APRIKOS- & ROSTAD HASSELNÖT

0kommentarer

 

 

 


 

 

 

800 g levain

650 g Vetemjöl Special

150g stenmalet ekologisk rågmjöl

20 g russinjäst

550 g ljummet vatten

2 msk sirap

125 g rågsurdegsgrund

30 g havssalt

200 gram rostade hasselnötter

100 gram torkade aprikoser

100 gram pumpakärnor

 

Se till att ha en väl uppfriskad surdeg!

Rosta hasselnötterna några minuter i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Hacka aprikoserna i lite grövre bitar. Pumpakärnor får vara som dom är.

 

Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt aprikoser, nötter, frön & blanda försiktigt in dem i degen.

Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger.

 

Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 3 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper. Dra upp bakplåtspappret mellan bröden så de ej jäser ihop. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.

 

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en plåt/baksten minst 45 minuter inan gräddning. Ställ även in en liten ugnsfast form på botten av ugnen.

 

Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten/bakstenen. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader.

Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga.

Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen.

Grädda ca 10 minuter till - totaltid 40 minuter. Kontrollera innertemperaturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.

 

 

 

 




Kommentera

Publiceras ej