NORTH TEXAS RED
Enligt orginalreceptet ska man börja med att ta sig en rejäl tequila. Sen ska man lyssna på en platta med låtar av Hank Williams så det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig...
Tre flaskor ljust öl, jag använde Corona, précis som Lena
1 torkad ancho-pepparfrukt (stor, ful, skrynklig sak som är söt/BBQ-smak)
½ del av en hel, torkad chipotlechili (rökt chili)
1 birdseye-pepparfrukter. Ersatte med 1 mortlad, torkad piri-piri
1 jalapeno-pepparfrukt
3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
Rapsolja
1 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar
½ kopp mörk oxbuljong eller några matskedar oxfond
½ msk hel spiskummin (ev rostad)
½ matskedar oregano
½ matskedar malda korianderfrön
½ tsk socker
Salt, efter smak
Lite grovt majsmjöl
Jag använde, precis som Lena, både färsk koriander & oregano, 1 kruka var. Sen använde jag även lite torkad koriander & oregano. De färska kryddorna strödde jag över i slutet av tillagningen.
Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar & frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan & låt svalna.
Rensa & hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan.
Fräs vitlöken mjuk & brun i olja. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan & börja stek köttet. Lägg ner i grytan.
Blanda mjöl & med den finhackade jalapenon & piri-pirin. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
chilin, tillsätt sedan till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen & öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano & koriander.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Red den då med lite majsmjöl.