Skinka i coca-cola

0kommentarer

Här kommer receptet på den absolut bästa skinkan!!! Nigellas skinka kokt i coca-cola. Jag griljerar den på mitt sätt men det passar med vilken griljering som helst. Hemma hos oss är det inte tal om att tillaga skinkan på något annat sätt. Det blir 6e året i rad som vi gör på detta sätt.

Nigella Lawson är en av Storbritanniens mest populära och inflytelserika matskribenter & TV-personligheter. Hon skriver härligt personligt, avspänt & sinnligt om mat. Skinka i Coca Cola med inspiration från den amerikanska Södern, lagar Nigella året om & bjuder gärna på till fest. Väldigt enkel att tillaga dessutom!


  


SKINKA I COCA-COLA


Ca 3 kg skinka, lättrimmad
1 lök, skalad & delad
2-3 liter Coca-Cola (inte light!)


Marlénes griljering:
2 msk fransk senap
2 msk svensk senap
½ dl farinsocker

½ dl sirap
1 msk ingefära

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk ättiksprit
1 ägg
1 dl ströbröd



Lägg skinkan i en stor kastrull, med svålen neråt om det går. Stick in en köttermometer i skinkans tjockaste del. Tillsätt löken & häll över Coca-Colan. Låt det koka upp, sänk värmen & låt skinkan sjuda med locket på glänt. Räkna med ungefär 1 timme & 10 minuter per kilo skinka men kom ihåg att den får en stund i ugnen senare. När termometern nått 70 grader i innertemperatur är den färdig. Se upp på slutet, för då stiger temperaturen fort!


När det är dags att griljera skinkan sätter man ugnen på 230 grader. Ta upp den varma skinkan ur spadet, låt den svalna lite så att man kan hantera den. Skär bort svålen & kanske lite av fettet om det är mycket tjockt. Rista ett diagonalt rutmönster i fettet & om man vill, stick in en kryddnejlika i varje ruta.

Rör ihop ingredienserna till griljeringen, spar ½ dl av ströbrödet.
Lägg skinkan i en långpanna på ett ark ugnsfolie eller bakplåtspapper.
Pensla skinkan noga med griljeringsröran. Sikta över ströbröd med hjälp av en sil.
Ställ in skinkan i ugnen i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg. Ta ut skinkan & låt den vila en stund innan den skärs upp. Kokar man skinkan i förväg, ger man den lite kortare koktid, låter den svalna i spadet & lägger den kallt över natten innan man skär bort svålen & griljerar den i omkring 40 minuter i 200 grader.


Kommentera

Publiceras ej