MAN TAGER VAD MAN HAVER...
0kommentarer
500 g ljummet vatten
Kör alla ingredienser, utom saltet, ungefär 20 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.
Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.Strö över vetemjöl, skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.
Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Jag delade degen i 3 delar, strödde över rikligt med mjöl & formade/rullade försiktigt ut till 3 längder. Dessa formades/flätades till en stor fläta som jag strödde lite vetemjöl över & lät jäsa i ytterligare 60 minuter på bakplåtspappersklädd bricka under handduk. Värm under tiden ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Skjutsa in brödet & bakplåtspappret i ugnen! Hiva in några isbitar (5-6 st) i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 225 grader.
Efter 20 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Kommentera