APRIKOS- & ROSTAD HASSELNÖT
0kommentarer

800 g levain
650 g Vetemjöl Special
150g stenmalet ekologisk rågmjöl
20 g russinjäst
550 g ljummet vatten
2 msk sirap
125 g rågsurdegsgrund
30 g havssalt
200 gram rostade hasselnötter
100 gram torkade aprikoser
100 gram pumpakärnor
Se till att ha en väl uppfriskad surdeg!
Rosta hasselnötterna några minuter i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Hacka aprikoserna i lite grövre bitar. Pumpakärnor får vara som dom är.
Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt aprikoser, nötter, frön & blanda försiktigt in dem i degen.
Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger.
Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 3 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper. Dra upp bakplåtspappret mellan bröden så de ej jäser ihop. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en plåt/baksten minst 45 minuter inan gräddning. Ställ även in en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten/bakstenen. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga.
Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen.
Grädda ca 10 minuter till - totaltid 40 minuter. Kontrollera innertemperaturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.
Kommentera