SF SOURDOUGH BY ME
2kommentarer
Här kommer receptet på det fantastiska surdegsbrödet jag provade i San Fransisco 1994 :-)

SAN FRANSISCO SOURDOUGH BREAD
Se till att ha en pigg & fräsch surdeg när du startar.
Dag 1 - kväll
50 g uppfriskad vetesur
200 g vetemjöl special
160 g vatten
Starta bakningen på kvällen. Blanda ingredienserna, täck med plastfilm & låt stå på varmt ställe i 9 timmar över natten.. På morgonen är degen redo; för kylen! Där ska den befinna sig i 34 timmar!!! Alltså till sen eftermiddag dagen efter.
Dag 3 - eftermiddag
100 g fullkornsdinkel
510 g vetemjöl special
425 g vatten
20 g russinjäst
20 g salt
Blanda fördegen med all ingredienser utom saltet. Kör på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 3 minuter. Täck över & låt vila i 15 minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Sträck & vik degen från 4 håll. Täck över & låt vila 15 minuter. Sträck & vik degen en ytterligare gång. Lägg tillbaka i degbunken täck över & låt jäsa på varmt ställe i 1 timme.
Ställ in i kylen för att jäsa 15 timmar!!!
Dag 4 - förmiddag/lunchtid
Ta ut degen ur kylen & låt den acklimatisera sig i rumstemperatur 2 timmar. Forma till 2 avlånga eller runda bröd, lägg med skarven uppåt i välmjölade jäskorgar & täck med plast. Låt jäsa på varm plats i 3 timmar.
Sätt i god tid ugnen på 250 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
Vänd upp bröden på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta dem med ett kryss & skjutsa in dem i ugnen. Släng samtidigt in 4-5 isbitar i den lilla ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader.
Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan för att släppa ut vattenånga.
Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 grader, ca 30-40 minuter.
NJUT!

2 kommentarer
Oskar
13 Feb 2012 13:32
Vilket fint bröd! Russinjäst har jag aldrig sett som ingrediens förut!
Marléne
13 Feb 2012 21:22
Tack! Visst är det kul att baka!? :-)
Kolla in på länken nedan så får du se hur du gör russinjäst
Hälsningar Marléne
http://marlenesmat.blogg.se/2012/january/vildjast-russin-jast.html
Kommentera