VITT LEVAINBRÖD

 

Dag 1

 

75 g levain

200 g  vetemjöl special

140 g  vatten

 

Blanda i en bunke, täck med lock & låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar. Vill man dra ut på det kan man sätta den i kylen eller på annat svalt ställe.

 

 

Dag 1

På kvällen

 

340 gram av degen ovan

500 g vatten

700 g vetemjöl special

20 g  salt

 

Kör allt utom salt på låg hastighet tills allt blandats. Låt vila 30–60 minuter. Kör på mellanhastighet tills degen blivit spänstig & fin vilket kan ta någonstans mellan 10 & 15 minuter. Häll i saltet när det är någon minut kvar. Låt degen vila övertäckt i bunken 1 timme.

 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar och rundriv dem. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 

Forma nu varje degbit genom att vika övre sidan mot mitten & trycka till försiktigt. Vik höger & vänster kant mot mitten & tryck försiktigt så att de stannar. Vänd nu återigen övre kanten nedåt & rulla sedan ihop den så att den till formen liknar en kaffeböna. Lägg i mjölade korgar med verket (skarven) uppåt. Täck jäskorgarna med en handduk, sätt in i kylen & jäs mellan 10-14 timmar. Vill man ge jäsningen lite fart kan man ta ut dem ur kylen & ge dem några timmar i rumstemperatur på slutet.

 

 

Dag 2

Morgon

 

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. Vänd upp bröden på en lätt mjölad bakspade (eller skärbräda) & gör ett längsgående snitt i brödet & skjuta in i ugnen! Hiva in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 250 grader.

 

Ta en titt på bröden efter 15 minuter. Har de redan fått väldigt mycket färg kan man sänka temperaturen till 200 eller 225 grader, annars låter man den vara en stund till. Efter ytterligare 15 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

Hoppas det smakar!

 

 

 

Då & då kikar jag in på Dean & Delucas websida. Denna fantatiska delikatessbutik där varje godsak är ett konstverk. Besökte en av butikerna i SoHo, New York för ca 1 år sedan. Köpte lite smått & gott & på vägen ut klämde jag i mig världens godaste macron med hallonsmak. En explotion av hallon!

Allt är gott & vackert! Kika in du oxå, HÄR!

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här mörka, underbara brödet förgyllde vår söndagsfrukost. Fullt med gottigheter & -kaffe i degen! :-)
Återkommer om det senare!
Hoppas ni haft en fin söndag i solen & att ni frossat i våfflor...

 

 

 

 

 

 

Sébastien Boudet har skapat detta recept på superba våfflor.

Kika in på Sébastiens blogg - BRÖDPASSION

 

Ha en trevlig våffelsöndag!!!! :-)

 

/Marléne

 

 

 

VÅFFLOR PÅ SURDEG

300 g vetemjöl

5 g havssalt

60 g socker

150 g ägg (3st)

200-300 g bubblande frisk surdeg

5 dl ljummen mjölk

100 g smält, osaltat smör

1 vaniljstång, bara frön

 

Smält smöret i en kastrull med mycket låg värme.

Blanda in mjölet, saltet, vaniljfrön & sockret i ett skål och knäck dina ägg i skålen.

Vispa & droppa i lite ljummet mjölk i taget tills du får en slät smet.

Vispa i surdegen & sist det smälta smöret.

Täck smeten men en köksduk & låt den jäsa under 4-5 timmar i rumstemperatur.

Grädda & njut!

 

 

 

 

 

Snacka om att man tinar upp när solen kikar fram, tillsammans med fågelkvitter & blommor. Mmmmmmmm....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår blev det hemmgjorda hamburgare på grillen. Wow så smarrigt det blev! Extra smarrigt blev det med hamburgerbröden bakade på surdeg. En hit! Aldrig mer köpta hamburgerbröd!!!

 

HAMBURGERBRÖD MED SURDEG

12 st stora

 

250 g uppfriskad vetesurdeg

12 g jäst

45 g rapsolja

450 g vatten

7 g honung

720 g vetemjöl special

7 g salt

sesamfrön

 

Kör surdeg, jäst, rapsolja, vatten, honung & mjöl i assistent på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Forma degenförsiktigt till 12 något platta bullar. Degen är ganska vek så arbeta med mjölade händer. Nagga bullarna. Låt jäsa i ca 45 minuter.

 

Pensla sedan med mjölk & strö sesamfrön över.

Grädda i mitten av ugnen, 250 grader i 12-15 minuter. De ska bli gyllenbruna.

 

Låt svalna & njut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200 g uppfriskad vetesurdeg

800 g vatten

25 russinjäst

250 g durumvetemjöl

800 g vetemjöl special

1 tsk sesamolja

25 g havssalt

ev sesamfrön & flingsalt att strö över

 

Kör alla ingredienser på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter till. Strö över mjöl, täck över bunken & låt degen vila 30 minuter på varm plats.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik ett & ett halvt varv tills att degen känns riktigt spänd. Låt vila 3o minuter till. Upprepa vikningen, låt vila & vik sedan en tredje gång. Det här gör brödet lite segare & högre. Efter sista vikningen får degen jäsa 4 timmar.

 

Sätt ugnen på 250 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 

Häll ut degen på välmjölat bakbord. Dela i 3 delar, runddriv & låt jäsa i jäskorgar med skarven uppåt 1 timme.

 

Bröden kan behövas gräddas i omgångar beroende på ugnsstorlek.

Skär ett tvärsnitt över bröden innan gräddning. Bröden kan ev penslas med uppvispad äggvita & beströs med sesamfrön & eventuellt lite flingsalt.

Sätt in bröden i ugnen & släng samtidigt in 5-7 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng luckan snabbt.

Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter.

Efter 10 minuter gräddning, öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga.

Grädda ca 10-15 minuter till beroende på storlek. Totalt ca 25-30 minuter.

Baka till en innertemperatur på 96°C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du som gillar mat, bakning & Leila! Nu kan du köpa Leila´s köksprylar! Kika in i Leila´s General Store.

Här hittar du en salig blandning av Leila´s prylar så som Kitchen, Table Top, Textile, Kids, Books Vintage, Home & Garden å massa mer. Urmysiga prylar!!!!

Här kan du hitta Leilas recept...

Här bloggar Leila...

Håll till godo! :-)

 

 

 

 

 

 












 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renée Voltaire erbjuder en rad livsmedelsprodukter, kurser, kokböcker & hälsoinspirerade resor. Störst fokus läggs på att ständigt utveckla & producera nya livsmedelsprodukter. Inspiration hämtas från jordens alla hörn med fördjupning inom raw food & ekologiskt odlat. Produkterna finns hos Ica, Coop, Bergendahls, Axfood & över hela landet. Du hittar även produkterna i välsorterade hälsokostbutiker samt på internet. Företaget strävar efter en hög ekologisk produktion & hyllar den enkla & rena maten utan konstiga ämnen & tillsatser.

Hemma hos oss finns alltid Renées granola som vi strör över fil & yoghurt. Granola är en crunchy müsli sötad med äpplejuice & malt. Hasselnötter & russin gör den extra god.

Vi har även upptäckt Crunchy granola pekannöt, äpple & kardemumma samt Fruity & nutty müssli.

 

 

 

 

 

Igår stod jag & kikade på lite andra produkter av Renée & hittade då Furikake. Det uttalas ”furry car key” & är en japansk fröblandning med svarta & vita sesamfrön, smulade norialger & shizoblad (japanska vinbärsblad). Den ska vara underbar att strö på maten & lite salt i smaken trots att den inte innehåller salt.

Enligt Renée är Furikake ett måste till grillsäsongen- den perfekta kryddan att strö på alla varianter av grillat & tillbehör som får dig att se ut som ett proffs! Renée tar ofta med sig en flaska & ger bort som present när hon är bjuden på middag. Bra tips!

 

 

Här kan du läsa mer om Renée.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår kom den! Boken "Den Franske Bagaren - surdeg mat kärlek" av Sébastien Boudet. Boken är lika mycket en samling välbevarade familjerecept som en kärleksfull hyllning till den franska mat- & baktraditionen.

Det var Sébastien som startade bageriet Petit France i Stockholm. Numera driver han en blogg, Brödpassion, där du kan få allehanda tips & funderingar kring bakning & matlagning.

Sébastien bakar fantastiska bröd & nu ska jag ge mig på hans recept. Jippi!!!!

 

 

 

 

 

 

Stora färska ostfyllda tortellini med hemgjord ruccolapesto, hyvlad parmesan, ugnsbakade tomater & toppad med kallrökt lax. Låter smarrigt va? DET ÄR DET!

 

Köp lite större körsbärstomater på kvist. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda i en bunke lite olivolja, salt, peppar, oragano & en gnutta socker. Blanda runt tomaterna i blandningen. Lägg i en ugnsfast form & baka tills de skrumpnat lite. Ca 2 timmar. Låt svalna lite.

 

Mixa ihop ruccola med en god olivolja, rostade pinjenötter, parmesan, vitlök, salt & peppar. Koka pastan lite kortare tid än anvisningen på förpackningen. Blanda med ruccolapeston. Toppa med hyvlad parmesan & kallrökt lax samt de ugnsbakade tomaterna.

Njut!








POTATISLIMPA MED ÖL

300 g kokt, mosad potatis

200 g ljust öl

20 g russinjäst
375 g uppfriskad vetesurdeg
450 g vetemjöl special

50 g grovt rågmjöl
25 g havssalt


Se till att vetesurdegen är riktigt pigg. Börja dagen innan bakningen med att friska upp surdegen. Det ska inte bara bubbla om den utan nästan vara ett skum på ytan.

Blanda alla ingredienser utom saltet & kör i assistent på lägsta hastighet i 10 minuter. Häll ner saltet & kör på medelhastighet 5 minuter. Det blir en vek deg.
Täck & låt jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe. Räkna med ungefär 4 timmar.
Efter 30 minuters jäsning ska degen vikas. Vik 4 gånger runt om in mot mitten. Täck över, vänta 30 min & upprepa en gång till. Det här gör brödet segare & högre.


När degen jäst färdigt & är fylld med bubblor är det dags att baka ut på välmjölat bakbord. Baka ett större bröd eller två mindre. Vik ihop & flytta över i välmjölad jäskorg/ar. Har man inte det kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en väl mjölad tygservett i.
Sätt ugnen på 275 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.


När degen jäst cirka en timme till & verkligen svällt upp vänder du jäskorgarna upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta ett ordentligt tvärsnitt tvärs över bröden & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader. Vädra ut ånga efter 10 minuter. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Grädda totalt mellan 30-40 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan inte leva mitt liv utan kaffe! Nespresso med skummad mjölk för att vara exakt.

Det är det här som får mig att vakna till varje morgon...

 

 

Ha en trevlig kväll!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har jag fått en rejäl dos på må-bra-kontot! Härliga tjejer på besök med mycket goda skratt. Åh vad jag mår bra!

 

 Tack fina ni för att ni finns & tack för de fina presenterna!

 

 

 

Mulle är smeknamnet på min hund Morris. Inte min man…. :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej på er!

 

 

Söndag & solen skiner. Härligt!

Igår var min familj här & firade min födelsedag som var för ett tag sedan. Fisk- & skaldjurssoppa med sambal-aioli & nybakade surdegsbaguetter blev det. Å till det ett fräsch vitt vin. Ett riktigt fynd. Mums! Chaâteau Bonnet 2009 nr 4151. Middagen intogs vid vårt nya matbord. Äntligen ett rejält bord med iläggsskivor så vi kan umgås många runt middagen. Det gillar jag :-)

 

 

 

 

 

 

 

Idag blir det fika med tjejerna. Nybakat bröd, ostar, kalkon, skinka, marmelad, grönsaker, tapenade, vindruvor, lite småkakor, nespressokaffe eller te. Myyyyys!

 

 

Ha en fin söndag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här brödet är så där perfekt syrligt som jag längtar till att få till frukost.

Kom ihåg att mata dina surdegar dagen innan så det är bra sprutt på dem!

 

Fördeg
300 g vatten
350 g rågsur
350 g vetesur

30 g russinjäst

300 g Vetemjöl special

Låt stå 5 timmar i rumstemperatur på varmt ställe.

 

Tillsätt
500 g vatten
1000 g vetemjöl special
Kör på låg hastighet i 8 minuter
tillsätt 25 g havssalt & kör 5 minuter till

 

Låt degen vila i två timmar innan du bakar ut den. Forma till 2 stora ovala bröd eller till 4 mindre runddrivna.
Jäs 10–16 timmar i kylen över natten. Jag jäser mina i jäskorgar eftersom degen är vek.

Sätt ugnen på 250 grader. Låt en plåt/baksten värmas upp samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen.

Sätt in bröden i ugnen & släng samtidigt in 5-7 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Efter 15 minuter gräddning, öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Grädda ca 10-25 minuter till beroende på storlek. Totalt 25-40 minuter. Baka till en innertemperatur på 98°C

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Japp! Är man galen så är man.
Påbörjade bakningen direkt efter jobbet. Nu sista momentet inna sängdax. Allt för att få avnjuta ett nygräddat bröd till frukost i morgon :-)
Det blir ett surdegsexperiment med både vete- & rågsur. Å så är det premiär för de nya jäskorgarna...

 

 

God natt! Zzzzzzzz....

 

 

 

 

 

 

 

Bröden blev ganska stora & så klart ännu större i ugnen. Jag gjorde misstaget att grädda bägge 2 samtidigt & då blev det lite trångt i ugnen :-) De blev lite deformerade kan man säga... Men ack så underbart goda!!!! Recept kommer här på bloggen när jag förfinat det lite till.

 

/Marléne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mina alldeles egna jäskorgar har kommit! Äntligen!!! Skickade från Tjeckien av min pappa. Ni kan säkert räkna ut att priset där ligger liiiiite lägre än här. För mig är de guld värda :-)

 

 


Tack pappa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår blev jag firad ordentligt av min kära man. Middag på Frank! I love it!
Frank Rules fick det bli. Två förrätter, en varmrätt & dessert. Å gott vin anpassat till varje rätt. De är så duktiga på Frank. Varje ingrediens är tillagad med vördnad. En en smakexplotion! De gillar sitt jobb & det märks. De vill att man ska få en upplevelse & det får man.

 

 

Tack älskling för middagen! :-)