ÄNTLIGEN HELG

0kommentarer

 
 
 
 
Ledig i 5 dagar. Inte illa alls. Hinner uträtta alla måsten men även få tid för lite vila & eftertanke. Idag blir det lunch med fina kusinen, lite träning, kanske en semla & så fredagsmys med familjen. Lyxdag helt enkelt!
 
Deg är satt för lördagens frukostbröd. Ett ljust & lagom grovt bröd som även barnen kan gilla. Beströ med de frön du har hemma & gillar. På vårt blir det sesam, pumpa, vallmo & linfrö. Förra gången körde vi bara sesam & vallmo...
 
Trevlig helg!
 
 
 
HELGFRUKOSTBRÖD
 
200 g ljummet vatten
420 g vetemjöl special
90 g grahamsmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg
35 g dinkelflingor
25 g flytande honung
15 havssalt
blandade frön
 
 
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.
Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.
Låt degen vila i bunken 60 minuter.
 
Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren.
Ställ in degen i kylen & låt jäsa under natten.
 
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Jäs ca 1 timme
 
Snitta brödet som du vill med vass kniv. Spraya på vatten bred blomspruta & strö över frön.
Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.
Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
 
Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 96 grader.
Låt bröden svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej