PETIT FRANCES KANELBULLAR
15 stycken


Recept: Sébastien Boudet
Bullarna bakas med surdeg & jäsningsmetoden pouliche.
Tid: 1 tim + jäsning 20–24 tim


Pouliche (en jäsningsmetod):

200 g vetemjöl, gärna ekologiskt & utan tillsatser
2 dl kallt vatten
1 smula jäst (½ gram)
Deg:
550 g vetemjöl, gärna ekologiskt & utan tillsatser
1 dl mjölk
100 g cassonadesocker (råsocker)
100 g osaltat smör
1 ägggula
10 g salt
10 g grovkrossade kardemummakärnor
Fyllning:
250 g rumstempererat osaltat smör
100 g strösocker
25 g kanel
Sockerlag:
2 dl vatten
220 g strösocker

Pouliche:
Blanda och vispa jäst & vatten i en bunke. Sikta över vetemjölet & vispa till en pannkaksliknande smet.

Låt jäsa under fuktig duk 8–12 timmar (beroende på rumstemperaturen). Poulichen är klar när den har blivit stor, doftar underbart & kanterna går ner om man skakar lite på skålen.

Deg & utbakning:
Blanda ner alla degingredienser i poulichen & rör med en träslev tills du får en slät deg. Låt den vila under duk, efter 15 minuter ta ut & forma degen som en boll. Upprepa proceduren två gånger till.
Vispa ihop fyllningen & bred på degen. Forma som du vill.
Koka ihop sockerlagen & spara tills efter bakningen.
Lägg bullarna på plåten, spreja med vatten så att den kalla ugnen blir fuktig. Låt bullarna jäsa i ugnen tills de har dubblat sin storlek. Det kan ta upp till 12 timmar, men det är det värt! Bullarna bli inte bara fruktansvärt goda utan också hälsosamma!
Spreja vatten på bullarna & garnera med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen på 220 grader tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Ta ut bullarna från ugnen & pensla med sockerlagen. Et voilà!


Titta in hos Petite France!

 



Måste bara berätta om min modiga kollega Helena. Hon har tagit tjänstledigt från jobbet som narkossjusköterska för att kasta sig ut & prova vingarna. Hon satsar på sin dröm & har startat egen rörelse. Det började med ett brinnande intresse för inredning & fotografering. Detta har Helena delat med sig utav i sin välbesökta blogg på ett personligt sätt. Nu är företaget startat & ni måste bara kika in på hemsidan för HELENA K homestyling
Stort lycka till Helena!

   
 

Ibland behöver man bröd snabbt. Att baka med surdeg kräver lite planering. Här kommer receptet på ett snabbt & enkelt bröd som är supergott. Fick det hos min fd bästa granne. Nu har jag norpat till mig receptet. Tack bästa Caroline Pettersson! Vi saknar dig/er på Bernsborg!


CAROLINES HURTBULLE

2dl havregryn
5dl vetemjöl
0,5 dl krossade linfrön
0,5dl solrosfrön
1dl russin
1dl grovhackade hasselnötter
lite torkade, hackade aprikoser
2tsk bikarbonat
1tsk salt
4dl mild yoghurt el fil
0,5 dl flytande honung
0,5 dl lingonsylt

Ungen på 200 grader.
Blanda!
Klicka ner allt i smorda bakformar som rymmer 1 1/2 liter.
Grädda i nedre ugnen i ca 60 minuter - låt vila under bakduk.




Levain gör att degen växer så det knakar. Har idag gjort en råglevain "på en höft" dvs höftat lite med ingredienserna. Resultatet blev kanon så nu ska jag försöka minnas hur jag gick till väga & få det på pränt. Det är så kul & tacksamt att baka med levain.


RÅGLEVAIN

800 g levain
650 g Vetemjöl Special
150g stenmalet ekologisk rågmjöl
20 g russinjäst
550 g ljummet vatten
125 g rågsurdegsgrund
30 g havssalt


Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger.
Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 2 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper. Dra upp bakplåtspappret mellan bröden så de ej jäser ihop. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in & värm upp en plåt samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga samt sänk temperaturen till 200 grader. Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen. Grädda ca 10 minuter till - totaltid 40 minuter. Kontrollera innertemperturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.



 

   

I början av 90-talet var jag Au Pair i San Fransisco. Där fick jag smaka på ett fantastiskt surdegsbröd som är typiskt för San Fransisco-området. Brödet härstammar från tiden för USA:s guldrusch. Det är ett lite syrligare, ljust surdegsbröd med frasig skorpa. Det tar några dagar att baka eftersom degen ska vila i kylen många timmar i omgångar för att utveckla den där typiska syrliga smaken. Har bakat en första variant som jag startade för 3 dagar sedan. Receptet är direkt översatt från ett amerikanskt recept. Det blev lite kompaktare än vad jag hade hoppats på men det var otroligt gott. Läste igenom receptet igen & då upptäcker jag en eftertext där man beskriver skillnaden i fuktighet mellan amerikanskt mjöl & europeiskt. Det amerikanska mjölet har tydligen mycket högre fuktighet. Det innebär att jag måste dra ner på mjölmängden i receptet. Ska testa & utveckla receptet. Sen återkommer jag med det här på bloggen.
Nu ska jag njuta av en kvällsmacka! :-)

  


Så här ser det oftast ut i mitt kök. Alltid brödbak på gång & det kräver lite planering/förberedelse. Fördegar, surdegar & levain som "ligger" till sig. I gengäld goda, fantastiska & underbara bröd :-)

Måste bara få tipsa om ett superbröd hämtat från bloggen "Sara Bakar". Solhaga Sur - Det perfekta brödet och det är percis vad det är. Perfekt! Tar ett par dagar at baka men är så gott. För övrigt är bloggen "Sara Bakar" en jättebra inspirationskälla för bakning.






Levain är grunden till fantastiska franskbröd & baguetter (se recepten på Levainbaguetter & Bernsborgslevain).
Det här går inte att misslyckas med. Brukar man ha svårt att få fart på sina surdegar är levain ett säkert kort för att baka fantastiska bröd.
Wikipedia benämner Levain som en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd. Levain kan användas tillsammans med vanlig bagerijäst eller helt ersätta denna. Ett klassiskt bröd som bakas med levain är Panettone men normalt används levain för osötade vete- & rågbröd, t.ex. Pain de Campagne & Pain de seigle. Bröden får förnämliga egenskaper med en kraftig & god arom & håller sig färskt längre till skillnad från bröd bakad med konventionell jäst, som snabbare tappar smak & blir torrt.
För att göra levain behöver du russinjäst.
 
För att göra en Levain, startdeg, börjar man på kvällen:
20g vatten
40 g russinjäst
60 g vetemjöl special eller Manitoba Cream

Blandar allt i en glasskål täck med plastfilm & låt stå till nästa morgon på en varm plats. Golvvärme brukar vara ypperligt.
 

Efter steg 1.

Nu blandar man i ytterligare:
50 g vatten
60 g vetemjöl special

Låt stå till kvällen på varmt ställe.

 

Efter steg 2

Nu till sista steget.
Tag 600 g vatten & 1000 g vetemjöl special. Blanda med den ursprungliga degen i en stor skål & låt jäsa i en täckt skål, på varm plats till morgonen.

 

Nu har man en "levain". Den kan man ha i kylen i upp till en vecka. Men den ska helst vara täckt så den inte torkar. En plastlåda med lock brukar fungera bra (ganska stor).

Lycka till

Härlig deg som ger härliga bröd!







Måste bara tipsa om en fin blogg. En tjej som kommer från samma "byhåla" som mig men som lämnat det bakom sig för länge sedan. Precis som jag :-)
Här bloggar Therese om alla fina saker hon stöter på i livet, jobbet, vardagen, på fest etc? Skönhet, mode, inredning, mat & musik. Alla godbitar i livet!
Kika in hos Therese här!

Jaha, då var helgerna över. Jul, nyår, fest, mat, vinterkräksjuka & sjuk hund. Inte konstigt att man känner sig trött. Hur som helst blir det skönt att komma in i vardagsrutinerna igen. Vardagsmat så blir det lite ordning igen. Har faktiskt beställt en färdig matkasse med råvaror & recept från Ica. Kolla in på www.ica.se Hämtar den på måndag & då har vi livsmedel till middag för 4 personer i 5 dagar. Enkelt, bra, nyttigt & gott. Tid över till annat. Just nu till att bara återhämta sig & hämta kraft.

 Igår kom ett par fina väninnor förbi & vet ni vad de hade med sig?! Tulpaner! Hurra! Rosa/vita, skira vårtulpaner. Ut med tomtarna & in med förhoppning om vår! Tack Sari & Linda!

 
 
 
 
 
En levain låg i kylen & höll på att förgås. Det får inte hända så en laddning baguetter fick det bli. Åh vad bra de blev! Frasiga, lite segt inkråm med stora bubblor.
För att baka dessa baguetter behöver du en levain
 
 

LEVAINBAGUETTER

800 g levain
800 g vetemjöl special
550 g vatten
15 g russinjäst
30 g havssalt


Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 2 timmar. Vik ihop degen ett par gånger. Ställ in lådan i kylen & låt kalljäsa under natten. 1 timme innan utbakning tas bunken ut ur kylen för att stå på ett varmt ställe. Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 6 delar. Knåda inte degen. Sno degen till 6 st baguetter. Lite tjockare på mitten & avsmalnde i ändarna. Lägg på baguetteplåtar, strö över mjöl, lägg över bakduk & låt jäsa i 90 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 275 grader. Lägg en mindre ugnsfast form i botten av ugnen som får värmas upp ordentligt. Sätt in baguetterna, släng in ca 5 st isbitar i den ugnsfasta formen (bildar vattenånga) & sänk temperuturen till 250 grader. Efter 5 minuter ska du öppna ugnsluckan & vädra ut ånga under några sekunder. Grädda ytterligare i ca 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra en gång till under gräddningen. Baguetterna ska ha rejält med färg (bruna) för att få den härligt frasiga skorpan.

 
 
 





Väldigt ojämna i formen men ack så goda! :-)
 
 
 
 
 
 
 
Att göra sin egen vildjäst, i det här fallet russinjäst är väldigt enkelt. I gengäld ger det underbara bröd med härlig arom.
En klassisk levain (fransk surdeg) grundar sig på russinjäst.
Russinjästen är hållbar i kyl flera månader.
 
 

RUSSINJÄST
 

1000 g vatten
500 g russin
250 g socker
100 g honung

 


Värm vattnet till 30-35°. Häll över de andra ingredienserna och låt stå i en stängd burk på varm plats i 4-6 dagar. Rör om varje dag. När det börjar bubbla på ytan, sila bort russinen och häll upp på flaska. Denna russinjäst håller i flera månader i kylen.


 

 

 

 

I julklapp fick jag en jättefin bok med massor av recept & bilder på "innekakan" nr1 just nu - makroner.
"Makroner - Läckra, lyxiga & oemotståndliga" av Angela Drake.

Måste bara få tipsa om en jättefin blogg. Den handlar om att uppfylla en dröm. Sara som har bloggen lämnar en karriär bakom sig för att uppfylla sin dröm - att öppna ett eget stenugnsbageri. På bloggen har man kunnat följa Sara från idéen kläcktes till genomförandet att öppna bageriet. Personligt skrivet & med många fina recept & bilder. Titta in hos Sara på Solhaga Stenugnsbageri här!

 

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda i en burk eller bunke och låt stå i rumstemperatur över natten. Den här surdegsstarten blir något lös men för att få rätt mängd vatten i degen bör man göra starten så här, alltså med två delar vatten och en del mjöl.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (jag använde special)

Blanda allt utom valnötterna i ca 8 minuter på mellanhastighet. Degen är ganska vek/lös, helt i sin ordning. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter på lägsta hastigheten, man vill inte att nötterna ska gå sönder för mycket. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar på varm plats.

 

Blanda i valnötterna försiktigt...

Dag 2, eftermiddag/kväll
1. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två. Degen blir ju lite speciell med alla nötter, men jag försökte rundriva mina till runda bollar så gott det gick. Strö på lite mjöl (jag tog lite vanligt rågmjöl). Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275°. lägg en mindre ugnsfast form eller plåt på botten av ugnen.

3. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in 5 isbitar på formen/plåten i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 230° efter ca 10 minuter, öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen. Jag tycker det är fint när bröd får ordentligt med färg, men lägg på lite aluminiumfolie om du tycker de börjar bli lite väl mörka på ytan. Efter 35 minuter hade mina bröd nått en innertemperatur på 98°, då tog jag ut dem (det där kan förstås variera från ugn till ugn, så har man en stektermometer är det praktiskt tycker jag).


Fantastiska bröd

 

 

Vaknar sakta men säkert till liv efter gårdagens nyårsfirande. Mycket trevligt med fantastisk god mat & dryck. Det blev sent så klart eller tidigt är ett bättre uttryck...
Vi startade med en läcker äppelmartini & varma sötsalta cayennenötter.
Som förrätt en underbar jordärtskockssoppa toppad med rom, crème fraîche & handskalade räkor. Till det grissini smaksatta med kummin & flingsalt samt ett kallt rieslingvin.
Varmrätten bestod av helstekt rosmarinkryddad oxfilé på en rödvinssky, toppad med trattkantareller. Hasselbackspotatis, wokade sockerärtor & rödlök samt bearnaise för den som ville. UNDERBART!
Desserten blev en klassisk Pavlova med massor av färska bär. Sen champagne förstås!
Gott Nytt År!