SURDEG

0kommentarer

 
 
 
Så här efter jul- & nyårsfirandet verkar det som många slagit in på en hälsosammare bana. Undrar varför!? 😃
Gymmet är överfullt & man hör folk prata om olika dieter & levnadssätt i allmänhet. Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Min surdeg har förökat sig & fått komma till många nya hem & ska få komma till många fler. Nedan följer en liten snabb genomgång om vad surdeg är, hur den fungerar & hur du håller den vill liv.
 

 

 

 

SURDEG

Arbetsinsatsen på en surdeg är liten & när den är klar håller den flera år i kylskåpet. Ge den bara nytt mjöl & lite ljummet vatten en gång i veckan. Surdegen är bra för brödets struktur, smak & hållbarhet. Den vilande surdegen förvaras i en glasburk i kylen för att plockas fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv & börjar att bubbla. En surdeg består enbart av vatten & mjöl. I mjöl finns bakterier & jästsvampar. När vatten tillsätts kan dessa små organismer börja föröka sig. När degblandningen blir sur så trivs mjölksyrabakterier & jästsvampar & dessa förökar sig. Resultatet är att man har en syrlig degblandning som är full med jästsvampar & mjölksyrabakterier som kan användas som jäst.

 

ATT TÄNKA PÅ VID SURDEGSBAKNING• Använd hushållsassistent eller degblandare för att bearbeta degen till rätt konsistens.


• När du bakar med surdeg, använd hushållsvåg! Chansa inte på mått.


• En termometer kan vara bra att ha för att kontrollera att bröden har rätt innertemperatur.


• En surdeg ska vara trögflytande. Är den fast bildas för lite jäst. Är den däremot för lös blir den för syrlig.


• Fint mjöl ger bättre jäsning än grovt. Ju lösare deg & varmare omgivning, desto bättre jäser degen.


• En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. Ta ut den ur kylskåpet & mata den en gång i veckan.


• När du bakar med surdeg: Börja med mjölet & tillsätt vätskan vartefter. Inte tvärtom!


• Kärntemperatur i brödet ska vara minst 96-98°

 

MATA DIN SURDEGEn gång i veckan behöver du mata din surdeg enligt följande proportioner. Slå bort lite av surdegsgrunden så du har ca 100 g kvar. Mata, blanda & ställ på varmt ställe i några timmar eller över natten så surdegsgrunden bubblar upp fint. Klart! Nu kan du använda grunden för bakning eller så skjutsar du in den i kylen igen tills den ska användas.Rågsur
60 g ekologiskt rågmjöl
100 g ljummet vatten
 
 
Vetesur
100 g ekologiskt vetemjöl
100 g ljummet vatten
 
 

LYCKA TILL!

 

 

Kommentera

Publiceras ej