VÄSTINDISK GRYTA
0kommentarer

Marinad:
Saften från 1 lime
1 1/2 msk färsk ingefära, finriven
2 1/2 msk curry
1 1/2 tsk timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 gul lök, riven
1 1/2 msk bladpersilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk rapsolja
800 g kalkonfilé, skuret i grytbitar
3-4 msk rapsolja
1 dryg matsked råströsocker
2 tomater, tärnade
Den resterande marinaden
1/2 gul lök, tunt skivad
1 burk cocosmjölk
1 tsk ättika
1 msk ketchup
1 msk flytande honung
Lägg kalkonbitarna i en bunke och pressa över lime. Tillsätt sedan alla ingredienser till marinaden & blanda väl.
Nu ska kalkonköttet brynas i olja & socker. Det kan vara lite knepigt att få rätt färg på sockret, det ska bli mörkbrunt, men passa dig för när det väl blivit gyllene går det fort & det osar en del. Ta 3-4 msk olja & en dryg matsked socker. När sockret blivit mörkbrunt lägger du ner kalkonköttet i grytan & bryner dem tills de fått fin färg. Skaka först av marinaden från kalkonköttet & spara den till sedan.
När du brynt kalkonköttet tillsätter du resten av marinaden, knappt 1dl vatten, de tärnade tomaterna & den skivade löken. Koka ner/reducera såsen tills att det är cirka hälften av vätskan kvar.
Tillsätt cocosmjölk, ketchup & honung. Låt småputtra i ytterligare 15-20 minuter. Såsen ska tjockna lite, men späd med mer vatten i fall det blir för tjockt.
Smaka av med eventuellt mer salt, svartpeppar & tillsätt ättikan.
Smaklig spis!
Orginalreceptet har jag hittat på “Moma´s Kitchen”
"PickiPicki" har också lagat denna rätt & därifrån har jag lånat den tjusiga bilden.
Kommentera