SURDEGSBRÖD HELT ENKELT

1kommentarer

 
 
 
 

Tjena!!!!!
Här kommer ett bra grundrecept att följa för er som vill prova att baka med surdeg. Har "säkrat" receptet med lite jäst....


MARLÉNE's SURDEGSBRÖD

600 g vatten "halvkallt" vatten
840 g vetemjöl special
180 g grahamsmjöl, rågmjöl, dinkel etc (gärna ekologiskt)
360 g uppfriskad vetesurdeg/ rågsurdeg
(15 g honung/ brödsirap) - kan uteslutas
10 g jäst
30 g havssalt

Blanda allt utom salt cirka 10 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet tills degen blivit smidig. Lägg i ev frön, nötter eller frukt allra sist och kör ett par minuter på låg hastighet så att det blandas in.

Låt degen vila i övertäckt i cirka 2 timmar. Vik ihop degen från 4 håll en gång under tiden. Dela degen i 2 större eller 3 mindre bitar. Vik ihop varje bit så det byggs upp spänning i degen. Låt vila övertäckt 30 minuter för att "spänna av" degen. Forma till bröd men försök även då "spänna" degen. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl. Om de ska jäsa i kyl kan man låta dem först stå i rumstemperatur 1-2 timmar för att ta fart innan man ställer in dem men det är ingen nödvändighet. Jag låter oftast bröden jäsa i kyl tills dagen efter. Tar sedan ut dem från kylen och skjutsar direkt in dem i ugnen. Lättare att snitta kall deg.

Värm ugnen till 275° med en plåt eller baksten i. I botten av ugnen ställer du en liten ugnsfast form. Jag har mina bröd på en bricka med bakplåtspapper som jag sedan hivar över till bakstenen. Att ha en varm plåt/baksten gör att bröden reser sig mer. Skjutsa in bröden, släng ett hälft glas vatten i ugnsformen på botten och sänk temperaturen till 225-250° och baka i till en innertemperatur på 96 grader. Öppna luckan några gånger (tidigast efter 15 minuter) för att bygga upp skorpan.
Låt bröden svalna på galler.

Lycka till! 

 
 
 
 
 
 
 
 

1 kommentarer

Sofie

15 Mar 2014 11:01

Ser gott ut :)

Kommentera

Publiceras ej