POTATISLIMPA MED ÖL

0kommentarer





POTATISLIMPA MED ÖL

300 g kokt, mosad potatis

200 g ljust öl

20 g russinjäst
375 g uppfriskad vetesurdeg
450 g vetemjöl special

50 g grovt rågmjöl
25 g havssalt


Se till att vetesurdegen är riktigt pigg. Börja dagen innan bakningen med att friska upp surdegen. Det ska inte bara bubbla om den utan nästan vara ett skum på ytan.

Blanda alla ingredienser utom saltet & kör i assistent på lägsta hastighet i 10 minuter. Häll ner saltet & kör på medelhastighet 5 minuter. Det blir en vek deg.
Täck & låt jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe. Räkna med ungefär 4 timmar.
Efter 30 minuters jäsning ska degen vikas. Vik 4 gånger runt om in mot mitten. Täck över, vänta 30 min & upprepa en gång till. Det här gör brödet segare & högre.


När degen jäst färdigt & är fylld med bubblor är det dags att baka ut på välmjölat bakbord. Baka ett större bröd eller två mindre. Vik ihop & flytta över i välmjölad jäskorg/ar. Har man inte det kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en väl mjölad tygservett i.
Sätt ugnen på 275 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.


När degen jäst cirka en timme till & verkligen svällt upp vänder du jäskorgarna upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta ett ordentligt tvärsnitt tvärs över bröden & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader. Vädra ut ånga efter 10 minuter. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Grädda totalt mellan 30-40 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

 

 

Kommentera

Publiceras ej