VALBORG & PECANKOLAPAJ

0kommentarer

 
 
Då var april slut & vi går en alldeles underbar tid till mötes. Blir väckt av fågelkvitter varje morgon men vad gör det :-) Försöker ta till vara på de små tillfällena med sol. Den energin behövs just nu. Det finns bara ett smolk i bägaren. Pollen!!!!! Fy vad tråkigt med allergi. Känner mig störtförkyld hela tiden...
 
 
 
 
 
I tisdags var det Valborgsmässoafton & då tände de flesta grillen. Även vi. Medans vi väntade på glöden mumsade vi på nybakad foccacia med pesto, färskost, serranoskinka & oliver. Min kära hade varit förbi Carlströms Kött & Chark & införskaffat några rejäla skivor entrecôte som vi grillade & musade med diverse smarriga tillbehör. Det här köttet är av så bra kvalitet så några marinader eller glazes behövs inte. Salt & peppar räcker gott & väl. Till dessert blev det en mäktig historia som faktiskt var en höjdare. Pecankolapaj!
 
 
 
 
 
Startade en deg (Saras recept) med poolish dagen innan. bakade ut det i en långpanna smöjd med olivolja, flingsalt & hackad rosmarin. Petade ner diverse gottesaker (soltorkade tomater, rödlök, rosmarin etc) & strödde över flingsalt. Bakade av brödet i 275 grader tills det fått fin skorpa. därefter penslades brödet rikligt med olivolja.
 
 
 
 
 
 
 
 Här kommer receptet på den smaskiga desserten. Funderar på att servera den med något syrligare nästa gång i stället för grädde. Uppvispad crème fraîche kanske...
 
 
PECANKOLAPAJ
 
Mördegsbotten:
120 g smör
3 dl vetemjöl
3 krm salt
1 mk strösocker
1 tsk bakpulver
3 msk vatten

Fyllning:
120 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk maizenamjöl
3 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
3 krm salt
2 st lätt vispade ägg
2 msk vaniljsocker
175 g grovt hackade peacan-nötter + några till garnering
 
 

Värm ugnen till 200 grader.
Pajskal: Smält smöret & låt svalna. Blanda ner resten av ingredienserna & rör ihop allt till en smidig deg. Tryck ner i pajformen. Förgrädda i ca 20 minuter.

Fyllning: Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, salt & majsenamjöl i en kastrull & låt det sjuda 5 minuter under omrörning. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Blanda i nötter, vaniljsocker & de lättvispade äggen. Slå i fyllningen i pajskalet och grädda 40 min 175 grader.
Vänta gärna 2 timmar innan ni serverar pajen. Gott med lättvispad grädde eller vaniljglass till.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej