MIDSOMMAR MED PAVÉ & ÖRTBAGUETTER

0kommentarer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavén är en storfavorit att baka här hemma. Orginalreceptet är från boken "Den Franske Bagaren - Surdeg Mat Kärlek" av Sébastien Boudet. Inte så mycket jobb med det brödet men däremot lite planering då det totalt vilar sig i form ca 2 dygn innan gräddning. I utbyte ett saftigt, mustigt bröd med fin skorpa & mjukt inkråm.

Detta fick bli midsommarbrödet tillsammans med levainbagutter som penslats med mjölk & beströtts med flingsalt, timjan, oregano & torkad dill innan gräddningen. Mumsigt!

 

Det sköna med semestern är att man har tid för mer bakning. Det innebär nybakat bröd till frukost lite oftare än vanligt. I morgon blir det Brunkans ljusa igen. Även det en favorit!

 

 

 

Min Midsommarpavé

 

500 g vetemjöl special

250 g stenmalet,ekologiskt rågmjöl

480 g ljummet vatten

40 g russinjäst

200 g uppfriskad vetesur

25 g havssalt

 



Knåda degen antingen i 10–15 minuter för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör på medelhastighet i 5 minuter.
Mjöla degen & låt den vila i rumstemperatur under en bakduk i 1 timme.
Vik degen dubbel & mjöla den igen. Lägg degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten & ett tätslutande lock.
Låt lådan stå i kylen i 24 timmar.


Dag 2

Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan med degen stå framme i rumstemperatur med locket på i några timmar.
Stjälp ut degen på ett mjölat bord & forma den försiktigt till en limpa. Lägg tillbaka degen i lådan & mjöla ordentligt.
Sätt på locket & låt lådan stå i kylen i ytterligare 24 timmar.


Dag 3

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt eller baksten under uppvärmningen samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp ut degen på en brödspade eller direkt på en plåt/bricka med bakplåtspapper. Mjöla & snitta brödet med ett rakblad eller en snittkniv.

Skjutsa in brödet i ugnen & släng in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen så att det bildas vattenånga.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter.

Grädda brödet i ca 40-45 minuter mitt i ugnen tills innertemperaturen uppnått 98 grader.

Ta ut brödet ur ugnen & låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter.

 

NJUT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej