DURUM+ LEVAIN = GOTT

0kommentarer

 
 
Levainen är färdig för att användas. Igår svängde jag ihop en deg med den tillsammans med durum & vete. En smidig deg som fick jäsa i kylen under natten.
 
 
DURUMLEVAIN
 
450 g levain
500 g ljummet vatten
250 g durummjöl
500 g ekologiskt vetemjöl
20 g havssalt
 

Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger. Ställ in i kylen & låt kalljäsa tills dagen efter.

Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 2 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper eller i välmjölade jäskorgar. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.

Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen. Grädda ca 5 minuter till - totaltid 30-35 minuter. Kontrollera innertemperturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej