VÄSTINDISK GRYTA

0kommentarer

 
 
 
Här kommer receptet på något riktigt kryddigt, smakrikt & mumsigt. Det är en gryta från västindien där orginalreceptet lagas med kycklingdelar. Jag hade kalkonfilé hemma & det blev jättgott med det. Gillar man inte kryddig mat eller har barn som har svårt för det så kan man alltid svalka hettan genom att toppa med matlagningsyoghurt vid serveringen.
Vi serverade grytan med basmatiris & sallad men enligt orginalreceptet är det väldigt gott med dumplings till...
 
 
 
 
 
 
 
KALKONGRYTA FRÅN TOBAGO
 

Marinad:
Saften från 1 lime
1 1/2 msk färsk ingefära, finriven
2 1/2 msk curry
1 1/2 tsk timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 gul lök, riven
1 1/2 msk bladpersilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk rapsolja

800 g kalkonfilé, skuret i grytbitar
3-4 msk rapsolja
1 dryg matsked råströsocker
2 tomater, tärnade
Den resterande marinaden
1/2 gul lök, tunt skivad
1 burk cocosmjölk
1 tsk ättika
1 msk ketchup
1 msk flytande honung

 

Lägg kalkonbitarna i en bunke och pressa över lime. Tillsätt sedan alla ingredienser till marinaden & blanda väl.

Nu ska kalkonköttet brynas i olja & socker. Det kan vara lite knepigt att få rätt färg på sockret, det ska bli mörkbrunt, men passa dig för när det väl blivit gyllene går det fort & det osar en del. Ta 3-4 msk olja & en dryg matsked socker. När sockret blivit mörkbrunt lägger du ner kalkonköttet i grytan & bryner dem tills de fått fin färg. Skaka först av marinaden från kalkonköttet & spara den till sedan.

När du brynt kalkonköttet tillsätter du resten av marinaden, knappt 1dl vatten, de tärnade tomaterna & den skivade löken. Koka ner/reducera såsen tills att det är cirka hälften av vätskan kvar.

Tillsätt cocosmjölk, ketchup & honung. Låt småputtra i ytterligare 15-20 minuter. Såsen ska tjockna lite, men späd med mer vatten i fall det blir för tjockt.

Smaka av med eventuellt mer salt, svartpeppar & tillsätt ättikan.

Smaklig spis!

 

Orginalreceptet har jag hittat på “Moma´s Kitchen

"PickiPicki" har också lagat denna rätt & därifrån har jag lånat den tjusiga bilden.

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej