Pigg & glad av en underbar höstdag

0kommentarer

Efter en uppiggande promenad i det underbara höstvädret har jag nu satt mig till ro för att kika lite i Leilas kokbok. Funderar lite på kvällsmaten. Hon har ett kapitel med vardagsfavoriter där jag nu hittat receptet på thaifrikadeller med nudlar. Låter supergott, enkelt & kan kanske vara något... Vi får se...
 
Lunchen idag bestod av Ribollita, en toscansk bröd- & bönsoppa som vi hade till middag igår. Enligt Jamie Oliver (Jamies Italien) betyder Ribollita bokstavligen 'kokt igen'. Nu för tiden är det en toscansk soppa gjord på bönor, bröd och svartkål, men ursprungligen gjordes den på rester av soppan från igår. Man tillsatte nya ingredienser bla bröd & soppan fick sig ett "omkok". Soppan blir mer som en gryta men den är fantastisk god & oerhört mättande. Det här är vår variant på Ribollita.

RIBOLLITA

1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
2 stjälkar bladselleri, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
100 g rökt sidfläsk (finskuret) eller 2 st isterband 15%
1/2 dl rödvin
1 burk plommontomater
3-4 hönsbuljongtärningar
1,2 liter vatten
2 burkar canellinibönor
450 g svartkål eller savoykål, grovt hackad
3-4 skivor dagsgammalt lantbröd, rostat med kanterna bortskurna, delat i större bitar
olivolja att ringla över
generöst med riven parmesanost till serveringen
 
Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, selleri, morot & sidfläsk tills grönsakerna mjuknat. Om du i stället använder isterband så ska detta tillsättas senare.
Häll över rödvinet. Tillsätt buljogtärningarna. Skär tomaterna i bitar & tillsätt dem & resterande tomatjuice i burken. Häll i vattnet & låt koka upp. Lägg då i kålen.
Täck med lock och låt småkoka i 20 minuter.
Om du föredrar isterband i stället för fläsk ska dessa tillsättas nu. Skär ett snitt i dem & smula ner köttet i soppan. Tillsätt bönorna. Låt koka i ytterligare 10 minuter. 
Strö över brödtärningarna, lite svartpeppar & generöst med parmesan vid serveringen.
Glöm ej att ringla olivolja över!!!

Kommentera

Publiceras ej