SEMESTERAVSLUT & LANTBRÖD

0kommentarer

 

 
 
Då var det över! Semestern är slut & idag var det tillbaks till den brutala verkligheten. Jag älskar verkligen den där semesterkänslan då man tar dagen som den kommer & gör det som faller en in för stunden. Nu är det jobbtider, trötthet, matlådor, jakten på sömn & känslan av att inte hinna med allt som borde göras. Suck! Å andra sidan har jag ett spännande arbete, en underbar man, ett trevligt hem, fina vänner & hälsan i behåll så varför gnälla?! Jo, jag miste precis den där frihetskänslan men det har jag snart glömt. Blink, blink!
 
Helgen var det full fart på. Fredagen började med träning sen lunch med fin väninna på Nya Hattfabriken. På kvällen hem till goda vänner för grillning & i lördags blev vi bjudna på Kajplats 9. Jag har väl ändå inget att gnälla över. Eller hur?
På Kajplats 9 blev det lite av varje. Charkuterier, Moules Frites & en fantastisk skaldjursrisotto med marulk & king crab. Mums!
 
 
  
 
 
Söndagen var lång & seg. Jag pysslade lite hemma, bakade & slöade i soffan med några filmer. Under tiden jäste ett finfint lantbröd som ni finner receptet på här nedan. Å så kan "gnällspiken" berätta att det sista som gjordes innan hon slöt sina bruna var att boka en resa till varmare breddgrader i februari/mars. För de är jag värd!!!!!! :-) 
Hej så länge!
 
 
LANTBRÖD MED LINFRÖ
Ett lite mörkare bröd som ändock är fluffigt med stora hål & knaprig skorpa.
 
510 g ljummet vatten
200 g ekologiskt stenmalet rågmjöl
600 g vetemjöl special
300 g uppfriskad vetesur
150 g uppfriskad rågsur
30 g hela linfrön
5 g flytande honung
30 g havssalt
 

Kör alla ingredienser utom salt på lägsta hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 4-5 timmar i rumstemperatur.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa färdigt eller skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 ovala bröd bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl täck över & låt jäsa 2 timmar. 

Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 20 minuter, släpp ut ånga & sänk sedan temperaturen till 200 grader. 

Grädda bröden i ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej