SYRLIGT RÅGBRÖD MED RUSSIN

0kommentarer

 
 
 
 
 
Det här brödet blir mörkt, grovt, syrligt, sött med knaprig skorpa men ändå luftigt. Det har en bra hållbarhet & passar bra till lite kraftigare maträtter & smakrika, lagrade ostar.
Förvara brödet i en kökshandduk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SYRLIGA RÅGBRÖDET MED RUSSIN
4 limpor
 
Fördeg:
50 g uppfriskad rågsurdeg
200 g ekologiskt rågmjöl
 
Fördegen
600 g ljummet vatten
275 g uppfriskad rågsurdeg
100 g uppfriskad vetesurdeg
375 g ekologiskt rågmjöl
500 g ekologiskt vetemjöl
25 g brödsirap
1/2 tsk mortlade fänkålsfrön
30 g havssalt
2 dl russin (ev från russinjästtillverkningen)
 
 
Kör fördegen i en degblandare på lägsta hastighet i 10 minuter. Täck över & låt vila i rumstemperatur 4-5 timmar. Blötlägg russinen. Jag hade kvar russinen från russinjästtillverkningen & de var saftiga & fina. Om man inte blötlägger torkad frukt innan bakningen tenderar de att dra vätska ur degen = torrt bröd.
 
Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet & russinen. Kör på låg hastighet i degblandaren 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt de väl avrunna russinen & blanda försiktigt för hand så de fördelas i degen. Vik ihop degen i bunken efter ca 30 minuter. Täck med plastfolie & låt stå i rumstemperatur över natten 8-9 timmar.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 4 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg med skarven uppåt i väl mjölade jäskorgar. Strö över lite mjöl & låt vila övertäckt i 20-30 minuter.
Skär ett snitt längst med brödet mitt på. Skjutsa in bröden (2 åt gången) i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperuturen till 225 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga efter 20 minuter. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
Grädda bröden tills de nått en innertempertur på 98 grader.
Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej