VÄNINNEMYS & FRÖ-LEVAIN

0kommentarer

 
 
 
 
 

För några dagar sedan åt jag lunch med en gammal vän från studietiden. Hon ska alldeles snart få sitt andra barn. Det är faktiskt bara några dagar kvar. 

Det var så himla trevligt att ses då vi inte fått till en träff på VÄLDIGT länge. Det sköna är att när vi ses är det som vanligt. Det gillar jag!

Nina var så fin med bara en stor mage & inget annat extra på kroppen.

Lycka till nu Nina!

 

     

 

 

  

 

Vad har jag mer pysslat med. Jo, en liten stadsvandring på Kyrkbacken här i Västerås. Kan verkligen rekommenderas. Så intressant att få lite fakta om de gamla kvarteren & om hur det var att leva där för några hundra år sedan.

 

 

 

 

 

 

I helgen har det varit Cityfestival med diverse marknadsstånd & artister som uppträtt. I fredags var vi ett gäng tjejer som tittade på Loreen. Blev väl inte så värst imponerad. Å andra sidan har hon inte så mycket material än så det blev bara en liten försmak av vad som komma skall. Det var dock många västeråsare som trotsade regnet för att få en glimt av Loreen.

 

 

 

 

 

 

Dax för en levainvända då jag hade en bit kvar ifrån midsommar som snart hade passerat bäst-före. Det blev ett spontant frukostbröd med frön, stora hål & kraftig skorpa. Lite att tugga i men ändock ett ljust matbröd. 

 

 

 

Levain med frön

950 g levain

200 g durumvetemjöl

600 g ljummet vatten

40 g russinjäst

10 g sesamolja

650 g vetemjöl special

30 g havssalt

20 g solrosfrön

15 g linfrön

Blå vallmofrön till garnering

 

 

Kör allt utom salt & frön på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanhastighet ca 5 minuter tills degen blivit spänstig & fin. Häll fröna & kör ett par minuter så de blandas in I degen ordentligt. Låt vila 30–60 minuter.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl, tack över bunken & låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur & sedan i kyl under natten.

Ta fram degen & låt den jäsa ca 2 timmar I rumstemperatur.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar och rundriv dem. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 Lägg i mjölade korgar med verket (skarven) uppåt. Täck jäskorgarna med en handduk, jäs mellan 4-5 timmar.

  Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Vänd upp bröden på bricka med bakplåtspapper. Pensla med vatten & strö över vallmofrön. Snitt bröden som du vill & skjuta in i ugnen! Hiva in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 250 grader.

 Ta en titt på bröden efter 15 minuter. Har de redan fått väldigt mycket färg kan man sänka temperaturen till 200 eller 225 grader, annars låter man den vara en stund till. Efter ytterligare 15 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej