POTATIS & KUMMIN

0kommentarer

 
 
 
Potatislimpa är alltid gott & saftigt. Har utgått från ett tidigare recept, ändrat lite & smaksatt med kummin.
Russinjästen kan uteslutas men låt då degen jäsa lite längre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 POTATIS- & KUMMINLIMPA
 
400 g kokt, mosad potatis
200 g vatten (ev. potatisvattnet)
20 g russinjäst
375 g uppfriskad vetesurdeg
500 g vetemjöl
20 g mörk sirap
15 g  linfrön
3 g mortlad kummin (jag tog 5 g)
20 g havssalt

  

Se till att vetesurdegen är riktigt pigg. Börja dagen innan bakningen med att friska upp surdegen. Det ska inte bara bubbla om den utan nästan vara ett skum på ytan.
 
Blanda alla ingredienser utom saltet & kör i assistent på lägsta hastighet i 10 minuter. Häll ner saltet & kör på medelhastighet 5 minuter. Det blir en ganska lös deg. En vek deg helt enkelt. Man kan smaksätta med lite allt möjligt så här långt i receptet om man vill. Det behövs inte. Brödet blir jättegott som det är. 
Låt vila under bakduk ca 60 minuter.
Vik degen i bunken försiktigt 4 gånger runt om in mot mitten. Täck över, vänta 30 min & upprepa en gång till. Det här gör brödet segare & högre.
 
När degen jäst färdigt & är fylld med bubblor är det dags att baka ut på välmjölat bakbord. Baka ett större bröd eller två mindre. Vik ihop & flytta över i välmjölad jäskorg/ar. Har man inte det kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en väl mjölad tygservett i.
Sätt ugnen på 275 grader & låt bakstenen (eller en plåt) vara i ugnen under uppvärmningen. Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
 
När degen jäst cirka en timme till & verkligen svällt upp vänder du jäskorgarna upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta ett ordentligt tvärsnitt tvärs över bröden, strö över flingsalt eller medelgrovt havssalt & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader. Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa efter ytterligare 5 minuter. Grädda totalt mellan 20-30 minuter tills innertemperaturen uppnått 96 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut och låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kommentera

Publiceras ej