WHISKEYOST & KUMMIN

0kommentarer

 
 
 
Sara som jag pratat om så många gånger inspirerar mycket till min bakning. Här är ett recept från hennes bageri Solhaga. Det är receptet på deras midsommarbröd. Jag har bytt ut dinkel fullkorn mot rågmjöl & ersatt prästosten med en vällagrad whiskeyost.
 
Tack Sara för all inpiration!!!!
 
 
 
 
 
 
 
WHISKEYOST & KUMMIN
 
500 g vatten
450 g vetemjöl
225 g siktat dinkelmjöl
225 g rågmjöl
230 g rågsurdeg
10 g jäst
23 g havssalt
150 g whiskeyost i tärningar (cirka 1 x 1 cm)
8 g kummin
 

Knåda allting utom salt, kummin & ost i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i kummin & ost i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord & dela den i två bitar. Forma till avlånga bröd & lägg med skarven uppåt i mjölade jäskorgar. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275° 1 timme med bakstenen i & en ugnsfast form i botten. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden & sätt in dem i ugnen samtidigt som du slänger in en halv mugg vatten i den ugnsfasta formen. Sänk till 225° & baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

 
 
 
 
På jäsning...
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej