Igår var hade vi årets "glöggis" med grannarna. Eller i morse kanske man ska säga... Vi rundade nämligen av vid 03.30-tiden. Glögg med tilltugg är det stående inslaget varje år. Sen kan det gå hur som helst ;- )

Det var som det brukar vara, jättetrevligt att träffa våra mysiga grannar; Caroline & Micke samt Pierre & Karin.

I år hamnade hela gänget, förutom Caroline & jag, i bubbelpoolen. Detta efter intag av mycket glögg med tilltugg, vin & öl. En helkväll kan man säga. Supertrevligt! Vi gör om det igen nästa år...


     
           

Fotograf: Caroline Pettersson


GLÖGG
Låt glöggen stå & dra med hel kanelstång & stjärnanis någon timme innan den värms. Det blir såååå mycket godare då.


LINGONPARFAIT MED PEPPARKAKA

4 pers


50 g pepparkakor

25 g smör

3 ägg

1 1/2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

1 dl rårörda lingon


Stöt pepparkakorna till smulor eller kör i matberedare. Blanda med smält smör & fördela i botten på en form med löstagbar kant.

Vispa äggulorna med florsockret poröst. Vispa grädden. Diska vispen & vispa sedan äggvitorna till hårt skum.

Blanda grädde, äggulevisp & äggvitorna. Tillsätt lingonen & rör om. Häll i formen & frys 5-6 timmar.

Tag formen ur frysen ca 30 minuter innan serveringen & låt stå i kylen. Stjälp upp parfaiten & servera eventuellt med färska lingon.

Tips: Jag fördelade smeten i små portionsformar. Lät dem stå i frysen en liten stund sedan strödde jag över "pepparksströsslet" & så in i frysen igen.




PEPPARKAKOR MED ÄDELOST
Behöver jag säga mer!?


BACONLINDADE DADLAR

Här MÅSTE färska dadlar i lösvikt användas.
Tag ur kärnorna ur dadlarna. Linda baconskiva runt varje & stek i ugnen i 225 grader tills baconet ser kripigt ut.


UNION SQUARE CAFÉS BARNÖTTER

Från Union Square Café i New York

500 g blandade nötter, t.ex. skalade jordnötter, cashew, paranötter, hasselnötter, mandlar, valnötter, pecannötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk smält smör

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda nötterna i en långpanna. Rosta dem gyllenbruna ca 10 minuter.
Vänd nötterna i det smaksatta smöret & servera dem varma.


(Källa: Nigella)



JANSSONS FRESTELSE


1 kg fast potatis
3 gula lökar 
2 msk smör
2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) 
6 dl grädde
3-4 msk ansjovisspad
2 msk ströbröd
2-3 msk smör


Skala potatisen & skär den i fina strimlor.
Skölj den i kallt vatten & låt den rinna av väl.
Skala löken, skiva den tunt & fräs den i smör
Varva potatis, lök & ansjovis i en smord ugnssäker form.
Potatis i botten & överst.
Häll över hälften av grädden & ansjovisspadet i formen.
Strö på ströbröd & klicka smör över.
Grädda i 200°C, ca 1 tim & 15 minuter i nedre delen av ugnen.
Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.

Idag har jag börjat på kirurgoperation. Har haft en jättebra & skojig dag. Ser verkligen fram emot att få jobba där i ett år & lära mig massor!!!!
På kortare sikt ser jag fram emot fredag. Då är det den årliga glöggkvällen med grannarna. Glögg med tilltugg ska det bli. Planerar för fullt & lägger ut tips & recepten här på bloggen så småningom.




Marknadsöversikt - glögg i Sverige

Totalt konsumerar vi cirka 6 miljoner liter glögg i Sverige per år, varav hälften är lättglögg som säljs i dagligvaruhandeln. Dufvenkrooks är idag den största svenska glöggtillverkaren. Blossa, som har störst marknadsandel, ägs numera av franska Pernod Ricard. Dufvenkrooks producerar varje år cirka 850 000 liter glögg. Den största volymen för Dufvenkrooks finns inom vin- och starkvinssortimentet. 

Källa: Newsdesk
www.newsdesk.se


GLÖDGANDE GLÖGG


En spännande variant på vår kära julklassiker. Tänd eld på glöggen och lyft fram smakerna. Servera den sedan med fikon marinerade i glögg och cognac.

1 flaska kraftfullt rödvin
1 påse glöggkryddor
6 st torkade fikon
russin
skållad sötmandel
1 st sockertopp eller 1 dl sockerbitar
8 cl cognac
kastrull och stålnät

Värm upp rödvinet i en kastrull och lägg i glöggkryddorna. Ta från värmen och låt kryddorna dra över natten, eller 4 timmar under lock.
Sila av kryddorna, lägg i fikonen och sätt kastrullen på svag värme.
Lägg sockret på stålnätet över kastrullen. Värm glöggen till cirka 60 grader.
Häll gognacen över sockret, tänd på och låt det brända sockret smälta ner i grytan. Tag bort gallret och släck eventuella flammor genom att lägga på locket.
Servera glöggen med russin och mandel vid sidan av. De cognacsglögg-marinerade fikonen är ett värmande tillbehör.

Källa: www.recept.nu

I fredags var det sista dagen för mig på ortopedoperation. Efter 1 år är det dags för mig att börja på kirurgoperation. Kommer sakna alla glada människor som jag tycker så mycket om!!!

Lite avslutningsfika blev det i alla fall...

Kram på er alla!!


//Marléne


MJUK PEPPARKAKA


3 ägg

3 dl strösocker

1 dl rårörda lingon

2 dl vispgrädde

50 g smält smör

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

2 tsk stött kardemumma

1 krm mald nejlika

1 tsk mald ingefära


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj & bröa en avlång form på 1 ½ l.

Vispa ägg & socker pösigt.

Tillsätt lingonsylt, grädde & smör. Blanda varsamt.

Blanda mjöl, bakpulver & kryddor. Rör ner i äggblandningen. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Testa med provsticka om den är färdig.

Täck ev. med bakplåtspapper om den ser ut att bli mörk i slutet av gräddningen.

Låt svalna i formen innan den stjälps upp.




SAFFRANSKAKA


159 g smör

2 dl socker

2 ägg

½ dl vatten

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 kuvert saffran


Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj & bröa en form på 1 ½ l.

Rör rumsvarmt fett & socker poröst. Använd gärna elvisp.

Tillsätt ett ägg i taget & vispa ordentligt.

Blanda vattnet med mortlat saffran. Tillsätt i äggblandningen tillsammans med mjöl & bakpulver. Rör ihop & häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 40- 45 minuter. Prova med provsticka.

Låt svalna innan den stjälps upp.

Lördag; såååå skönt! Känner mig lite lat. Ska nog försöka baka lite. Kanske en nybakad focaccia med tapenade att starta med innan middagen. har inte klurat ut någon varmrätt än. Ska besöka Västerås Saluhall så får vi se vad det kan bli... Har frysen fylld med blåbär så till efterrätt blir det blåbärspaj.


Focaccia


25 g jäst
5 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja!!!

2 nypor flingsalt

1 msk flytande honung

1 pressad vitlöksklyfta

ca 13 dl vetemjöl special (byt gärna ut hälften mot Dinkelmjöl. Gör då en "lösare" deg)

lite olivolja att ringla över

3 nypor flingsalt

3 nypor rosmarin


Sätt ugnen på 175 grader. Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt olivoljan, vitlöken, saltet & honungen. Arbeta in mjölet efter hand.

(När man bakar med dinkel ska degen vara rejält kladdig)

Låt jäsa i 40 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt & rosmarin.

Lägg på degen & tryck försiktigt ut den till önskad form. Strö på salt & rosmarin.

Jäs ytterligare 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Lyft upp brödet 6 knacka på undersidan. Låter det ihåligt så är det klart. Pensla lite lätt med olivolja så ytan blir glansig.

Brödet kan göras mer "matigt" genom att trycka ner exempelvis rödlöksringar & oliver innan andra jäsningen.

Njut!!!




Tapenade


2 delar gröna oliver med sardeller
1 del svarta oliver
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk dijonsenap
olivolja
en "gnutta" socker

Mixa oliverna lite i taget till småbitar. Se upp för det blir lätt mosigt.
Tillsätt i vitlök, senap & socker. Rör ner olivoljan tills det blir den konsistens som önskas.
Låt stå någon timme så smakerna får blomma ut.
En tapenade kan smaksättas med lite av varje. Receptet ovan blir en vanlig tapenade. Man kan exempelvis mixa ned soltorkade tomater & basilika.





Blåbärspaj

2,5 dl mjöl

knappt 1 dl socker

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

150 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

1 liter blåbär

1 dl socker

1 msk potatismjöl

Blanda mjöl, socker & bakpulver. Skär smöret i bitar & tillsätt det. Häll i vattnet.

Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm i diameter.

Grädda den i 175°C i ca 8 min.

Fyll pajskalet med blåbär blandat med potatismjölet & strö över socker.

Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt kan man ta lite deg i taget & trycka ut den & sedan pussla ihop så gott det går. .

Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
Servera med vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås.


Wrap med tonfisk och kikärtor 



4 st

1 burk tonfisk i olja, ca 225 g
1 burk kikärtor, ca 400 g
2 dl crème fraiche paprika&chili
1-2 krm salt
4 stora tortillabröd
1 ask blandad sallad, ca 150 g
rödlöksringar

Låt tonfisk och kikärtor rinna av. Grovmosa kikärtorna med en gaffel och blanda med tonfisk och crème fraiche. Smaksätt med salt. Bred ut röran på tortillabröd. Lägg på en del av salladen och lök och rulla ihop. Servera resten av salladen till.


Källa: arla.se

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är det lite väl grått & trist just nu. Igår kväll värmde vi oss lite glögg & myste i soffan. Ett annat alternativ är choklad. Choklad är lycka! De vet de flesta tjejer ;- ) Ett bra alternativ en gång i månaden när inte livet är på topp...

CHOKLADBOMB MED MARS & BAILEYS 

Normalstora formar, 12 st/plåt


4 ägg
5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör
6 msk Baileys
5 msk kakao
3 dl mjöl
2 kryddmått (nypa) salt

GLASYR:
25 g smör
200 g ljus blockchoklad
1 dl grädde
2-4 msk Baileys

Dekoration:
1/2 Mars-godis skuren lite snett



Smält smöret, låt svalna något. Blanda alla ingredienser & höll över smöret. Rör ihop till en smet.
Fyll formen till 3/4. Använd en muffinsplåt & sätt muffinsformar i. Detta för att muffinsarna ska bli höga och fina och inte flyta ut.
Grädda i 175°C i ca 15-20 min tills de nästan är klara. De ska vara lite ogräddade så det blir äkta kladdkakskänsla. Låt svalna under bakduk eller frys in snabbt före glasering.

GLASYR:
Smält smör, grädde & blockchoklad sakta på spisen. Det får inte bli för varmt så passa noga. Så fort allt smält; ta bort det från värmen. Häll i Baileysen & rör om. Låt stå och tjockna lite.

Använd en sked & ta ca 2-3 tsk smet på varje muffins. Det får inte flyta över formen så var försiktig.

Skär en Mars-godis på snedden & använd som garnering.




Källa: Dagens Muffin



Arla Baristamjölk är framtagen i samarbete med bl. a två av världens främsta baristor. Resultatet är en mjölk berikad med ett naturligt mjölkprotein. Med en riktig Baristamjölk kan du lättare göra krämiga, luftiga latte hemma i köket. Den högre proteinhalten gör att mjölken blir till ett härligt, krämigt skum. Det är just proteinet i både mjölk och grädde, kaseinet, som dämpar kaffets lite beska och bittra smak. Därför är Baristamjölken även god att värma till en vanlig kopp kaffe. Utan att mjölken skummas. Man känner en klar skillnad. Baristamjölken tar fram det bästa i kaffet

Nu finns det två fetthalter att välja mellan: 2,6 % och 0,9 %. En sak som är värd att notera är hållbarheten, hela 16 dagar i öppnad förpackning tack vare att mjölken är högpastöriserad.

Baristamjölken har vi alltid hemma!

Ta en kopp vet jag....
              
Let it snow cookies          



Dean & Deluca laddar för julen. Bakverk & choklad i julens motiv. Kul att titta på men dyrt. Lite typiskt amerikanskt. Sidan är dock värd ett besök.

http://www.deandeluca.com/


Santa´s Hat Cake $ 130!!!

Söndagsmiddag måste det vara såklart! Räddaren i nöden blev min kusin Catti som lämnade över en kasse godsaker från Västerås saluhall. Bland annat plommonspäckad fläskkarré. Den gned vi in i diverse kryddor, stack in en stektermometer & sen fick den sköta sig själv i ugnen medan tillbehören förbereddes. Potatis, sås på skyn, brysselkål & chutney. En klassiker!!!

Tack kära kusin!


PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÉ

6 port

1 1/4 kg fläskkarré med ben (ca 1 kg benfri)

1 tsk salt

1,5 krm svart- & vitpeppar

½ tsk mald ingefära

1 tsk stött rosmarin eller salvia

10-12 kärnfria plommon


Sätt ugnen på 175 grader.

Det brukar ibland finnas färdigspäckad karré. Annars, gör som nedan.

Dela katrinplommonen. Gör flera små snitt, 1 ½-2 cm djupa med en knivspets på karréns ovansida. Stoppa in plommonen.

Gnid in salt & kryddor runt om köttet. Stick in stektermometern i den tjockaste delen.

Placera ugnsgallret på nedersta falsen & sätt in köttet. Stek tills temperaturen visar 80-85 grader.

Tag upp steken & lägg den på en skärbräda. Låt vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.




SÅS

6 dl sky + vatten

1 köttbuljongtärning

1 dl halvsött Madeiravin

½ dl vetemjöl

3 grädde


Koka upp sky, vetten, Madeira & köttbuljong. Vispa ihop mjölet med grädden. Rör ned & koka 3-5 minuter.






 

Leilas underbara Romtryfflar!

20 st

250 gchoklad med 70 % kakaohalt
1 dlvispgrädde
1 msksmör, mjukt
2 mskrom (gärna mörk)
1 mskkakao, att rulla tryffeln i


Hacka chokladen.
Koka upp grädden & dra kastrullen från värmen & tillsätt chokladen.
Rör smeten jämn.
Tillsätt smör & rom & blanda väl.
Låt massan kallna ett par timmar i kylen.
Rulla tryfflar & rulla dem slutligen i kakao.
Förvara i tätslutande burk i kylen tills det är dags.

Mmmmmmmmmm.........................





 


 


 
Marléne & Hedwig in action!

Lördagen var slö. Väldigt slö! Tittade man ut genom fönstret förstod man varför. Grått, grått, grått... Vi bestämde oss för att mysa till det. Något gott att äta & dricka sen en mysig film.
Vi marinerade biff & entrecote några timmar. Sen grillade vi dem. Till det en balamicosås. Ronny gjorde hemmagjorda pommes i ugnen. Hedda gjorde sitt favorittillbehör - vitlökssmör. Till det hade vi en blandad sallad med svart tryffelolja. Det blev underbart gott! Rött kött måste man bara ha ibland.

Filmen vi såg var Lasse Hallströms Chocolate (för 4e gången)  & till det blev det mousserande vin & julmust ;- )

   





BALSAMICOSÅS


½ lök, gul, finhackad

1 msk smör

2 msk tomatpuré

½ dl brun farin

1 dl balsamvinäger

1,5 dl rödvin

1,5 dl vatten

4 msk kalvfond

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk timjan

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 msk Majzena majsstärkelse


Fräs lök i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften.
Rör ner kalvfond, vitlök, timjan, salt och peppar. Låt koka upp. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten.


   



POMMES I UGN


8 st bakpotatisar eller 12 stora potatisar
olivolja
flingsalt

grillkrydda/ pomme frites krydda


Sätt ugnen på 250 grader.

Tvätta och skär oskalad potatis i stavar till tjocka pommes frites.

Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt.

Rosta dem gyllene i ugnen cirka 40-50 minuter. Rör om efter halva tiden.

Smaksätt med grillkrydda alt pommeskrydda



VÅRT VITLÖKSSMÖR


Extrasaltat smör

Pressade vitlöksklyftor efter smak & tycke

Italiensk salladskrydda

Lite salt

En gnutta chiliflingor

Några droppar limesaft

Lite finhackad persilja


Låt smöret ligga framme & bli mjukt. Blanda med övriga ingredienser.

Lägg på plastfolie, vik ihop & försök forma till en rulle. Lägg i frysen en stund så smöret stelnar. Skär i lagom stora portionsbitar. Servera.

Veckans husmansklassiker blev fläskpannkaka. Så underbart gott serverad med rårörda lingon & rivna morötter. Dubbel sats pannkakssmet med extra salt & extra ägg. Brynt stekfläsk & sen gratinera. Mumma!

Igår kväll tjuvsmakade vi på glöggen. Blossa 08 hade premiär på Systembolaget igår. Vi inköpte ett litet "förråd" så vi klarar oss fram till jul. Smaken är, som jag nämnt tidigare, blåbär & kryddnejlika. Jättefin blå flaska. Smaken är lite stark & absolut inte en sötsliskig glögg. Föll mig i smaken & ska njuta av den lite då & då framöver...

Jag skriver inte mer idag för jag är så mätt. Åt alldeles för mycket. Som vanligt ;- )

I fredags var det dags att ta Morris till veterinären. En knöl på magen skulle opereras bort. Fasta från 18.00 kvällen innan. Morris som vanligtvis är en mycket morgontrött vovve, var uppe tidigt i ottan & stod vakt i köket i hopp om att få sig en godbit. Men icke... I stället blev det en tidig bilfärd till veterinären, en rogivande spruta i benet & bums låg han på rygg & snarkade. Helt utslagen! Hämtade honom på eftermiddagen då han vaknat till & då var det ingen kaxig vovve följde med hem. Klädd i halskrage, darrande & hulkande av illamående. Väl hemma nedbäddad i mattes duntäcke kvicknade han till några timmar senare. Då var det full fräs igen. For runt med sina leksaker men ändock ett problem; halskragen. Den fastnade i stolsben, dörrposter, trappsteg etc..... Han får nog in tekniken om några dagar.

Det bästa av allt var att knölen var godartad & Morris är en frisk vovve. Matte kan pusta ut...

 Lite drogad...





2 dagar senare. Pigg men med en tratt på huvudet....