Helgen var skön & lat. Efter en segdragen förkylning fanns inte mycket energi över till annat.
Lördagen spenderades på stan. Där blev det ceasarlunch & jakt på en liten present till kvällens värdinna. Caesarsallad är det få förunnat att lyckas med... Det gäller att få till det rätta "stinget" i dressingen. Receptet nedan är suveränt. Om man vill ha lite mindre "sting" & mer lättflytande dressing kan denna spädas med förslagsvis crème fraiche.
Hur som helst; på Västerås Saluhall inköptes rosmarinskorpor, rödlöksmarmelad & en bit Chevette (hård getost). Dessa paketerades i en liten korg som sveptes in i cellofan. I stället för en blomma när vi skulle på kvällens middag.

Lördagskvällens middag var mycket trevlig. Det startades med champagne. Kan det bli bättre?! God mat & ett otroligt trevligt sällskap. Tack Tommy & Helene!!!

CAESARDRESSING

4-5 sardeller
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1,5 dl god olja (förslagsvis med neutral smak)
2 msk citronsaft
0,5 tsk Worcestershiresauce
0,5 dl riven parmesan
nymald svartpeppar
ev. chiliflingor

Mosa sardellerna. blanda med äggulan & dijonsenapen.
Rör i oljan droppvis.
Smaksätt med citonsaft, Worcestershiresauce, parmesan & svartpeppar från kvarn.
Beroende på saksättning/tillbehör till salladen kan dressingen smaksättas med en aning chili.
Caesarsallad blandas till precis innan den ska serveras. Annars blir den blöt & vissen.
Självklart görs en caesarsallad ALLTID med romansallad, brödkrutonger & parmesan i stora flagor.

Njut!

//M

Fredag!!!!
Äntligen, tycker många & jag med. Ska snart möta upp en vän för afterwork. Så det får bli middag ute idag.

I morgon kväll är vi bortbjudna på middag annars har vi inga större planer för helgen. Kanske en vända i svampskogen om vädret tillåter. Bakning finns också på lut... Det visar sig. Ibland är det skönt att ha livet oplanerat.

Martina! Älgreceptet som finns med här på bloggen, passar alldeles utmärkt även för hjort. Jag kan verkligen rekommendera det.

Njut av helgen! Det ska i alla fall jag göra.

//M
Thaifrikadeller fick det bli till middag. Enligt Leilas recept. Fantastiskt lättlagat & underbart gott. En typisk thailändsk doft spred sig i köket. Mmmmm..................
Det här är precis som Leila kallar det - "smartmat" eller man skulle kunna kalla det - "genvägsmat".
Tack Leila!

THAIFRIKADELLER

2portioner

250 valfri färs (jag valde mager fläskfärs)
 2 msk sweet chilisås
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk fisksås
6 champinjoner
0,5 röd paprika
5 dl färdig grön thaicurry på burk
kokta äggnudlar till servering
färsk koriander till garnering


Koka nudlar i saltat vatten.

Blanda färsen med kryddorna & rulla till små bollar
Sjud frikadellerna i vatten & hönsbuljong (2 tärningar) ca 4 minuter. Häll bort vätskan.

Dela champinjonerna på fyra & skär paprikan i strimlor.

Koka upp grönsaker tillsammans med thaicurryn.

Blanda i frikadellerna & servera i skål med nudlar & färsk koriander

Efter en uppiggande promenad i det underbara höstvädret har jag nu satt mig till ro för att kika lite i Leilas kokbok. Funderar lite på kvällsmaten. Hon har ett kapitel med vardagsfavoriter där jag nu hittat receptet på thaifrikadeller med nudlar. Låter supergott, enkelt & kan kanske vara något... Vi får se...
 
Lunchen idag bestod av Ribollita, en toscansk bröd- & bönsoppa som vi hade till middag igår. Enligt Jamie Oliver (Jamies Italien) betyder Ribollita bokstavligen 'kokt igen'. Nu för tiden är det en toscansk soppa gjord på bönor, bröd och svartkål, men ursprungligen gjordes den på rester av soppan från igår. Man tillsatte nya ingredienser bla bröd & soppan fick sig ett "omkok". Soppan blir mer som en gryta men den är fantastisk god & oerhört mättande. Det här är vår variant på Ribollita.

RIBOLLITA

1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
2 stjälkar bladselleri, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
100 g rökt sidfläsk (finskuret) eller 2 st isterband 15%
1/2 dl rödvin
1 burk plommontomater
3-4 hönsbuljongtärningar
1,2 liter vatten
2 burkar canellinibönor
450 g svartkål eller savoykål, grovt hackad
3-4 skivor dagsgammalt lantbröd, rostat med kanterna bortskurna, delat i större bitar
olivolja att ringla över
generöst med riven parmesanost till serveringen
 
Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, selleri, morot & sidfläsk tills grönsakerna mjuknat. Om du i stället använder isterband så ska detta tillsättas senare.
Häll över rödvinet. Tillsätt buljogtärningarna. Skär tomaterna i bitar & tillsätt dem & resterande tomatjuice i burken. Häll i vattnet & låt koka upp. Lägg då i kålen.
Täck med lock och låt småkoka i 20 minuter.
Om du föredrar isterband i stället för fläsk ska dessa tillsättas nu. Skär ett snitt i dem & smula ner köttet i soppan. Tillsätt bönorna. Låt koka i ytterligare 10 minuter. 
Strö över brödtärningarna, lite svartpeppar & generöst med parmesan vid serveringen.
Glöm ej att ringla olivolja över!!!

Titta vad jag hittade!
En bakelse i form av en liten väska. Såå söt!



Den & andra helt fantastiska bakverk kan du hitta på www.deandeluca.com
Se upp för priset bara! Snyggt = dyrt

//M
För en tid sedan fick vi en älgkalvstek av våra kära grannar med tillhörande tips på tillagning. I söndags var det dax att avnjuta delikatessen. Vi avnjöt steken med tillhörande enbärssås, klyftpotatis, smörfrästa trattkantareller, rårörda lingon & pressgurka. Underbart! Världsklass! Behöver jag säga något mer?
Själva tillagningen måste ske dagen innan eftersom steken ska marineras 1 dygn.

MARINERAD ÄLGSTEK

Ca 1,2 kg hel älgstek (innanlår, rostbiff)

Salt

Peppar

1 msk smör till stekning


TILL MARINAD:

1,5 dl Soya (Mrs Cheng´s)

4,5 msk äppelcidervinäger

0,5 tsk grovkrossad vit- & svartpeppar

0,5 tsk vardera av torkad dragon, timjan & basilika

1 stor skivad vitlöksklyfta


Putsa & bind köttet. Salta & peppra.

Stick in termometern från kortsidan.

Vänd i smält smör.

Stek i 125 grader till en temperatur på 60-62 grader.

Blanda marinaden i kraftig påse, gärna dubbel.

Lägg ner köttet, vänd om några gånger & pressa ur luften.

Marinera 1 dygn.

Skiva i tunna skivor.

Servera rumstempererat.


ENBÄRSSÅS

1-2 msk smör

2 msk finhackad rödlök

14 finhackade enbär

14 finkrossade vitpepparkorn

1,5 dl madeiravin (halvsött)

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

6 dl crème fraiche

1 msk soya

Ev. några droppar gin


Fräs lök, enbär & peppar lätt i smöret. Tillsätt vin & buljongtärningar & koka ihop till hälften.

Tillsätt grädde & crème fraiche & koka såsen ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med soya & ytterligare en skvätt vin. Såsen kan spetsas med några droppar gin mot slutet av tillagningen.

P.S Jag dubblade mängden enbär & vitpeppar

Receptet är hämtat ur:


Vilda Favoriter från Öster-Malmas jägarkök

I Vilda Favoriter hittar du recept för både vardag och fest.

Många personer med anknytning till Öster-Malma bidrar med sina recept. Bland klassiska viltrecept, med lite annorlunda smaker som t ex vitlök och timjan, hittar vi också den bästa av alla kryddor - äventyret bakom det fällda viltet.

Kan beställas via Jägarförbundets hemsida www.jagareforbundet.se/

VARM GETOST MED FÄRSKA FIKON

4 personer



4 tjocka skivor getost - Chévre (ca ½ kg)

4 rostade skivor lantbröd

4 färska fikon

½ dl socker

1 kvist färsk rosmarin

1 dl rödvin

1-2 msk balsamvinäger



Sätt ugnen på 200 grader

Rosta brödskivorna på ena sidan i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över brödskivorna på en plåt och placera en bit getost på varje skiva. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter.

Smält sockret i en stekpanna (helst gjutjärn). Dela fikonen i halvor och skär bort den yttersta skalkanten på varje halva så att fikonen ligger bra i stekpannan. Lägg ner fikonen i det smälta sockret och häll på balsamvinäger, hälften av rödvinet och rosmarinen som "repats". Vänd fikonen i såsen, häll på resten av rödvinet och låt det hela puttra i några minuter.

Lägg upp fikonen på den varma getosten och ringla lite sås över toasten.



Mmmm...



Hösten kan vara underbar! Starka färger som omger oss. Stort utbud av frukt & grönsaker. Skogspromenader & svamplockning. Doften av nybakad äppelkaka...



Tyvärr för hösten med sig andra saker såsom förkylningar.
Här sitter man nu, med igenkorkad näsa, feber & smaksinnet försatt ur spel. För de flesta brukar sjukdom såsom förkylning medföra minskad aptit. Inte i mitt fall! För trots att smaken inte finns där, vet jag att maten smakar gott & äter lika mycket ändå. Det blir dock svårare att smaksätta maten & familjen får under denna period extra "het" mat. Vem vet, kryddorna kanske kan hjälpa till att driva ut sjukdom & elände.


Har genom en arbetskamrat som har biodling som hobby, köpt en helt underbar honung. Närproducerad är den dessutom. Avnjuter den i te eller bara en matsked när jag är sugen på något sött. Honung har i alla tider varit inblandad i diverse huskurer mot förkylningar så varför inte... Honung använder jag ofta i matlagningen. Föredrar då den flytande varianten. En liten touch honung kan vara pricken över i:et.




Har man en örtagård/ätliga blommor i sin trädgård kan man fördel göra ett te som har gynnsam effekt på hälsan.


ÖRTTE MED HONUNG
1 tsk örter eller kronblad från ätliga blommor
1 msk grönt te
1 citronskiva
1-2 tsk honung

Häll kokande vatten över örterna
Låt stå 5minuter.
Tillsätt det gröna teet
Låt endast dra 1-2 minuter.
Sila. Häll upp i en stor kopp och tillsätt citron samt honung.


Njut!


Nu ska i alla fall jag ta mig en kopp...

//M

Mat & dryck är livet!!! Eller hur?!


Min blogg blir för mig en ventil för alla tankar om mat. Min matdagbok helt enkelt...


/Marléne
 

 
 
Lite om mig...

Jag arbetar som anestesisjuksköterska, är gift, bor i hus med barn & hund. Till vardags är det kärleken, träning, mat, musik & umgänge som står högst i kurs.
Man kan säga att jag är galen i brödbakning, mat, matlagning & middagar.
Testar ständigt nya recept, fixar med surdegarna, förfinar & utvecklar min bakteknik.

Här delar jag med mig av mina funderingar, tips & favoritrecept.

Enjoy!