LINGON & BUSVÄDER

1kommentarer

 
 
Blött, kallt & blåsigt! Ruggit är bara förnamnet. Hösten för dock med sig några fina glädjeämnen i matväg. T ex. det "röda guldet" - lingon. Kan användas i det mesta så som bakning, matlagning & dessert. Jag använder det mycket i grytor, såser men framförallt i brödbakningen. Har alltid frysta lingon på lut...
 
 
 
 
 
 
 
 
LINGON & DINKEL
 
200 g uppfriskad rågsur
100 g uppfriskad vetesur
5 g jäst
550 g ljummet vatten
300 g Dinkelmjöl fullkorn
530 g ekologiskt vetemjöl
15 g olivolja
30 g flytande honung
25 g havssalt
100 g lingon
 
 
Kör alla ingredienser utom salt & lingon på lägsta hastighet i 8 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över lingonen & lite vetemjöl. Låt vila under bakduk ca 60 minuter.
Vik degen i bunken försiktigt. Ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur 4-5 timmar.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt men försiktigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20 minuter.
 
Snitta bröden om du vill. Skjutsa in bröden i ugnen & släng in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
 
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 96 grader.
Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dinkel, Lingon,

1 kommentarer

Lena

30 Oct 2012 20:20

När får man börja lägga in beställningarna :)

Ha det bra vännen och hoppas du är lite bättre i foten nu.
Kram Lena

Svar: Hej på dig!
Foten är lite bättre nu. Tyvärr svullnar den mycket så fort jag står eller går en längre stund. Då börjar det värka i hela foten & det spänner i såret. Så jag måste tyvärr vänta innan jag drar igång några större "bakningsorgier" 😊
Hör av mig när det är dax!

Tack för din omtanke!

Kram M
Marlénes godbitar!

Kommentera

Publiceras ej