Sen har det blivit några bröd så klart även om jag slarvat med uppdateringen här på bloggen. Fy skäms på mig!
Snodde ihop det här brödet & det var inte fy skam. Formade det som en fläta. Fint & gott! 
 
 
MIXBRÖD
 

500 g ljummet vatten
20 g russinjäst
600 g vetemjöl special
200 g durummjöl
25 g dinkel fullkorn
350 g uppfriskad vetesur
100 g uppfriskad rågsur
25 g havssalt
 
 

Kör alla ingredienser, utom saltet, ungefär 20 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.Strö över vetemjöl, skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Jag delade degen i 3 delar, strödde över rikligt med mjöl & formade/rullade försiktigt ut till 3 längder. Dessa formades/flätades till en stor fläta som jag strödde lite vetemjöl över & lät jäsa i ytterligare 60 minuter på bakplåtspappersklädd bricka under handduk. Värm under tiden ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

 Skjutsa in brödet & bakplåtspappret i ugnen! Hiva in några isbitar (5-6 st) i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 225 grader. 

Efter 20 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

 

 

 

 

 

 
 
Haft lite sommaruppehåll. Man är trött när man börjar jobba igen trots att man haft semester & vilat upp sig. Det tar en stund innan man är inne i "vardagssnurren" igen. Så det har blivit lite si & så med inlägge här på bloggen.
I helgen gjorde min fina man sin alldeles underbara paella. Det var hans paella han briljerade med första gången jag blev bjuden på middag...  
 
  
Annars har det varit sköna dagar. Vi har varit ut på Mälaren en sväng, umgåtts med vänner, myst på balkong & altan & myst med fina systersonen Ludvig så klart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DINKELSNURROR

500 g ljummet vatten

650 g vetemjöl special

150 g fullkornsdinkel

450 g uppfriskad vetesur

5 g flytande honung

30 g havssalt

 

 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 20 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme.

Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till "2 snurror" genom att vrida åt motsatt håll & trycka till ändarna. Lägg bröden bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över mjöl, täck över & låt jäsa 2 timmar.

Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 25 eller tills innertemperturen är 98 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

 

 
 
 
 
I natt kl 02:03 tittade han ut. ÄNTLIGEN! Som vi har väntat..
55 cm lång & 4435 g tung
Mosters lilla hjärta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Då var det över! Semestern är slut & idag var det tillbaks till den brutala verkligheten. Jag älskar verkligen den där semesterkänslan då man tar dagen som den kommer & gör det som faller en in för stunden. Nu är det jobbtider, trötthet, matlådor, jakten på sömn & känslan av att inte hinna med allt som borde göras. Suck! Å andra sidan har jag ett spännande arbete, en underbar man, ett trevligt hem, fina vänner & hälsan i behåll så varför gnälla?! Jo, jag miste precis den där frihetskänslan men det har jag snart glömt. Blink, blink!
 
Helgen var det full fart på. Fredagen började med träning sen lunch med fin väninna på Nya Hattfabriken. På kvällen hem till goda vänner för grillning & i lördags blev vi bjudna på Kajplats 9. Jag har väl ändå inget att gnälla över. Eller hur?
På Kajplats 9 blev det lite av varje. Charkuterier, Moules Frites & en fantastisk skaldjursrisotto med marulk & king crab. Mums!
 
 
  
 
 
Söndagen var lång & seg. Jag pysslade lite hemma, bakade & slöade i soffan med några filmer. Under tiden jäste ett finfint lantbröd som ni finner receptet på här nedan. Å så kan "gnällspiken" berätta att det sista som gjordes innan hon slöt sina bruna var att boka en resa till varmare breddgrader i februari/mars. För de är jag värd!!!!!! :-) 
Hej så länge!
 
 
LANTBRÖD MED LINFRÖ
Ett lite mörkare bröd som ändock är fluffigt med stora hål & knaprig skorpa.
 
510 g ljummet vatten
200 g ekologiskt stenmalet rågmjöl
600 g vetemjöl special
300 g uppfriskad vetesur
150 g uppfriskad rågsur
30 g hela linfrön
5 g flytande honung
30 g havssalt
 

Kör alla ingredienser utom salt på lägsta hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 4-5 timmar i rumstemperatur.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa färdigt eller skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 ovala bröd bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl täck över & låt jäsa 2 timmar. 

Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 20 minuter, släpp ut ånga & sänk sedan temperaturen till 200 grader. 

Grädda bröden i ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Love is in the air!
 
Camilla & Tomas har gift sig!
Sååå fina!
Grattis!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
I onsdags var jag på mingel!
Kajplats 9 hade smygpremiär nere vid Tullhuset här i Västerås. Det är den nya, heta saluhallen/restaurangen här i stan. Inriktningen är i huvudsak färsk fisk, skaldjur eller rejäla köttbitar från hängmörningsskåpet. Enkelt men smarrigt; färska räkor med aioli, en rejäl skaldjursplateau, heta kycklingvingar, hängmörad entrecôte etc.
 
Onsdagens mingel med snittar, ostron, charkuterier & prosecco gav en försmak på god kvalitét vad gäller råvarorna. Allt var utsökt! Sen gjorde det inte saken sämre att solen värmde restaurangens terass som var fylld av förväntansfulla gäster.
 
Ett stort grattis till Kajplats 9 för ett väl genomtänkt koncept! Det här är något riktigt bra!
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glada & nöjda minglare!
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Har spunnit vidare på mitt “långknådade” grundrecept. Till grillningen I fredags gjorde jag en variant med örter & flingsalt. Mums! Degen jäser under natt i kyl så kom ihåg att börja I tid.

 

 

ÖRTBRÖD

500 g ljummet vatten

800 g vetemjöl special

450 g uppfriskad vetesur

2 tsk torkad oregano

2 tsk torkad timjan

30 g havssalt

torkad oregano, timjan & flingsalt

mjölk att pensla med

 

 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 20 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme.

Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 ovala bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Täck över & låt jäsa 2 timmar.

Pensla bröden med mjölk, strö över örter & flingsalt. Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

 Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

 

 
 
 
 
 
 
 
I fredags hade jag ett gäng trevliga, goa, glada damer här. Vi grillade, drack gott & skrattade till 05.00 på morgonen. Det är sådant här som fyller ens hjärta & ger energi för en lång tid framöver.
Stort tack till mina fina damer!
Love you!
 
 
 
 
  
 
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Har ett mycket bra grundrecept som ska knådas lite längre & som går att variera på alla möjliga sätt & vis. Härom dagen blev det med grahamsmjöl & russin som blivit kvar sedan russinjästtillverkningen. Det här bröden reser sig mycket bra troligen pga att det är ganska mycket surdeg i receptet. Som vanligt ska man ha en väl uppfriskad surdeg. Degen jäser under natt i kyl.

 

 

GRAHAM & RUSSIN 

500 g ljummet vatten

625 g vetemjöl special

200 g grahamsmjöl

450 g uppfriskad vetesur

30 g havssalt

2 dl blötlagda russin

 

Kör alla ingredienser utom salt & russin på lägsta hastighet i 20 minuter så den blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över russinen & mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Försök samtidigt att se till att russinen fördelas i degen. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme.

Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 ovala bröd bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden på bricka klädd med bakplåtspapper. Täck över & låt jäsa 2 timmar. 

Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader. 

Släpp ut ånga efter 20 minuter. 

Grädda bröden i ca 40 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Idag blev det en sväng till Karmansbo Herrgård i Kolsva för att ta en fika. Inte vilken fika som helst utan kakbuffé! Vi åt inte så mycket som vi trodde vi skulle göra. Det blir lite för mycket av det goda. Allt är hembakt & de hade mycket gott kaffe.

Karmansbo Bruk har anor från slutet av 1500-talet & herrgården uppfördes 1759 av brukspatron Martin Ludvig Örnsköld. På 1800-talet arbetade ca 150 personer på bruket. I en av flyglarna bedrevs gratis skola för bygdens barn under 50 år. Från 30-talet till 50-talet bedrevs pensionat här. Mellan 1954 & 1997 ägdes herrgården av Volvo. Detta för att de anställda skulle kunna tillbringa semestern här. Många Volvo-anställda har genomgått sin internutbildning på herrgården.

Lite kuriosa; Yvonne Ryding & hennes sambo arrenderade herrgården mellan 2004 till 2008...

Kika in här för att läsa lite mer & här för att hitta dit..

Det var en himla trevlig utflykt även om vi mådde lite tjyvens efter sockerchocken…

 

 

       

 

 

      

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

För några dagar sedan åt jag lunch med en gammal vän från studietiden. Hon ska alldeles snart få sitt andra barn. Det är faktiskt bara några dagar kvar. 

Det var så himla trevligt att ses då vi inte fått till en träff på VÄLDIGT länge. Det sköna är att när vi ses är det som vanligt. Det gillar jag!

Nina var så fin med bara en stor mage & inget annat extra på kroppen.

Lycka till nu Nina!

 

     

 

 

  

 

Vad har jag mer pysslat med. Jo, en liten stadsvandring på Kyrkbacken här i Västerås. Kan verkligen rekommenderas. Så intressant att få lite fakta om de gamla kvarteren & om hur det var att leva där för några hundra år sedan.

 

 

 

 

 

 

I helgen har det varit Cityfestival med diverse marknadsstånd & artister som uppträtt. I fredags var vi ett gäng tjejer som tittade på Loreen. Blev väl inte så värst imponerad. Å andra sidan har hon inte så mycket material än så det blev bara en liten försmak av vad som komma skall. Det var dock många västeråsare som trotsade regnet för att få en glimt av Loreen.

 

 

 

 

 

 

Dax för en levainvända då jag hade en bit kvar ifrån midsommar som snart hade passerat bäst-före. Det blev ett spontant frukostbröd med frön, stora hål & kraftig skorpa. Lite att tugga i men ändock ett ljust matbröd. 

 

 

 

Levain med frön

950 g levain

200 g durumvetemjöl

600 g ljummet vatten

40 g russinjäst

10 g sesamolja

650 g vetemjöl special

30 g havssalt

20 g solrosfrön

15 g linfrön

Blå vallmofrön till garnering

 

 

Kör allt utom salt & frön på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanhastighet ca 5 minuter tills degen blivit spänstig & fin. Häll fröna & kör ett par minuter så de blandas in I degen ordentligt. Låt vila 30–60 minuter.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl, tack över bunken & låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur & sedan i kyl under natten.

Ta fram degen & låt den jäsa ca 2 timmar I rumstemperatur.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar och rundriv dem. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 Lägg i mjölade korgar med verket (skarven) uppåt. Täck jäskorgarna med en handduk, jäs mellan 4-5 timmar.

  Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Vänd upp bröden på bricka med bakplåtspapper. Pensla med vatten & strö över vallmofrön. Snitt bröden som du vill & skjuta in i ugnen! Hiva in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 250 grader.

 Ta en titt på bröden efter 15 minuter. Har de redan fått väldigt mycket färg kan man sänka temperaturen till 200 eller 225 grader, annars låter man den vara en stund till. Efter ytterligare 15 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.