Jag vet att det regelbundet läggs in recept på paj i denna blogg. Det är bara att erkänna; jag gillar paj. Kan varieras i det oändliga, går bra att förbereda & är bra bjudmat.




FÅROSTPAJ


PAJDEG:
6 dl vetemjöl (360 g)
300 g kallt smör
4-5 msk kallt vatten
FYLLNING:
3 gula lökar
2 msk rapsolja
4 dl riven lagrad ost
400 g grekisk fårost
4 msk hackad färsk basilika eller 4 tsk torkad
4 skivade tomater
2 dl svarta oliver
6 ägg
6 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

TILLBEHÖR:
blandad sallad
örtagårdssås


Receptet är dubbel sats av en paj som vanligtvis görs i en
24 cm pajform. Enkelt att göra till många. Vill man ha en
grövre deg kan 1/3 av vetemjölet bytas ut mot grahamsmjöl.


Pajdeg: Kör mjöl med smör i bitar i en matberedare till en smulig
massa. Tillsätt vatten & kör till en deg. Låt den vila 30 min i kylen.
Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut degen i botten & upp på
kanterna i en långpanna ca 30x40 cm. Nagga botten med en gaffel
& förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 min.
Fyllning: Skala & hacka löken. Fräs den mjuk i olja utan att ta
färg. Fördela löken på pajbottnen, strö över riven ost, smulad
fårost, basilika, skivade tomater & oliver. Vispa samman ägg,
mjölk, salt och peppar & häll det över pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 min. Servera med blandad
sallad & örtagårdssås. Örtagårdssåsen görs enklast med crème fraiche, majonnäs, finhackade blandade örter, örtsalt, några droppar citron & en gnutta socker.






SKALDJURSPAJ


PAJDEG:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk vatten

FYLLNING:

1 st lök, gul

150 g haricots verts

1 msk smör

300 g räkor, skalade

200 g krabbkött

100 g musslor, avrunna

4 st ägg

4 dl mjölk

1 dl dill, hackad

1 tsk salt

2 krm peppar

TILLBEHÖR:

gräddfil & citronklyftor


Blanda smör & mjöl, tillsätt vatten & arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare.
Kavla ut eller tryck ut den på botten & högt upp på kanterna i en pajform ca 24 cm i diam med löstagbar kant. Ställ kallt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Nagga skalet med en gaffel. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen.
Klyfta löken, rensa bönorna. Fräs lök & bönor i smör.
Blanda grönsakerna med skaldjuren, lägg i pajskalet. Vispa ihop ägg & mjölk med finhackad dill. Salta & peppra.
Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter, tillsfyllningen stannat.
Servera med en klick gräddfil & några citronklyftor





KANTARELLPAJ MED CAMENBERT

PAJDEG:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g smör, kylskåpskallt

1-2 msk iskallt vatten

FYLLNING:

1 liter kantareller, rensade

1 gul lök, skalad och hackad

Smör till stekning

175 g camembert eller brieost

3 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

0,5 tsk salt

1 krm nymalen peppar


Häll mjöl & salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

Tillsätt vattnet & mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen & den färdiga pajen blir sprödare.

Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24-26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.

Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor & fördela över svampen.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt & peppar. Häll äggstanningen över svampen & osten.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat & pajen har fin färg, cirka 40 minuter.





LÖKPAJ


PAJDEG:

3 dl vetemjöl

1 dl sesamfrö

125 g smör

1 krm salt

1 st pajform, med löstagbar botten

FYLLNING:

1 st purjolök

2 st gul lökar

2 st schalottenlökar

3 st vitlöksklyftor

2 msk smör

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 krm svartpeppar

1 msk färsk timjan, finhackad

75 g västerbottensost

2 st ägg

2 dl vispgrädde, eller mellangrädde


Blanda mjöl, sesamfrö, smör & salt i en bunke & nyp ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i botten & upp på kanterna av en pajform. Ställ den kallt minst 30 min.
Ansa, skölj & skala alla lökarna. Finstrimla purjo, vanlig lök & schalottenlök & finhacka vitlök.
Sätt ugnen på 200°. Hetta upp smör i en stekpanna & stek all löken på medelvärme tills den blir mjuk men inte får färg. Krydda med salt, socker, peppar & timjan. Ställ åt sidan.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 min. Ta ut det & fyll det med stekt lök blandat med riven ost.
Vispa samman ägg & grädde & häll över pajen. Grädda den mitt i ugnen ca 25 min.





PECORINOPAJ MED UGNSROSTADE TOMATER

Tomaterna kan bytas mot färdigköpta soltorkade eller färska cocktailtomater. Det går även att istället göra en stor paj. Utöka då ugnstiden till ca 30 minuter. Servera ljummen eller kall.


6 st filodegsark, stora

4 dl pecorino, riven

4 st ägg

4 dl matlagningsgrädde

olivolja, till pensling

UGNSTOMATER:

1 ask cocktailtomater, (250 g)

0,5 dl olivolja

salt & svartpeppar

socker

TILL GARNERING:

Basilikablad


Till 6 små pajformar, 10 cm i diameter
Skölj & dela cocktailtomaterna. Placera dem i en ugnsfast form, slå på olivolja & krydda generöst med salt, svartpeppar & socker.
Rosta tomaterna i ugn på låg värme. Ett riktmärke kan vara 100 grader i ca 3 timmar.
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg 3 ark filodeg på varandra. Ta ut rundlar som är något större än pajformen. Pensla formar & rundlar med olivolja. Klä formarna med 3 lager filodeg.
Blanda riven ost, ägg & grädde. Fördela ostfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt pajerna svalna & garnera med basilikablad & de rostade tomater ovanpå.



VÄSTERBOTTENPAJ MED FORELLROM & CRÈME FRAICHE

Jag vågar utlova succé! Den är god både varm & kall!


PAJDEG:
125 g smör, skuret i bitar
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

FYLLNING:
225 g västerbottenost, riven
1 dl mjölk
3 ägg
Salt & nymalen svartpeppar

TILL SERVERING & GARNERING:
2 dl créme fraiche
100 g forellrom
Gräslök
Svartpeppar


Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt vattnet & arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut den i en pajform, c:a 20 cm i diameter med hög kant. Nagga botten & förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst gärna kanten med folie.

Ta bort foliepappret & fördela den rivna osten i pajskalen. Vispa ihop mjölken med äggen. Salta & peppra. Fyll pajskalet med äggsmeten. Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat & fått vacker färg.

Dekorera med créme fraiche, forellrom, gräslök & svartpeppar.
Servera eventuellt lite grönsallad till. Mums!


ÄDEL RÄKPAJ

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
FYLLNING:
800 g oskalade räkor
1 dl finhackad dill
150 g ädelost
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
2 msk cajunkrydda (Knorr)
1 tsk salt
svartpeppar
GARNERING:
räkor
dill
½ citron i skivor
1 burk röd kaviar


Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl & smör i matberedare. Tillsätt vatten & kör tills du har en degboll. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila svalt ca 30 min.
Förgrädda pajskalet ca 10 min i nedre delen av ugnen.
Skala räkorna & hacka dillen. Spara några av räkorna till garnering.
Fördela räkorna i det förgräddade pajskalet.
Riv ädelosten. Vispa samman ägg, grädde & gräddfil i en skål. Tillsätt kryddor, ädelost & dill.
Häll fyllningen över räkorna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Garnera med räkor, dill, citronskivor & röd kaviar.


 

Valentin, hur ska det firas?! Tydligen är det romantisk middag som ligger på topp bland önskningarna. Här kommer några förslag på rätter som kan komponeras till en alla hjärtans dag middag.

DRINKAR
En god drink att starta med är aldrig fel. Annars tycker jag att champagne är det som gäller en sådan här dag.

BLUEBERRY  PUNSCH

1 dl krossad is

0,5 dl Vodka

4 tsk koncentrerad blåbärssaft

1 tsk Punsch

Pommac


Serveras ur raka whiskyglas eller grogglas om man vill få plats för mer Pommac.

Lägg is i glaset.
Häll över vodka, blåbärssaft och punsch.
Fyll på med Pommac och garnera med mynta.



MANAIA - HJÄRTEVÄNNEN
4 cl gin

2 cl Triple sec citruslikör

2 cl crème de bananas

2 cl Malibu

1 dl kokosmjölk


Blanda de 4 sprit- och likörsorterna i ett högt glas. Fyll på med samma mängd kokosmjölk.
Dekorera glaset med en stor jordgubbe spetsad på ett grillspett av trä. Fäst en vacker blomma på pinnens övre del.



FRUSEN VODKADRINK
70 cl vodka
6 dl kokoste (eller vaniljte)
6 dl tropisk juice
sprite eller 7 up


Fryses med lock, minst ett dygn innan den ska serveras. Den fryser inte helt.

Skopa upp i glas. Häll i sprite eller 7 up så det täcker.


FÖRRÄTTER

GRÖN SPARRIS MED SERRANOSKINKA & BRÄNNVINSOST
1 dl kapris

1 msk smör

0,5 msk socker

Cirka 4 sparrisar per man

1 skiva Serranoskinka per sparris

1 ask cocktailtomater

Sommarlök eller rödlök

Vällagrad, mager brännvinsost

Kallpressad rapsolja

Balsamvinäger

Salt & svartpeppar


Bryn smör & socker och kapris på medelvärme i en liten kastrull tills sockret har fått gyllenbrun färg. Häll upp på smörpapper för att svalna.

Rulla en skiva Serranoskinka runt varje sparris & lägg i en ugnsform. Salta, peppra & skvätt över rapsolja. Rosta i ugn på 230 grader i cirka 10 minuter.

Skär tomater & salladslök och fördela på ett stort fat. Riv osten grovt över. Placera sparrisrullarna ovanpå & häll spadet från ugnsformen över. Smaka av med balsamvinäger & garnera med den karamelliserade kaprisen. 


VERAS MUSSLOR

1 nät färska blåmusslor
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
ca ½ msk Pimentón de la Vera
3 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk koncentrerad hummerbuljong
salt & svartpeppar


Lägg musslorna i en stor bunke & skölj dem noga under rinnande kallt vatten i ca 2 minuter. Skrapa därefter bort det "skägg" som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.

Hetta upp en vid kastrull med rapsolja & fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt paprikapulvret & låt det hastigt fräsa med. Höj värmen & lägg ner musslorna. Låt allt fräsa ordentligt en kort stund, rör runt under tiden med en träslev. Slå på vin, vatten & hummerfond & låt koka under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt & peppar. Servera med ett gott bröd. Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.

Får du inte tag i Pimentón de la Vera kan du ersätta det hela med en blandning på ett bra paprikapulver (som du t ex kan köpa i österländska livs) & ett litet uns chipotlepasta (finns bland sydamerikanska livsmedel i mataffären)



CARPACCIO DI BRESAOLA
10 tunna skivor bresaola
0,5 msk extra vergine olivolja
1 tsk citronsaft
Grov svartpeppar
Ruccola
2 msk riven eller hyvlad god lagrad parmesanost

Lägg bresaolan på ett fat och ringla oljan över.
Peppra och pressa citronsaften över. Lägg på parmesanosten och garnera med ruccola.



JORDÄRTSKOCKSSOPPA

Fantastiskt god soppa med många fylliga smaker.


6 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 schalottenlökar
1,5 dl fiskfond
0,5 dl sött vitt vin, gärna sauternes
1,5 dl vispgrädde
2 marinerade kronärtskockshjärtan eller 2 msk färdigköpt kronärtskockspesto
0,5 msk smör
Salt & nymalen svartpeppar

Några droppar tryffelolja
Gräslök


Skala & dela jordärtskockorna. Rosta vitlöksklyftorna i oljan på inte alltför hög värme. Finhacka schalottenlöken & tillsätt till vitlöken. Fräs ytterligare någon minut. Tillsätt jordärtskockorna, fiskfond & vin. Koka ner till en tredjedel återstår av vätskan.

Tillsätt grädden & kronärtskockorna eller kronärtskockspesto, koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät.

Vispa ner smöret & smaka av med salt & peppar.

Droppa över tryffelolja & dekorera med gräslök & servera med ett gott bröd.


VARM GETOST MED FÄRSKA FIKON
2 rostade skivor lantbröd

2 färska fikon

3/4 dl socker

1 kvist färsk rosmarin

0,5 dl rödvin

1 msk balsamvinäger


Sätt ugnen på 200 grader

Rosta brödskivorna på ena sidan i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över brödskivorna på en plåt och placera en bit getost på varje skiva. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter.

Smält sockret i en stekpanna (helst gjutjärn). Dela fikonen i halvor och skär bort den yttersta skalkanten på varje halva så att fikonen ligger bra i stekpannan. Lägg ner fikonen i det smälta sockret och häll på balsamvinäger, hälften av rödvinet och rosmarinen som "repats". Vänd fikonen i såsen, häll på resten av rödvinet och låt det hela puttra i några minuter.

Lägg upp fikonen på den varma getosten och ringla lite sås över toasten.



VARMRÄTTER

PARMALINDAD KYCKLINGFILÈ MED BALSAMICOSÅS

3-4 kycklingfiléer (beroende på storlek)
4 skivor (eller 2 om de är mycket stora) inte alltför tunna skivor parmaskinka
färsk rosmarin
6 vitlöksklyftor
1 lagerblad
0,25 dl olivolja av god kvalitét
0,25 dl balsamvinäger
1 msk smör
Örtsalt & nymalen svartpeppar

Ris, gärna svart, rött eller råris, eller potatisklyftor eller pasta

Någon kokt grönsak, blomkål/broccoli/ sockerärtor & sallad


Repa några kvistar av rosmarin & strö ut över kycklingfiléerna. Linda en parmaskinka runt varje kycklingfilé. Placera paketen i en ugnsfast form tillsammans med skalade hela vitlöksklyftor & lagerblad.

Vispa ihop olivolja & balsamvinäger. Häll över kycklingen. Klicka ut smöret, salta & peppra.
Stick till sist in lite kvistar av rosmarin lite här & var. Sätt in fatet i knappt 200° i c:a 30 minuter.

Servera med ris, potatisklyftor, risotto eller pasta, någon kokt grönsak &/eller sallad.



PILGRIMSMUSSLOR MED CHAMPAGNESÅS
Servera dem dagen till ära med rött ris. Bjud på rosa champagne att dricka till.


1 paket saffran, 0,5 g

Ca 75 g smör
30 pilgrimsmusslor, 5 per person
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
4 dl matlagningsgrädde eller 2 dl vispgrädde + 2 dl matlagningsgrädde
1 msk hummerfond
Salt & peppar
Persilja
Rött ris, råris eller vanligt vitt ris


Koka riset.
Hetta upp en stor panna, helst teflonpanna. Rosta saffranet på hög värme hastigt tills det doftar härligt. Ta upp det försiktigt & lägg det på ett litet fat.
Smält hälften av smöret i pannan. Tillsätt hälften av musslorna & stek dem 2 minuter på varje sida. Ta upp dem & håll dem varma under folie medan de resterande musslorna steks i resten av smöret. Ta upp & lägg dem tillsammans med de andra under foliet.
Tillsätt saffran till skyn. Häll på champagnen & grädden. Sänk värmen något & låt såsen puttra ihop till en slät sås. Smaka av med fond, salt & peppar. Tillsätt musslorna till såsen & servera med riset. Garnera med persilja.


(Källa: Monica Ahlberg)


KÄRLEKSGRYTA

1 st Fläskfilé

500 gram Skalade räkor

1 st Röd paprika

1 st Gul paprika

2 st Gul lök

3 dl Grädde

200 gram Champinjoner

2 msk Tomatpuré

1 klyfta Vitlök

2 msk Senap

2 tsk curry

salt

Svart eller vitpeppar


Skiva fläskfilén & löken plus paprikorna. Bryn tillsammans med salt & peppar.
Häll i grädden, svamp, tomatpurén & kryddorna.
Låt puttra på svag värme i c:a 40-50 minuter.
10 minuter innan det skall serveras häll i räkorna de skall precis bli varma.
Serveras med pressad potatis & en grönsallad.

(Tips: Caroline Pettersson. Källa: http://www.aftonbladet.se/)



BASILIKALAMM
400 g lammytterfilé
eller 1 1/4 kilo av lammsadel
1 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
10-12 basilikablad
4 skivor lufttorkad skinka, 50 g
Sås:
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl buljong
1 tsk arrowrot
1 msk tomatpuré
50 g fetaost
2-3 msk mager kesella
Grönsaker:
100 g sockerärter
100 g broccoli
100 g salladslök eller späd purjolök
1 burk kronärtskockshjärtan
2 dl kokta bönor, t ex gröna mungbönor
färsk basilika


Sätt ugnen på 200°. Skär loss ryggfiléerna från benet eller be om hjälp i köttdisken. Häll lite olja i en ugnssäker form & vänd köttet i oljan. Krydda med salt & peppar. Täck köttet med basilikablad & vira skinkan runt köttet. Stick in en kött-termometer från kortsidan så spetsen kommer mitt i köttet.
Ansa & skär grönsakerna i bitar. Blanda vin, buljong, arrowrot & tomatpuré. Mosa fetaosten & rör ihop den med kesellan.
Stek köttet i mitten av ugnen 12-15 min tills innertemperaturen är 65°, konsistensen är nästan fast & köttsaften rosa.
Koka grönsakerna i lättsaltat vatten några min & värm bönorna.
Vispa ur formen med tomatskyn & koka upp. Skiva köttet & servera med skyn, grönsakerna, oströran & färsk basilika.



EFTERRÄTTER


KANELPANNACOTTA RÅSTRÖSOCKERSTEKTA ÄPPELKLYFTOR

1,5 dl matlagningsgrädde
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 kanelstång
Gelé
3/4 dl äpplejuice
2,5 msk Dansukker Gelésocker Multi
Äppleklyftor 
1 äpple
1 msk smör 
1 msk Råsocker Strö

Koka upp grädden & kanelen & sjud i 2 minuter. Tag bort kanelen. Lägg i gelésockret & koka i 30 sekunder Häll upp i 4 portionsglas. Ställ i kylskåp.
Koka upp juice & gelésocker. Låt svalna något. Fördela gelét över den stelnade pannacottan. Ställ i kylskåp tills de skall ätas.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem knappt mjuka i matfett & råsocker. Fördela dem på 2 assietter. Ställ pannacottaglasen vid sidan om. Servera direkt medan äppleklyftorna fortfarande är ljumna.

(Källa: www.dansukker.com)



CHOKLADÄLSKARENS DRÖM
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Servering:
löst vispad grädde


Smörj en 2-liters form med löstagbar kant. Värm ugnen till 225°.
Smält smör & sönderbruten choklad över låg värme i en kastrull.
Vispa ägg & socker luftigt. Blanda mjöl & bakpulver.
Rör försiktigt ner den något avsvalnade choklad- & smörsmeten i ägg- & sockervispet.
Vänd ner mjölet & blanda varsamt så att smeten blir slät, men inte så mycket att den sjunker ihop.
Häll smeten i formen & grädda mitt i ugnen 15-20 min. Kakan hinner inte stanna helt utan är fortfarande lös i mitten.
Ta ut & kyl den och servera chokladtårtan kall med löst vispad grädde.

Den "ogräddade smeten" mitt i kakan upplevs som en god fyllning. Idealiskt är att baka kakan dagen innan och ställa den i kylen till nästa dag. Sedan tas den ur kylen en kvart innan den ska serveras. Då blir den krämig & god.



RÖDA BÄR UNDER PISTASCHTÄCKE

2,5 dl hallon

2,5 dl jordgubbar

3/4 dl strösocker

1 dl pistaschnötter, skalade, osaltade (ca 70 g)

3/4 dl vetemjöl

50 g smör, kylskåpskallt

Vaniljglass


Sätt ugnen på 250°. Skölj och ansa bären, halvera jordgubbarna & lägg bären i en ugnssäker form eller ugnssäkra portionsskålar. Strö över hälften av sockret.
Hacka nötterna i en matberedare. Tillsätt mjöl & resten av sockret. Strö blandningen över bären. Hyvla över smöret med en osthyvel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Servera bären lätt avsvalnade med glass.

(Källa: www.alltommat.se)



Nu har jag inte bloggat på ett tag. Ibland finns man bara till & ibland hinner/orkar man bara göra det som är ett absolut måste. Vardagsmaten ska gå fort att laga, vara god & näringsriktig. Inte lätt när tiden tryter.
Hur som helst; just nu är jag lite smågalen i mango. Tycker mangons söta smak & mjuka konsistens livar upp smaklökarna & tillvaron. Njuter den gärna naturell men mangon kan med fördel användas i matlagningen. Så här följer några goda recept med, samt tips på hur man skär upp en mango.




MANGOKYCKLING
6 port


6 st kycklingfiléer

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

1 st purjolök

1 st röd paprika

1 msk smör

1 st hönsbuljongtärning

3 dl vatten

1,5 msk kinesisk soja

2 tsk sambal oelek

3 dl crème fraiche

3 msk mango chutney

1 st stor mangofrukt


Skär ansad purjolök & paprika i strimlor. Fräs dem hastigt i smör. Smula ned buljongtärningen i en kastrull och tillsätt vatten, soja, sambal oelek, crème fraiche & mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 min.
Salta & peppra kycklingfiléerna. Bryn dem i stekpanna i smör 2-3 min per sida. Lägg på ett lock & stek färdigt filéerna på medelvärme ca 8 min. Ta upp dem & täck med folie.
Halvera mangon, följ den platta kärnan & tag bort den.
Skär bort skalet & skär fruktköttet i bitar. Lägg tillbaka
kycklingen i stekpannan tillsammans med paprika & purjolök, häll över såsen & koka upp. Lägg i mango strax före servering.





MANGOGRATINERAD KYCKLING

4 port

4 kycklingfiléer

1 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

2 paprikor i olika färger

2 tsk vetemjöl

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk mangochutney

1 krm cayennepeppar

kokosflingor


Stek kycklingfiléerna i smör ca 4 min per sida. Salta & peppra. Lägg i en ugnsäker form.

Skär paprikorna i strimlar & lägg ovanpå kycklingen.

Blanda mjöl, yoghurt, mango chutney & cayenne. Häll över kycklingen.

Stek i ugn ca 15 min i 200 grader tills gratängen fått fin färg.

Strö över kokosflingor. Servera med ris & kokt broccoli.



MANGOSALSA
God till såväl grillbiff som grillad kyckling och laxkotlett & den grillade fisken i folie

2 st eller 1 stor mango

1 st röd spansk peppar, hackad

1 msk lime, pressad

2 msk olivolja

0,5 tsk salt
 

Skär ut mangon, ta bort kärnor & mellanväggar på mangon. Tärna smått & blanda med spansk peppar, lime, olivolja & salt.





LEILAS TURBOCHEESECAKE


250 g  ricottaost

0,5 tsk  vaniljsocker

8 st  digestivekex


Fruktsallad:

1 st  mango, färsk

5 dl  jordgubbar

2 msk  honung, flytande

1 msk  mangobalsamvinäger

Skala, kärna ur & skär mangon i tärningar och bitar.
Skiva eller tärna jordgubbarna.
Blanda frukten med honung och vinäger.
Smaksätt ricottan med vaniljsocker & varva den med
fruktsalladen & krossade kex i portionsglas.

(Receptet är hämtat ur boken "Leilas middagstips" )





MANGOMARMELAD MED VANILJ


1 st  mango, (medelstor)

1 st  apelsin, saften

0,5 st  vaniljstång

1,5 dl  syltsocker

Skala & skär mangon i små bitar.
Lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt apelsinsaften, vaniljfrön, vaniljstången & sockret. Låt koka upp & låt sedan koka på mellanvärme utan lock i cirka 30 minuter. Rör om då & då.
Häll upp i rena burkar & förvara i kylskåp.

(Källa: http://www.alltommat.se/)

På eftermiddagen var Anna W, Anna J, Emma & Agnes, Joanna & William hos mig på fika. Agnes & William gottade ganska bra på kärleksmumsen...
Trevligt att bara träffas på en fika, prata & skratta. Det behövs!!!!
Hoppas vi ses snart igen!




KÄRLEKSMUMS

5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl mjölk
200 g mörk choklad

Glasyr
75 g smör
4,5 msk starkt kaffe

3 msk kakao 
3 tsk vaniljsocker

4,5 dl florsocker
kokos

Sätt ugnen på 225 grader
Vispa ägg & strösocker pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver & kakao i en skål.

Sikta mjölblandningen i äggsmeten & vänd försiktigt ihop smeten.

Smält smöret & blanda det med mjölken, rör ner det i smeten.

Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper & häll i smeten.

Hacka chokladen grovt & strö över smeten.

Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

Gör glasyren. Smält smör i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker & florsocker till en jämn smet.

Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Serveras skuren i bitar.






BITTERMANDELKAKA


5 ägg
4½ dl socker
4½ dl vetemjöl
200 g smält margarin eller smör
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Ca 0,5 tsk bittermandelolja
Glasyr
3½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 droppar bittermandelolja
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en form 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Vispa ägg & socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl & bakpulver. Blanda i det tillsammans med det smälta smöret, mjölk & bittermandeloljan i smeten & rör om.
Häll den i formen & grädda längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Täck över med folie mot slutet av gräddningen om den ser ut att bli bränd. Låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över den kalla kakan & låt stelna.






WIENERSTÄNGER
60st

250 g smör
1½ dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt
Glasyr
1,5 dl florsocker
1,5 msk vatten


Glaserade syltkakor. Om kakorna ska frysas, glasera dem efter upptining.
Sätt ugnen på 225 grader. Rör rumsvarmt fett & socker poröst. Rör ner äggen, ett i taget & mjölet blandat med bakpulvret. Rulla 4 längder, lika långa som plåten. Lägg dem på plåten, klädd med bakplåtspapper. Gör en fördjupning mitt i varje längd. Fyll den med sylt eller gelé. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt längderna kallna på plåten. Rör ihop florsocker & vatten till glasyren. Ringla den över längderna. Skär dem i sneda, ca 2 1/2 cm breda bitar.


 

SM i pizzabakning är avgjort. Den vinnande skapelsen, "Exotisk Strutspizza" , innehåller bland annat surdeg, koriandertomatsås, Red Label ost, parmesan, kiwiolja, marinerad strutsfile, rödchili toppad med färska koriander.
Läs mer på: www.vlt.se/artikelmall.asp?version=863957 samt www.aftonbladet.se/matvin/article4329538.ab



Källa:
www.vlt.se
www.aftonbladet.se
I fall du har missat det finns det en ny KESO® från Arla sedan en tid tillbaka.

Den har smaken Äpple Päron Vanilj. Jättegod! Nästan som en dessert...

KESO® tillsammans med frukt är en passande kombination. Det ger en god mättnadskänsla samtidigt som det ger dig bra näringsämnen. I den nya fruktvarianten har Arla valt att tillsätta mycket bitar av frukt för att få den sunda känslan & en god fruktsmak. Ett perfekt mellanmål att äta bara som den är, ihop med plättar eller som en klick på en fruktsallad.


Källa: www.arla.se




GULASCHSOPPA MED CRÈME FRAICHEKLICK
8-10 pers

7 gula lökar, hackade

5 potatisar, skalade & tärnade
3 morötter, skalade & finhackade

1 Paprika, tärnad i halvcentimeters bitar

2 msk olja

800 g nötfärs
1,5 liter stark oxbuljong

600 g krossade tomater
5 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk kummin, mortlad
3 msk mejram
4 msk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 msk socker

salt & peppar

5 dl lätt crème fraiche
1 stor pressad vitlöksklyfta
italiensk salladskrydda

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt köttfärsen & fräs. Tillsätt tomatpurén & fräs någon minut.
Slå på buljong, krossade tomater, vitlök, kryddor, socker & salt. Låt koka 1 timme!
Tillsätt potatis, morötter & paprika & koka tills potatisen är genomkokt. Smaka av & krydda eventuellt mer.
Blanda ihop "crème fraiche klicken" medan soppan kokas så den får vila en stund & få bra smak.
Servera soppan med en "crème fraiche klick" & nybakat bröd.
En tjeckisk öl passar bra till! T.ex. Gambrinus.

 

Gambrinus har en ljus gyllengul färg. En maltig, lätt rostad doft med inslag av bröd & honung. Medelstor beska. Ganska smakrikt öl med maltig ton & inslag av brödkryddor. Torr avslutning. Serveras vid 8-10°C till husmanskost & charkuterier.


Gambrinus, en flamländsk sagokonung, vilken enligt legenden ska ha uppfunnit ölet.

På 1200-talet gjorde Jan Primus, (Gambrinus) hertig av Brabant & Flandern i Belgien stora insatser för att främja ölet. Det medförde att han helgonförklarades & sedermera ölets konung. Gambrinus har bland annat givit namn åt ett tjeckiskt ölmärke.

Ibland behöver man tröstäta. Jag har stukat foten & har ont. Tycker synd om mig själv... Då kan man skapa något så fantastiskt som cheesecake. Se receptet nedan. Det räcker till många bitar..... & ger bra tröst....





HALLONCHEESECAKE

Botten:
14 digestivekex
1/2 dl socker
60 g smör

Fyllning:
250 g philadelphiaost
1 dl socker
2 äggulor + 2 äggvitor
1 msk vetemjöl
1 1/2 msk saft & 1 tsk rivet skal av 1/2 citron
1 dl hallon

Garnering:
2 dl creme fraiche
2 msk florsocker
rivet skal av en halv citron
1/2 liter färska hallon
florsocker
ev ätbara blommor till dekoration

Sätt ugnen på 175°. Krossa digestivekexen & blanda med sockret. Använd gärna en matberedare.
Smält smöret & rör ner det i kexblandningen.
Bred ut massan i bottnen & en bit upp på kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 5 min.
Rör ihop osten med sockret. Dela äggen i vitor & gulor. Rör i gulorna i ostsmeten. Vispa vitorna till hårt skum.
Rör ner mjöl, citronsaft & citronskal i ostsmeten & tillsätt de uppvispade äggvitorna försiktigt.
Mosa hallonen lätt & vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i formen & grädda på nedersta falsen ca 40 min. Låt svalna & lossa kakan ur formen.

Rör ihop creme fraiche & florsocker med det rivna citronskalet & bred över den kalla kakan. Garnera med hallon, ev blommor & siktat florsocker.