta(or) 
50 gram smör, rumstempererat 
0,5 st baguette 

Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa örterna. Tillsätt vitlök o& smör & mixa ihop.
Lägg räkorna i en ugnsfast form eller i portionsformar.
Skiva salladslöken & blanda med räkorna. Smula ner Piri-Pirin i oljan & tillsätt vitlöken. Häll oljan över räkorna & blanda.
Strö över parmesanosten & gratinera i 5–10 minuter.
Skär baguetten i skivor. Bred på örtsmöret & gratinera i ugnen i några minuter.